Ny skandal på Söderstadion

FOTBOLL

Domaren avbröt matchen i andra halvlek

Foto: Kastade in saker Matchen mellan Hammarby och Malmö på Söderstadion avbröts i andra halvlek sedan någon i Bajen-klacken kastat in öl över MFF:s Jon Inge Höiland.

Tjugo minuter in i andra halvlek bröt huvuddomaren Peter Fröjdfeldt matchen mellan Hammarby och Malmö FF på Söderstadion under drygt tio minuter.

Anledning: Föremål kastades in på planen.

– Vi måste få ett slut på det här med inkastade saker, säger Fröjdfelt till Canal Plus.

Drygt tjugo minuter in i andra halvlek på Söderstadion tog Malmös Jon Inge Höiland ett inkast på högerkanten i höjd med den stora Hammarby-klacken.

Bröt matchen i tio minuter

På tv-bilderna syntes tydligt att någon på läktaren kastade ett platsmugg med öl mot Höiland som inte träffades men hukade när han fick stänk i nacken.

Peter Fröjdfeldt såg ut att bryta matchen men efter ett kortare samtal med sin linjeman valde han att fortsätta matchen.

Det höll i några sekunder.

När spelet skulle sättas i gång igen kastades fler saker in. Fröjdfeldt bröt matchen och tog sig ut i omklädningsrummet.

Efter att ha suttit instängd i sitt omklädningsrum kom Fröjdfelt ut igen och meddelade att matchen skulle fortsätta.

Vädjade till fansen

Speakern på Söderstadion bad publiken att inte slänga in fler saker på planen samtidigt som flera spelare i Hammarby och tränaren Tony Gustavsson gick fram till klacken och vädjade.

Tv-bilderna från Canal Plus visade också att många fans i klacken direkt vände sig om och pekade ut personen som kastade in saker.

Stämningen såg även ut att vara upptrissad på läktaren och säkerhetsvakter gick in för att lugna ner flera fans.

För många gick tankarna säkert tillbaka till Söderstadion för drygt ett år sedan när derbyt mellan Hammarby och Djurgården fick avbrytas på grund av oroligheter på läktaren.

”Vi måste markera”

Efter matchen förklarade Peter Fröjdfeldt hur han resonerade:

– Vi måste få ett slut på inkastade saker. Inför ett derby kastas det in 500 kilo bananer. I Premier League kastas det inte in någonting. Publiken måste ta sitt ansvar. Det här var en markering.

Fröjdfeldt avslutade:

– I dag kom det i alla fall inte in någon på planen...

Fakta: Åskådarskandaler i svensk fotboll

Oroligheterna på Söderstadion var bara en i raden av publikskandaler i svensk fotboll på 2000-talet.

Marcus Leifby

ARTIKELN HANDLAR OM