Lahne i tårar när BP åkte ur allsvenskan

AFC Eskilstuna tillbaka efter chockvändning

Foto: CMORE

avPelle Strandman

FOTBOLL

Jack Lahne såg länge ut att rädda kvar Brommapojkarna i allsvenskan.

I stället vände AFC Eskilstuna och såg till att kvalet slutade i bedrövelse för supertalangen som byttes ut i tårar på Grimsta IP.

– Man känner ledsamhet för föreningen och alla spelare, säger BP-tränaren Roberth Björknesjö till Sportbladet.

Det har periodvis stormat rejält på Grimsta IP under säsongen.

I den allsvenska återkomsten tvingades förre tränaren Luis Pimenta avgå efter att Sportbladet i slutet på sommaren avslöjat att portugisens ledarskap präglades av sexism, bestraffningar och pennalism.

Något som senare även fick sportchefen Daniel Majstorovic att lämna sin post.

In kom i stället Roberth Björknesjö som manager – men han lyckades inte rädda kvar i laget i allsvenskan.

AFC chockvände

BP följde upp förra veckans 1–0-vinst borta mot AFC Eskilstuna med att förlora på hemmaplan med 1–2. Därmed föll laget på grund av färre gjorda bortamål.

– Jag har kämpat och slitit med det här laget i sex-åtta veckor. Det har varit på liv och död för att undvika nedflyttning och vi har tagit livlina efter livlina under hösten. Men vi klarade inte av att förvalta den sista trots ett bra läge i slutet, säger Roberth Björknesjö på telefon efter förlusten och fortsätter:

– Just därför känns det extra bittert.

Ludvig Öhman Silwerfeldt gav hemmalaget ledningen i den första halvleken och då pekade allt mot att det skulle gå vägen för BP.

Men då chockvände AFC på steken.

Först kvitterade anfallaren Samuel Nnamani med ett välplacerat avslut till 1–1 i den 65:e minuten.

Och tio minuter senare var det dags igen.

Förre BP-spelaren avgjorde

Förre BP-spelare Bajram Ajeti, som lämnade klubben i somras på grund av Luis Pimentas ledarstil, stegade fram på en frispark och sköt bollen i nät via en touch i muren som ställde målvakten Nicola Petric.

Ett mål han firade vilt framför sitt förra lags avbytarbänk.

Roberth Björknesjö valde kort efter frisparksmålet att byta ut supertalangen Jack Lahne. Den 17-årige anfallaren, som blev matchvinnare i första mötet i Eskilstuna och varit BP:s stora utropstecken i år, klev av planen bedrövad och gråtandes när han ersattes av Antonio Nieves Martin.

– Det blev en matchbild där det inte fanns några ytor att springa på när de (AFC) ligger kvar i straffområdet. Då blir det mer duellspel och det är inte Lahnes styrka. Så det var en taktisk omdisposition att ta ut honom.

Brommapojkarna lyckades inte kvittera trots en enorm slutforcering och flera jättelägen.

AFC Eskilstunas målvakt Gianluca Curci svarade för en jätteräddning på tilläggstid och säkrade därmed avancemang för AFC Eskilstuna som nu är tillbaka i allsvenskan efter ett års frånvaro.

Brommapojkarna får ta nya tag i superettan.

”Jack har en stor framtid”

Den stora frågan är om klubben kan behålla Jack Lahne som under säsongen har uppvaktats av scouter från bland annat Basel, Wolfsburg, FC Köpenhamn, Lille, Wolverhampton och Amiens.

– Han har gjort det ruggigt bra. Jack har en stor framtid och vi ska hjälpa honom att utvecklas, säger Björknesjö.

Kan du sia något om hans framtid?

– Nej, det är ett stort intresse men vi får se vad som blir bäst för hans utveckling. Vi måste först få smälta det här och sen får vi se vad som händer över julen.

Han såg väldigt ledsen ut när du bytte ut honom...?

– Jag har sett 20 till (som varit ledsna) inne i omklädningsrummet efteråt. Det här är så klart tråkigt för allihopa.

Ni lämnade Grimsta snabbt efter matchen och ingen i BP pratade med medierna som var på plats. Varför?

– Det var ett litet missförstånd. Vi var besvikna och jag hade stannat kvar om jag visste att det var tidningar där som ville prata med mig, men det var ingen som sa till.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM