16-åringen som sänkte Barcelona

Bättre än Messi – nu får han inte spela fotboll

Seung Woo Lee kom precis som Leo Messi till Barcelona som 13-åring och har slagit superstjärnans noteringar i Barcelonas ungdomslag.

Men istället för att hyllas för sin fantastiska fotboll har 16-åringen nu blivit berömd av en helt annan anledning.

Han är spelaren som kom att sänka Barcelona.

Den 5 januari 2013 kontaktade Fifa FC Barcelona efter att ha fått ett anonymt tips. Det rörde sydkoreanen Seung Woo Lee som enligt uppgiftslämnaren värvats till Barcelona på ett regelvidrigt sätt. Det blev början på den undersökning som nu resulterat i att Barça straffats med att inte få värva spelare under de två kommande transferfönstren.

Vägrade att resa hem

Barcelona upptäckte den sydkoreanske talangen när han som 13-åring spelade med sitt lokala lag Cha Boom i en internationell turnering i Sydafrika. Även Real Madrid och två klubbar från Bundesliga såg samma potential i den tekniske killen som kommit att kallas ”Koreas Messi”.

Barça vann kampen om Woo Lee som flyttade till akademien La Masia. Där hann det bli 38 mål och 18 assist på 29 matcher för sydkoreanen. En notering som till och med överträffar Leo Messis 37 mål på 30 matcher i samma ålder.

Likheterna är också fler. Precis som Messi kom Woo Lee till Barcelona som 13-åring – men en viktig sak skiljer de två åt. Sedan Messi-affären 1999 har Fifa infört nya regler mot värvningar av spelare under 18 år. Rekryteringen av sydkoreanen mötte inte någon av punkterna i reglementet.

Spelarens föräldrar flyttade inte till Spanien av icke fotbollsrelaterade skäl.

Övergången skedde inte inom EU eller EES.

Spelaren bodde inte 50 kilometer från landets gräns.

Efter att Fifa kontaktat Barcelona för att få mer informationen tog klubben själv beslutet att i mars 2013 stoppa sydkoreanen, och fem andra spelare, från alla officiella matcher. Samtidigt fick Seung Woo Lee beskedet att det kanske vore bäst om han åkte hem till Sydkorea och fortsatte karriären där.

– Men han vägrade så han tränar fortfarande med oss. Hans föräldrar ville att han skulle fortsätta här eftersom de tror att det är bäst för honom, säger Barcelonas president Josep Maria Bartomeu enligt El Pais.

Får inte spela på två år

Bara veckor före Fifas dom passade Barcelona på att knyta till sig Seung Woo Lee sju år framåt. 16-åringen har fått ett kontrakt med en vanlig grundersättning för en ungdomsspelare men som per automatik höjs så fort han tar plats i Barcelonas b-lag, skriver El Mundo Deportivo.

Avtalet är skrivet över fyra år men där Barcelonas kan förlänga det ytterligare en eller två säsonger. De har samtidigt åtagit sig att flytta hela Woo Lees familj till Barcelona samt betala för deras grundläggande utgifter som boende och resor.

Samtidigt som Seung Woo Lee skrev på kontraktet portade han samtidigt sig själv från fotbollsplanen i två år till. Först när han fyller 18 år i januari 2016 kommer en av världens mest lovande fotbollsspelare att få spela officiella matcher igen.

Det var priset han själv var beredd att betala för att få utvecklas inom en av världens mest hyllade akademier. Lyckas inte Barcelona med sin överklagan av Fifas straff kan priset bli ännu högre för dem.

I sommar lämnar förstemålvakten Victor Valdés och försvararen Carles Puyol och i dagsläget står Barça utan möjlighet att ersätta två av sina absoluta nyckelspelare. 16-årige Seung Woo Lee får följa utvecklingen från läktaren de kommande två åren och fortsätta drömma om att en vacker dag ta Leo Messis plats på planen. Barcelona får hoppas att han var värd besväret.

Se tv-bilder på ”den nye Messi” Seung Woo Lee (Obs: Extern länk)

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.