Zlatan Ibrahimovic

Därför är inte Zlatan klar för Paris SG än

avErik Karlsson

Sportbladets Erik Karlsson är i Paris och följer PSG:s jakt på Zlatan Ibrahimovic – så här är läget i förhandlingarna:

ÅTERFÖRENAS I PSG? Thiago Silva blev klar för Paris i går, Zlatans agent förhandlar för att slutföra svenskens övergång dit.

Vad förhandlas det om?

– I all sin enkelhet handlar det om lönen. Precis som Sportbladet skrivit tidigare vill inte Zlatan går ner från de 12 miljoner euro (103 miljoner kronor) som han haft i Milan. Och förhandlandet verkar ge resultat, enligt upp- gifter började Leonardo med ett bud i trakterna av 10 miljoner euro (86 miljoner kronor), men ska enligt de senaste uppgifterna från L’equipe ha blivit erbjuden hela 14,5 miljoner euro (125 miljoner kronor).

En aspekt på lönefrågan som sällan diskuteras är skatteläget i Frankrike kontra Italien. I Italien betalade Zlatan en mycket låg skatt, men nyvalde franske presidenten Francois Hollande vill höja skattesatsen för höginkomsttagare upp till 75 procent. Något som gör att PSG troligen kommer betala ut en stor del av pengarna direkt från ägaren Nasser Ghanim Al-Khelaïfs hemland Qatar. Ett sådant arrangemang kräver såklart också en noggrann genomgång.

Varför drar det ut på tiden?

– Av flera anledningar tror jag. Dels har Mino Raiola och Zlatan ingen anledning att skynda sig. Det är nästan sju veckor till transferfönstret stänger. Tiden jobbar helt enkelt till deras fördel. PSG har tappat flera profilvärvningar precis på mållinjen och har inte råd att upprepa det, vilket kan göra att Mino Raiola kan mjölka ut någon extra miljon i förhandlingarna. Sedan finns det en rent klubbpolitisk och marknadsföringsanledning med att vänta. PSG kommer hem från Österrike under morgondagen och lyfter mot USA den 20:e juli. Att innan avresa presentera Zlatan tillsammans med Carlo Ancelotti skulle ses som ett bra avstamp inför säsongen. Flera franska journalister som Sportbladet talat med tror att det kan dröja ända till den 19:e innan den officiella presentationen av Ibrahimovic sker även om kontraktet är klart tidigare än så.

Vad är nästa steg?

– Det är att Zlatan sätter sig på PSG:s privajet och lämnar Formentera för att landa på privatflygplatsen Le Bourget för en läkarundersökning i Paris. En undersökning som normalt sett sker på sjuk- huset La pitie salpetriere, ett av Europas största sjukhus. När väl den är genomförd är det bara signaturen som saknas.

Vad betyder Silvas övergång?

– En affär mindre för Leonardo att jonglera med i alla förhandlingar. Hans blotta närvaro ökar också trovärdigheten för projektet. Nu är Paris även på pappret ett bättre lag än Milan, vilket gör att Zlatan antingen måste trolla fram en ny klubb i ekvationen eller signera med fransmännen.

Kan affären spricka?

– Med sju veckor kvar och Mino Raiola vid spakarna är det enklaste svaret: Ja. Men prestigen hos både Berlusconi (som redan lovat bort duon) och Leonardo som misslyckats med ett antal värvningsförsök senaste tiden talar dock starkt emot. Precis som värvningen av Thiago Silva.

Vad för problem kan uppenbara sig i klubben om man kontrakterar Zlatan?

– Jag ser inte omedelbara problem. Hans ego kommer troligen få ganska fritt spelrum och med tanke på att han i allas ögon blir den självklara stjärnan väntas han också få den respekten i omklädningsrummet. Det som för klubben kan bli ett problem är löneinflationen. Ingen spelare i Ligue 1 hade före årets säsong haft mer än 47 miljoner/år (Eden Hazard), nu får Zlatan nästan tre gånger så mycket vilket kan skapa krav från andra spelare. Men än så länge känns Nasser Ghanim Al-Khelaïfs fickor så djupa att det inte behöver vara ett problem…

Vilken roll får Zlatan?

– PSG spelar likt svenska landslaget i ett 4-2-3-1. Däremot tyder det mesta på att Ancelotti, till skillnad från Erik Hamrén, kommer att spela Zlatan som en renodlad spets. I tio-rollen har man redan 400 miljoners-värvningen Javier Pastore. Zlatan kommer i en nioroll att kunna ge en tyngd och förmåga att hålla fast bollen som PSG till viss del saknat.

ARTIKELN HANDLAR OM