Villa$ Mirakel

1 av 2
FOTBOLL

Från krisklubb till Premier Leagues enda obesegrade lag. Tacka en amerikansk affärsman för det: han pumpade in osannolika 1,4

miljarder kronor i värvningskapital.

Här är kärlekshistorien mellan Randy, 44, och Aston Villa FC, 142.

När Roman Abramovitj 2003 pumpade in miljarder i Chelsea blev han avskydd av hela fotbollsengland - utom klubbens fans.

När Malcolm Glazer 2005 tog över Manchester United kom han att hatas av alla - fansen brände dockor föreställande dollarmiljardären utanför Old Trafford och experter över hela Storbritannien mässade om fotbollens död.

När Randy Lerner den 25 augusti 2006 blev majoritetsägare i Aston Villa möttes han av hoppfulla fans och hyllningar i media.

- Randy gör det för att han älskar fotboll och för att han älskar Aston Villa, säger Lerners "högra hand", Charles Krulak.

Ni kanske minns att Malcolm Glazer försökte köra samma visa - "Jag har alltid varit ett stort United-fan" - och misslyckades kapitalt.

Skillnaden är att Lerners story är sann.

Pappan ägde NFL-lag

Uppvuxen i en förmögen affärsfamilj där hans far ägde NFL-laget Cleveland Browns, kom Randy Lerner som ung till engelska Cambridge för att plugga och blev obotligt förälskad - i fotboll.

- För mig är det här en chans jag aldrig trodde jag skulle få i livet. Villa blev snabbt mitt lag under min tid i England, konstaterade Lerner när han blivit majoritetsägare i Aston Villa.

För en klubb som vandrat i dödsskuggans dal sedan den senaste ligatiteln 1981 har Randy Lerner det viktigaste av allt för att kunna vinna titlar i den moderna fotbollen - pengar.

Löftet amerikanen levererade dagarna efter att han blivit styrelseordförande i Villa får fansen att vakna i kladdiga lakan om nätterna.

- Mitt mål är att vi innan jul ska ha dragit in 100 miljoner pund att investera i verksamheten, konstaterade Lerner kallt.

Några veckor efter jul öppnar transferfönstret.

100 miljoner pund motsvarar knappt 1,4 miljarder svenska kronor.

Om demontränaren Martin O"Neill vill har han lika mycket pengar att röra sig med som José Mourinho använde under sitt första år i Chelsea.

Gissa om O"Neill vill det.

- Nej, och det tror jag att Mr Lerner förstår. Det tar tid att bygga ett bra fotbollslag, säger O"Neill.

Och frågan är hur mycket Aston Villa egentligen behöver värva. Med blott ett nyförvärv av klass - bulgaren Stilian Petrov - har laget plötsligt blivit omöjligt att besegra.

"Absolut högsta nivå"

En ägare beredd att investera miljarder i nya spelare kan tydligen få de gamla att prestera underverk. Tillsammans med en av Englands mest erkända tränare siktar Randy Lerner på att långsamt återetablera Aston Villa som en av England absolut största klubbar.

- Klubben har en stolt historia och en lång tradition av passionerat stöd från fansen. Min bestämda tro är att Aston Villa under mitt ägandeskap ska kunna mäta sig på absolut högsta nivå, både i England och i Europa, säger Lerner.

Med tanke på Villa-fansens optimism är det lätt att tro att Randy Lerner är en av dem.

Det är han inte, men där Glazer och Abrmovitj drivs av pengar och ära drivs Randy Lerner av något annat: en genuin kärlek till idrotten.

- Men Randy gör givetvis inga affärer utan att kunna tjäna pund på dem, säger Charles Krulak.

Det bästa sättet att tjäna pengar inom fotbollen är att vinna - matcher, titlar och fansens kärlek. Vunna matcher leder till poäng som leder till titlar som leder prispengar och allt fler fans som köper klubbens souvenirer.

Väntar på storhetstiden

Sådan är Randy Lerners filosofi: enkel företagsekonomi uppblandad med lite äkta känslor. I en stad som Birmingham och i en klubb som Aston Villa fungerar det perfekt.

- Jag ville inte lämna den här klubben till vem som helst. Jag ville ge den bästa möjliga framtid, sa avgående styrelseordföranden Doug Ellis när han lämnade över klubben till Lerner.

Knappt två månade senare tvivlar inte Villa-fansen längre över om klubbens ska få uppleva en ny storhetstid. Frågan är bara när.

Om åtta år fyller Aston Villa 150 år.

Då är Randy Lerner 52 år och hans dröm handlar om att dricka champagne ur en silvrig pokal omgiven av svettiga män i vinröda och ljusblåtröjor.

I eftermiddag tar Villa emot Fulham på Villa Park. Åtta förlustfria matcher ska bli nio.

Ännu ett steg ska tas i stegklättringen tillbaka till fotbollens finrum.

Randy Lerner

Aston Villas TUNGA tid sen senaste guldet:

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM