”Beckham har lärt mig mycket...”

Nyzeeländaren Dan Keat gjorde historiskt mål för Falkenberg – tog första allsvenska segern

Hänger Falkenberg kvar i allsvenskan kan man ­delvis tacka ­David Beckham, Robbie Keane och Christian ­Wilhelmsson.

Tidigare lagkamrater till matchvinnaren Dan Keat, 26.

– De har lärt mig mycket som jag delar med mig av till våra unga spelare, s­äger han.

Falkenbergs FF väg till högsta serien var oväntad. Klubbens historiska första allsvenska målgörare och segerskytt har en minst lika udda resa.

I 12:e minuten nickade Dan Keat in matchens enda mål mot BP.

– Det var en perfekt ­hörna från Anton (Wede) och jag hittade en fin yta mellan två av försvararna. Det blev ett snyggt mål. 

– Vi spelade bra stundtals, men också mindre attraktiv fotboll långa perioder. Vi måste vara beredda på att försöka vinna på ett mindre vackert sätt fotbollsmässigt. 

Keat föddes i England, växte upp på Nya Zeeland, spelade collegefotboll i USA och hamnade under två säsonger i LA Galaxy med David Beckham och Robbie Keane som närmaste grannar i omklädningsrummet.

– Och jag spelade ihop med Chippen ett tag. Det är en kanonkille, säger Keat.

Skadedrabbad i LA

Hur hamnade du i Falkenberg?

– Jag åkte på skador under tiden i Galaxy och det var tuff konkurrens. Jag satt på bänken och behövde komma någonstans där jag fick spela. 

– Min agentur har kontakter i Sverige och vid den tiden ­våren 2013) var många andra trans­ferfönster stängda. Jag vill se nya platser och då hamnade jag här.

Vilken är din personliga ambition nu?

– Jag har kontrakt med Falkenberg i två år. Går det bra för oss i år så får man se vad som händer mig sedan. 

Vad betydde det för dig att plötsligt få Henrik Larsson som tränare?

– Det var fantastiskt. Där jag växte upp i Nya Zeeland visades det skotsk fotboll på tv. Jag såg honom i Old Firmderbyna. 

– Med viss skicklighet och tur har jag fått uppleva några av världens bästa spelare i mina klubbar på kort tid. Otroligt, ­säger Keat med ett brett ­leende.

”Jobbade otroligt hårt”

Vad betyder det i praktiken?

– Mot BP tycker jag du kan se hur vi tog med oss den vilja och intensitet Henrik har i omklädningsrummet ut på planen. Vi jobbade otroligt hårt. Sådant kan vara avgörande om vi lyckas hänga kvar. 

Vilka tidigare medspelare har inspirerat dig mest?

– David (Beckham), Robbie (Keane) och Landon (Do­novan). Det handlar ­inte om vad de sagt till mig utan att jag sett vad de kan göra på planen: hur de p­assar, hur de rör sig. Hur professionella de är på och utanför planen.

– Jag har lärt mig mycket av dem och förhoppningsvis kan jag ta en del av det vidare till de unga och ta­lang­fulla spelarna som vi har i Falkenberg, säger Dan Keat.

DÅ & nu här är Dan Keats lagkamrater & tränare

2014: Falkenberg

Spelare: Stefan Rodevåg, Anton Wede, Adam Eriksson. ­Tränare: Henrik Larsson.

2012: LA Galaxy

Spelare: David Beckham, Christian Wilhelmsson, Robbie Keane. Tränare: Bruce Arena.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.