”Fotbollen är snart en dinosauriesport”

HELSINGBORG. Domaren bytte färg på kortet, visade ut Leo Zuta och Helsingborg vände matchen mot Häcken.

Efteråt kräver en irriterad Peter Gerhardsson videohjälp till domarna och kallar fotbollen en dinosauriesport.

Men domaren menar att det inte behövdes i kväll.

– Allt blev kanon utan hjälpmedel, säger domaren Andreas Ekberg till Sportbladet.

Redan i den 22:a minuten hade Häcken vänt 0-1 borta mot Helsingborg till ledning 2-1.

Bara två minuter senare hände det som alla var överens om var avgörande för matchens utgång.

Häckens vänsterback Leo Zuta sänkte Helsingborgs Emil Krafth vid sidlinjen efter att träffat Krafth i huvudet med en spark i jakt på bollen.

Domaren Andreas Ekberg sprang fram med det gula kortet i handen. Men efter att pratat med sin assisterande domare bytte han till det röda och visade ut Zuta.

Krafth kom tillbaka efter att tejpat ihop såret på kinden och med bara tio man orkade inte Häcken stå emot i andra halvlek utan HIF vände till seger med 4-2.

”Är det hockey?”

Häckentränaren Peter Gerhardsson hade på presskonferensen efteråt ingen uppfattning om utvisningen var rätt eller fel.

Däremot menar Gerhardsson att domaren ändrade sig när han såg att Krafth blödde och det gör honom mycket fundersam.

– Både domaren och den assisterande domaren stod precis vid situationen. När man fattade beslutet (om gult kort) så hade man ju sett vad som hänt. Sedan uppstod blodvite och de gör en ny bedömning. Då blir det hockeyslutspel av det. Är det hockey? Är det matchstraff då, undrar Gerhardsson.

Men enligt Ekberg hade blodvitet inget med beslutet att göra.

– Ingenting alls! Helt ärligt såg jag inte ens att han blödde, säger Ekberg till Sportbladet och förklarar varför han bytte färg på kortet.

– Jag såg bara att det var en kollision med hög fart. Jag såg inte sparken. Jag var för snabb med det gula kortet först. Sedan fick jag information från min assisterande domare att jag skulle stoppa ner det gula då det var rött kort direkt. Det var en våldsam tackling i hög fart med en spark som träffade huvudet. Spelarens säkerhet äventyrades.

Domaren: Inget bra svar

Gerhardsson menar att hela situationen var ännu ett bevis för att fotbollsdomarna måste få tekniska hjälpmedel till sin hjälp för att kunna göra rätt bedömningar.

– Fotbollen är snart en dinosauriesport där hela världen sitter och ser vad som händer på fotbollsplanen utom domarna. Vi måste komma bort från det. Men det är ju fortfarande Wales, England och de där länderna som bestämmer över regeländringar och då får vi leva med det, säger Gerhardsson.

Ekberg menar att videogranskning inte hade förändrat något i den aktuella situationen.

– Den assisterande domaren hade koll på situationen och det blev rätt i slutändan. Jag har sett situationen i efterhand.

Vad är din uppfattning i frågan om tekniska hjälpmedel – för eller emot?

– Jag har inget bra svar, säger Ekberg.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.