SvFF: ”Det fanns synnerliga skäl”

SvFF:s Disciplinnämnd är medveten att dagens dom kan tolkas som ett prejudikat.

– Det kan hända igen, men det här var en extremt tragisk händelse. Vi hoppas att det blir ett slut på de här problemen annars är svensk fotboll illa ute, säger ordföranden Johan Sterner.

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd meddelade i dag att den avbrutna matchen mellan Helsingborg och Djurgården i allsvenska premiären inte kommer att återupptas.

Den tillförordnade ordföranden i Disciplinnämnden, Johan Sterner, Sundsvall, beskriver beslutet som relativt enkelt.

– Vi i nämnden var överens tämligen fort kring det här beslutet. Det är ett extraordinärt beslut, det är en tragisk händelse som ligger bakom. Diskussionen bakom det här beslutet ligger bortom fotbollen.

– Men hänsyn till familjen, den avlidne själv och Djurgårdens supportrar ska matchen inte spelas färdigt, säger Sterner och lägger till:

– Disciplinnämden är mycket oroad över den här utvecklingen inom svensk fotboll, vi måste få slut på de olika ordningsstörningarna. Vi kan inte ha fotbollsmatcher dit familjer inte vågar gå. Då kommer det gå illa för svensk fotboll.

”Extraordinärt och tragiskt”

Finns det inte en risk att domen kan ses som ett prejudikat? Att fler supportrar får för sig att stoppa matcher?

– Sådan situationer kan dyka upp, vi kan inte skydda oss mot det. Men det här var ett extraordinärt och tragiskt fall, en person hade avlidit. Vi tog hänsyn till de omständigheterna.

– I reglerna anges det att "synnerliga skäl" måste ha inträffat. Jag är advokat och det är ett mycket högt krav. Den här gången fanns det synnerliga skäl även om vi normalt inte ska ta hänsyn till händelser utanför arenan.

– Händer något liknande igen (att supportrar stormar planen) får vi bedöma det då. Varje fall bedöms för sig.

Fotnot: Två ledamöter, ordinarie ordföranden Khennet Tallinger och vice ordföranden Göran Nilsson, deltog inte i Disciplinnämndens beslut huruvida Helsingborg-Djurgården skulle spelas vidare för undvika att riskera en jävssituation.

Disciplinnämndens bedömning i sin helhet

Domaren avbröt matchen sedan Djurgårdens supportrar tagit sig in på planen och på så sätt är det klart att det finns ett samband mellan avbrottet och Djurgårdens supportrar. Det har också framgått att polisen ansåg att det inte gick att uppnå den säkerhetsnivå som krävdes för att fullfölja matchen.

Normalt bör händelser utanför en arena i samband med en match inte påverka ett beslut om konsekvenserna av att matchen avbryts. Det som hände i centrala Helsingborg är emellertid en tragedi, framförallt för den avlidne mannen och hans familj men även Djurgården och deras supportrar har drabbats hårt. Det är oundvikligt att detta påverkar nämndens beslut.

Detta gör att nämnden anser att omständigheterna var sådana att huvudregeln vid avbrutna matcher inte ska tillämpas. Det betyder också att det finns synnerliga skäl för att använda undantagsregeln som innebär att matchen inte ska återupptas.

Frågan är då om målresultatet ska gälla som slutresultat eller om matchen ska spelas om. Vid den bedömningen bör hänsyn tas till de säkerhetsproblem som kan uppstå om matchen spelas om men framför allt är det även här en fråga om respekt för den avlidna supportern. Nämnden anser därför att det vid avbrottet uppnådda målresultatet 1-1 ska gälla som slutresultat.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.