Passa er gnaget, fällan är gillrad på Ullevi...

FOTBOLL

Råttfällan ligger gillrad på Gamla Ullevi.

Så ock på Örgrytes hemsida - www.ois.se.

Sedan Anders Linderoths Hammarby i veckan visade hur man knäcker AIK med aggressivitet, hög press och mycket spring i benen, är det många AIK-ätare som vädrar morgonluft.

Det gäller dock att få benen att bära i hela 90 minuter.

Som Bajen mäktade med matchen ut mot AIK - och som även Öis länge klarade, om än inte hela matchen, i sitt segerderby mot Blåvitt.

Receptet var detsamma i båda derbyna, och det är egentligen det enklaste av allt: att ta tag i matchen genom att antingen vara först på bollen eller, om inte det lyckas, att pressa motståndaren så hårt att han är tvungen att i panik göra sig av med bollen.

Detta funkade alldeles utmärkt för Hammarby mot AIK, och det funkade också i stora perioder av Örgrytes segermatch

(3-2) mot IFK Göteborg.

Tajtare försvar

Eller som Örgrytes matchvinnare Ola Toivonen då analyserade efteråt:

- Försvaret är tajtare, det är mer disciplin och vi är aggressivare över hela banan.

När Örgryte och AIK ikväll möts på Gamla Ullevi är det två lag med helt olika förutsättningar:

4AIK, tvåa uppifrån, med målskillnaden 35-19 - men med en färsk förlust i bagaget och för att fortsättningen ska sluta i guld och glädje är ett trendbrott och en vinst i det närmaste nödvändig;

4Örgryte, tvåa nerifrån, med målskillnaden 19-35 - verkade ha förtagit sig i derbyt eftersom man sedan dess inte lyckats göra ett enda mål (0-2 Öster, 0-2 Elfsborg).

AIK, som förresten borta tagit dubbelt så många poäng (16) som Örgryte tagit hemma (8), är givetvis matchens stora favorit trots att man mot Hammarby åter såg ut som ett långsamt superettanlag.

Derbyt har man nu lagt åt sidan och med en tränare som Rikard Norling - med en räv bakom varje öra och en räv vid namn Novakovic intill sig - kan man garanterat räkna med att läxan nu är lärd. Frågan är ändå hur skakat AIK är. Tidigare har man klarat sig förvånansvärt bra från skador, men nu kommer dom.

I den av Norling uttagna 17-mannatruppen saknas inte bara de knäskadade Kenny Pavey och Kristian Haynes - båda väntar röntgenbesked under måndagen - utan också Mats Rubarth med en lättare skada ovanför knäet.

Dessutom tvingas AIK undvara avstängde backen och straffspecialisten Markus Jonsson, vilket naturligtvis inverkar negativt men som åtminstone för det goda med sig att Canal Plus Arne Hegerfors slipper kalla honom "Niklas Jonsson" vilket han nu gjort gång på gång två matcher i rad.

Nu visar visserligen Canal Plus inte Örgryte-AIK utan matchen Hammarby-Malmö, så vi hade nog sluppit felsägningarna ändå.

Saraiva som trolig ytterback

Trolig ny ytterback istället för Jonsson blir nu brassen Marcio Saraiva, som endast gjort tre matcher tidigare under säsongen.

När lagen möttes i våras, i tredje omgången, vann AIK efter ett tidigt ledningsmål av Wilton Figueiredo, kvittering av Johan Anegrund i slutet av första halvlek och ett i 77:e minuten innickat segermål av Niklas Sandberg.

Samme Västerhaninge-Niklas som idag spelar sin 50:e allsvenska match, sin 45:e i AIK efter de fem han tidigare gjort för Helsingborgs IF.

Den gången spelade ändå Örgryte riktigt bra, men några märkliga byten av dåvarande tränaren Zoran Lukic bjöd in AIK i matchen ige

I halvtid: Ivica Skiljo ut - Dominic Yobe in. Efter 63 min: Alexander Mellqvist ut - Robin Ganemyr in. Efter 86 min: Boyd Mwila ut - Jukka Sauso in.

Annars har Örgryte, framförallt hemma i Göteborg, fin statistik mot AIK.

Av fem matcher under 2000-talet har Öis bara förlorat en enda, den första år 2000, 0-2, då en viss Nebojsa Novakovic gjorde sista målet.

Får han sista ordet i kväll också?

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM