– Finns ingen begränsning

Publicerad:
Uppdaterad:

”Han skulle kunna träna ett lag i Champions League”

Resan börjar i Sveriges närmaste stad, men Jesper Blomqvist vill vidare från Enköping och SK.

– Jag satsar hårt på tränarkarriären, säger han.

Foto: BILDBYRÅN

Jesper Blomqvist står i korridoren och suckar. Han har precis sett sitt Enköpings SK spela jämnt med allsvenska AIK, men ändå förlorat med 1–0. En tung förlust, men också en värdefull läropeng för en ung tränare.

– Det krävs sådana här insatser i varje match om vi ska ta poäng i super-

ettan. Vi ser också att vi måste göra mål på de chanser som dyker upp. Det är det som de stora lagen ofta gör, precis vad som krävs, säger 33-åringen.

Målet är att stanna

Han har precis inlett en karriär som seniortränare och har som mål att hålla Enköpings SK kvar i super-

ettan. Personliga mål har han givetvis också. Jesper Blomqvist tillhörde världseliten som spelare. Hur långt han kan nå som tränare återstår att se.

– Jag ser inga begränsningar för honom. Kan man ta sig till Champions League-final som spelare så kan man givetvis göra det som tränare också, säger Bo Petersson som är manager i klubben.

Blomqvist drömmer inte om några sådana höjder. Åtminstone inte ännu.

Många stora tränare

– Jag är så nöjd med att vara här och att lära mig varje dag. Men visst vill jag nå så långt som möjligt. Nu satsar jag på det här och jag studerar också coachning och ledarskap på Umeå universitet.

Den forne storspelaren har också en fördel gentemot många andra svenska tränare. En spelarkarriär som förts framåt av en mängd stora tränare. Eller vad sägs om namn som Fabio Capello, Alan Curbishley, Sir Alex Ferguson och Roger Gustafsson?

– Ja, man tar ju godbitarna från alla man har haft och allt man har lärt sig genom åren och gör en skön mix av det, säger Blomqvist.

Hade varit bättre

Gårdagens motståndare Rikard Norling har varit med och öppnat dörrarna för unga, nya tränare och han menar att Blomqvist spelarkarriär är en kraftig bonus.

– Hade jag haft hans karriär som spelare är jag övertygad om att jag hade varit en bättre tränare.

Blomqvist om sina tränare...

Daniel Sjöberg

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN