”Mitt livs kärlek och min bästa vän”

Kärleksförklaring till tränaren: ”Älskar honom”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄSSLEHOLM. Landslagsspelarna Shannon Lynn och Sandra Adolfsson är inte bara lagkamrater i Vittsjö GIK och bästa vänner.

De är också gifta med varandra.

– Nya spelare har inte förstått att vi är ett par förrän vi berättat det för dem, säger Adolfsson.

I förra veckan berättade Vittsjös målvakt Shannon Lynn öppet och ärligt i en intervju med skotska BBC om sin psykiska ohälsa och den långa, mörka tid hon gått igenom efter att hennes dåvarande partner Sarah hastig insjuknade och dog 2008.

– Jag är överväldigad och så tacksam över alla positiva reaktioner och det stöd jag har fått. Det har stärkt mig i min övertygelse om att vi behöver använda de plattformar vi har för att få andra människor med liknande problem att våga prata om sådant här och inte skämmas över det. Om detta så bara har hjälpt en person att öppna sig så har det varit värt det. För om du inte öppnar upp dig så kan du inte få hjälp och då kan du inte hjälpa dig själv, säger Lynn.

Vi träffar 34-åringen på ett fik i centrala Hässleholm. Bredvid Lynn på uteserveringen sitter den viktigaste personen i hennes liv: lagkamraten och, sedan ett år, frun Sandra Adolfsson. Paret bor i en lägenhet alldeles i närheten.

– Sandra har varit en så enormt stor del av min resa. Hennes villkorslösa kärlek och öppenhet och ärlighet har gjort att jag kunnat, och vågat, berätta sanningen. Hon har ställt väldigt tuffa frågor. Det är tack vare henne jag har tagit mig hit där jag är i dag. Jag kan inte sätta ord på hur viktig hon har varit för mig och hur mycket jag älskar henne. Hon är mitt livs kärlek och min bästa vän, säger Shannon med en kärleksfull blick mot Sandra.

Foto: ANDREAS HILLERGREN

Kan skriva en bok om Lynn

Den skotska landslagsmålvakten, som var med i VM i fjol, lyfter gärna fram ytterligare en person inom Vittsjö GIK – tränaren Thomas Mårtensson.

Och håll i er nu, för det här är en av de mest kärleksfulla hyllningarna av en tränare ni hört från en spelare.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Thomas Mårtensson

– Han är en helt fantastisk människa. Han har varit oerhört viktig för mig. Han är en av mina närmaste vänner och jag älskar honom så mycket. Jag är så glad att jag träffat Thomas och han kommer för alltid vara en del av mitt liv.

Till saken hör, och som Lynn också nöjt betonar, att Mårtensson blir väldigt obekväm vid minsta lilla beröm.

Vad säger då Mårtensson om denna kärleksförklaring?

– (Tystnad) Jag vet inte vad jag ska säga. Hon är helt otrolig själv. Det var fina ord och det är ömsesidigt. Hon är en underbar människa. Jag skulle kunna skriva en bok om Shannon. En viktig framgångsfaktor för oss i fjol var att hon, fast hon var andremålvakt, var så duktig på att se andra människor och lyfta dem. Och hon bidrog med en enorm energi på bänken. Alltid. Hälsa och tacka henne, höll jag på att säga, men jag träffar ju henne i eftermiddag.

Foto: ANDREAS HILLERGREN

Lever med stor ångest

Tillbaka till paret framför oss på fiket i Hässleholm.

En annan person som betytt mycket för Lynn är systern Courtney i Skottland.

– Hon var drogmissbrukare men har varit ren i 5,5 år nu. Jag är så stolt över henne och hon har varit så inspirerande. Hon är bipolär och har ADHD men är den mest fantastiska människa du kan träffa. Vi har hjälpt varandra otroligt mycket.

Det var just när Shannon och Sandra hade börjat dejta, i augusti 2014 under Shannons första säsong i Vittsjö, som hon fick in sin syster på behandling i Skottland.

– Så det var verkligen allt på en gång för Sandra, haha. Men hon stannade. Jag är tydligen oemotståndlig, skrattar Lynn.

Det senaste halvåret har hon gått hos en psykolog som Sandra hjälpte henne till.

– Det har jag gjort förut också men inte nått ända ner på botten tidigare, inte som jag har gjort nu.

Hur mår du i dag?

– I dag mår jag bra. Jag är stolt över mig själv, att jag tagit mig hit. Det har krävt en mycket stor insats och jag kommer att få fortsätta jobba med det här resten av mitt liv. Jag lever med ganska stor ångest. Den kommer inte att försvinna men jag har hittat bättre sätt att hantera den.

Foto: ANDREAS HILLERGREN

”Blir som ett barn igen”

Fotbollen, menar Lynn, har också varit en räddning.

– Jag älskar att träna och när jag är på planen är jag så fokuserad. Det är en frizon och jag blir som ett barn igen.

Kände lagkamraterna i Vittsjö till din historia?

– En del visste en del. Jag har ju berättat om Sarahs död några gånger. Det visste folk, men inte om det som hände efteråt.

Vad har du fått för reaktioner från lagkamraterna?

– Det har varit så positivt. Det är fantastiskt hur människor stöttar varandra. Jag kan inte vänta tills vi kan krama varandra igen för det får vi ju inte nu.

Sandra förstod tidigt i parets förhållande att Shannon bar på ett stort mörker inom sig.

– Hon ställde tuffa frågor till mig mycket tidigt och det älskar jag henne för, säger Lynn.

Sandra:

– Det var därför det klickade mellan oss, för att vi var öppna och ärliga mot varandra.

”Vill alltid ha den ärliga sanningen”

Kärlekspar i ett och samma lag har det funnits många inom damfotbollen genom åren, men inte så många gifta par.

Hur är det att vara ett äkta par i samma lag?

– Det är inga problem alls. Privat är privat och professionellt är professionellt. Spelar man på den här nivån är man redan professionell som person, så att säga, menar Adolfsson.

– Det har aldrig varit en grej. Vi håller det där separerat, säger Lynn.

Det har inte varit en grej för spelare eller ledare heller?

– Nej, aldrig. Nya spelare som kommer till klubben har berättat att de inte förstått att vi är ett par förrän vi har berättat det för dem, säger Adolfsson.

Men när man kommer hem besviken efter att gjort en dålig match – hade det inte varit skönt att möta någon som inte varit inblandad och kommer med ett helt annat perspektiv?

– Klart att det kanske kunde vara skönt. Men jag föredrar att komma hem till någon som förstår vad jag pratar om. Då vill jag reda ut det direkt och sedan kan man släppa det, säger Adolfsson.

Lynn:

– Jag förstår ju varför hon känner som hon gör. Och när hon frågar mig vad jag tyckte om hennes insats så vill hon alltid ha den ärliga sanningen.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Rosengård favoriter

Nu laddar paret för en ny säsong med Vittsjö, där Lynn blev andremålvakt i fjol sedan Sabrina D’Angelo värvats inför säsongen medan Adolfsson, som varit med i Peter Gerhardssons landslag bitvis, är given som mittback.

Vittsjö, som alltid varit en underdog i allsvenskan, slutade trea i fjol – klubbens bästa placering någonsin.

Lynn och Adolfsson medger att det blir svårt att fortsätta smyga bakom de stora klubbarna. Men man pratar inte om guld för det.

– Målet är att nå topp-tre igen, säger dom båda.

Det ger en Champions League-plats i år, till skillnad från i fjol.

Men trots en rekordlång försäsong, med gott om tid att förändra, kommer vi inte att se ett särskilt annorlunda Vittsjö mot i fjol, som i och för sig innebar en succé.

– Vi har fortsatt bygga på det vi hade förra säsongen; att utveckla anfallsspelet och bli mer trygga med bollen. Vi ska utveckla och inte förändra, säger Adolfsson.

Den 27 juni är det äntligen dags för premiär och Vittsjö inleder med årets kanske tuffaste match – regerande mästarna FC Rosengård på bortaplan.

– Rosengård är mina guldfavoriter i år. De fajtas alltid om förstaplatsen, säger Adolfsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE