IFK Göteborg har allt i egna händer

FOTBOLL

”Vi har undan för undan fått in vinnarkänslan”

Kalmar gick upp i serieledning i allsvenskan på söndagen.

Men fortfarande har IFK Göteborg avgörandet i egna händer i guldstriden. Laget började säsongen knackigt, men har inte förlorat sedan den 2 juli.

– Vi har undan för undan fått in vinnarkänslan, säger tränaren Jonas Olsson till TT.

Två matcher, sedan kan IFK Göteborg stå som seriesegrare för första gången sedan 1996. Men oavsett hur det går är säsongen redan en framgång enligt Jonas Olsson.

– De flesta hade tippat oss som åtta eller nia, nu ligger vi etta och har chans på guldet. Så vi har gjort en fantastisk säsong vad som än händer, säger Olsson, som själv var som spelare med senast det begav sig.

Men det blir en tät slutspurt. Göteborg är två poäng efter Kalmar som dock bara har en match kvar, och har lika många poäng som Djurgården, men bättre målskillnad.

Alexandersson saknas

IFK Göteborg har en mycket stark höstsäsong bakom sig. Laget har inte förlorat sedan i juli och har tre raka segrar med sig inför mötet mot AIK på måndagen. Däremot tvingas laget ställa upp utan landslagsmittfältaren Niclas Alexandersson, som är borta med en spricka i ena vadbenet.

– Det är klart att det är en duktig spelare, en landslagsman. Men samtidigt visade vi mot Malmö senast att vi kan spela bra utan honom också, säger tränaren Jonas Olsson.

För Djurgårdens del väntar på måndagen Halmstad på bortaplan. Även Djurgården har ett starkt facit i ryggen, på de senaste 14 omgångarna har laget bara förlorat en gång.

– Sköter vi vårt vet vi att vi ligger bra till, säger lagets assisterande tränare Paul Lindholm till TT.

– Men samtidigt är vi beroende av att Göteborg tappar poäng antingen mot AIK eller Trelleborg i sista omgången.

Uefa-jakt

Just AIK är lite av ett nyckellag de två sista omgångarna. Utöver måndagens möte mot IFK Göteborg har laget Kalmar FF kvar att möta – och har dessutom kvar guldchansen själv.

– Vi har fortfarande en liten chans att vinna serien. Men slutstriden gäller ju också Uefaplatser för nästa år. Det gör stor skillnad om man slutar tvåa–trea i allsvenskan jämfört med femma–sexa, säger AIK:s assisterande tränaren Nebojsa Novakovic till AIK:s hemsida.

AIK riskerar vid segrar mot Göteborg och Kalmar att spela värste konkurrenten Djurgården i händerna. Men de tankarna slår Novakovic bestämt ifrån sig.

– Det finns säkert AIK-are som hellre ser vissa lag än andra vinna allsvenskan men vi kan inte tänka på det. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att vinna våra återstående matcher. Och vi kommer att gratulera dem som vinner serien oavsett vilka det blir.

ARTIKELN HANDLAR OM