Första ligan att starta fotbollen igen

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Runaviks svenske tränare Glenn Ståhl.
Foto: Privat
Runaviks svenske tränare Glenn Ståhl.

Om du vill se ligafotboll spelas kan det vara bra att vända blicken mot Färöarna.

I helgen blev det nämligen klart att landets högsta serie börjar 9 maj – två månader försenat.

– Vi hade aldrig fått grönt ljus om det hade funnits minsta tvivel, säger Runaviks svenske tränare Glenn Ståhl, 48.

Den färöiska högstaligan i fotboll skulle haft säsongspremiär den 8 mars.

Men kvällen innan kom beskedet: ligan skjuts upp på grund av coronaviruset.

– Allting gick extremt fort. Det blev en total lockdown och det gick oerhört snabbt under nästkommande vecka. Det var egentligen först då man började förstå innebörden av vad det här skulle kunna bli, säger Glenn Ståhl.

9 maj är fotbollen på Färöarna redo att köra igång på allvar. Då startar landets högsta serie och man blir första europeiska serie att starta (Vitryska ligan har varit igång hela tiden) efter uppehållet som coronaviruset har tvingat fram.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Glenn Ståhl under tiden som tränare i Värnamo 2012.
Foto: Privat

Litar på förbundet

Glenn Ståhl gör sin första säsong som tränare för högstaligalaget Runavik. Han har tidigare tränat TB/FCS/Royn i landet och hemma i Sverige har han bland annat haft ansvaret för Ljungskile.

Ståhl litar på att det finns grund till beslutet och menar att landet har bra kontroll på smittan.

– Vi har haft en väldigt bra utveckling i detta och ser väl ett ljus i tunneln annars hade inte fotbollsförbundet tillsammans med hälsodepartementet tillåtit detta, säger han.

Det känns med andra ord inte för tidigt?

– Det här är inget som de chansar med. Skulle inte de vara fullständigt trygga med det så hade de inte gett oss den möjligheten. Det är ju ändå så att fotboll och idrott blir sekundärt nu. Vi pratar om människoliv, trygghet och att ta vårt ansvar. Vi hade aldrig fått grönt ljus om det hade funnits minsta tvivel.

Hur har Färöarnas fotbollsförbund hanterat det hela tycker du?

– Utifrån den informationen jag har och det som jag läser... jag sitter ju inte på den totala informationen som de gör utan jag litar på deras omdöme. Säger de att det här är okej utifrån förutsättningarna just nu, då är det det man förhåller sig till.

Foto: Privat
Foto: Privat

Har en plan B

De färöiska klubbarna har under fem veckors tid endast fått träna max tre spelare åt gången. Men från och med måndag så har man fått tillåtelse att träna som vanligt med full trupp, men med restriktioner som exempelvis att byta om hemma.

När det kommer till matcher spelas det 27 matcher i vanliga fall. Det är också målet denna säsong, men det kan bli färre.

– Ambitionen är att vi ska spela 27 matcher. Men vi kommer starta med att spela 18 där vi möter alla lag hemma och borta. Det är bra för då har vi en försäkring om det här skulle bryta ut på nytt så vi inte tvingas ut i någon tidsnöd. I stället har vi en säkerhetsaspekt om det blir problem igen och då spelar vi bara 18 matcher, säger Ståhl.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN