Erkan Zengin försatt i personlig konkurs efter agentbråk: ”Jättetrist”

Den tidigare landslagsstjärnan Erkan Zengin, 34, har försatts i personlig konkurs av Södertörns tingsrätt.

Konkursbeslutet kommer efter en begäran av spelaragenten Patrick Mörk som kräver Zengin på 2,8 miljoner kronor.

– Det är jättetrist att det har blivit så här, säger Mörk.

I slutet av september kunde Sportbladet avslöja det infekterade bråket mellan storagenten Patrick Mörk och Zengin.

Efter en dom i Svenska fotbollförbundets skiljenämnd slogs det fast att mittfältaren är skyldig Mörk 2,8 miljoner kronor – en summa som Zengin har vägrat att betala.

Mörk begärde då via sina juridiska ombud Zengin i konkurs. Under gårdagen beviljade Södertörns tingsrätt den begäran och försatte den tidigare landslagsmittfältaren i personlig konkurs.

Pengar från Trabzonövergång

Den 21 januari 2015 skrev Erkan Zengin ett treårskontrakt med Trabzonspor där den totala bruttolönen var 47,1 miljoner kronor och det är från den övergången som agenten Patrick Mörk ska ha sitt arvode.

Erkan Zengin menar att Patrick Mörk inte var inblandad i övergången till Trabzonspor och att han via sin pappa muntligen tidigare sagt upp avtalet med spelaragenten.

Parterna accepterade ett skiljenämndsförfarande och där slogs det fast att Mörk har rätt till en ersättning på 2,8 miljoner kronor från Zengin. Domen fattades i april 2018 men sedan dess har Mörk förgäves försökt få betalt av mittfältaren som både överlåtit en fastighet i Norsborg till närstående och inte kunnat bli delgiven av tingsrätten.

En första förhandling i Södertörns tingsrätt angående konkursmålet var satt till den 25 september, men ställdes in eftersom tingsrätten inte hade kunnat nå Erkan Zengin.

Men under gårdagen fattade ändå domstolen beslutet om att försätta Zengin i personlig konkurs, enligt uppgifter från tingsrätten som Sportbladet tagit del av.

Till Sportbladet säger Patrick Mörk:

– Jag har hållit på som agent i 30 år och har aldrig upplevt en liknande situation. Det är jättetrist att det har blivit så här. Erkan har inte velat diskutera förlikning eller lösning överhuvud taget. Jag hoppas fortfarande att vi ändå ska kunna hitta en lösning.

Lofalk konkursförvaltare

Guy Lofalk är utsedd till konkursförvaltare och säger till Fotbollskanalen:

– Mitt uppdrag är att företräda borgenärerna som kollektiv och att få in så mycket pengar som möjligt att dela ut.

Erkan Zengin lämnade nyligen Karagümrük i turkiska andraligan för konkurrenten Adana Demirspor i samma serie. Kontraktet med Demirspor är på 1,5 år.

Zengin återvände till turkiska ligan i augusti 2018 efter att ha spelat med Hammarby under fem månader.

Sportbladet har sökt Zengin för en kommentar.

Erkan Zengin.
Erkan Zengin.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.