Operation allsvenskan

FOTBOLL

Anfallare eller läkare: ”Går vi upp så väljer jag Brommapojkarna”

Foto: Skyttekung Arbetsdagen börjar 08.00.Först tolv timmar senare kan Olof Guterstam pusta ut efter en dag på jobbet och träningspasset med Brommapojkarna. Men, han trivs – och slipper ta studielån.

Läkare på dagarna.

Övrig tid extraknäcker Olof Guterstam, 23, som skyttekung i superettan.

– För mig fungerar det perfekt att göra något annat vid sidan om fotbollen, säger BP-anfallaren.

På lördag ska han skjuta upp Brommapojkarna till allsvenskan.

I morgon eftermiddag avgörs det vilket lag som tar den andra direktplatsen tillsammans med redan klara Trelleborg.

Hårdsatsande Örebro SK eller lågbudgetlaget Brommapojkarna, där alla spelare jobbar eller studerar vid sidan om fotbollen. Lagets skyttekung, Olof Guterstam, utbildar sig till läkare. Just nu praktiserar han på Södersjukhuset.

– Hittills har det fungerat alldeles utmärkt. Jag har bara missat en träning under hela säsongen, säger han.

Inrutad tillvaro

En normal arbetsdag börjar klockan 08.00 och slutar 16.00. En och en halv timme senare tränar Brommapojkarna. Först vid åttatiden på kvällen är arbetsdagen slut för Guterstam. En ganska inrutad tillvaro, men han klagar inte:

– För mig fungerar det perfekt. Jag trivs utmärkt med att ha något att göra vid sidan om fotbollen.

Men varför just läkare?

– Det ger mig väldigt mycket att kunna hjälpa andra människor. Dessutom är min pappa läkare och det har säker spelat in.

Han är inte speciellt avundsjuk på kollegorna i allsvenskan som spelar fotboll på heltid.

– Det är bara skönt att tänka på något annat. Jag skulle inte må bra av att bara gå hemma och vänta på att träna.

Totalt har läkarstudenten Guterstam dunkat in 17 mål i årets superetta. Med det toppar han den totala skytteligan, något som inte gått obemärkt förbi. Flera klubbar håller ögonen på den målfarlige anfallaren.

Slipper studielån

– Men jag har ett år kvar på kontraktet och trivs bra hos Brommapojkarna. Går vi upp har jag väldigt svårt att se att jag skulle byta klubb.

Lyckas BP ta klivet upp i morgon kan fotbollen bli mer än ett extraknäck för Guterstam. Fler träningar och sannolikt en rejäl löneförhöjning väntar. Klubben har lovat att budgeten åtminstone ska fördubblas om det blir allsvenskt spel.

– Vi har inte pratat någonting om hur upplägget kommer att se ut om vi går upp. Men blir det så att vi börjar träna två gånger om dagen är jag beredd att ta ett uppehåll från studierna.

Hans Abrahamsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan