Frändén: Sluta twerka och fokusera på de riktiga skandalerna

Faktum är att vi svek henne kollektivt när vi hakade upp oss på en töntig fråga

FOTBOLL

PARIS. Ibland känns det verkligen som att år noll inom damfotbollen aldrig är över, mest för att vi aldrig låter den gå vidare.

Visst är det gött att hitta tydliga syndabockar, men det är dags att sluta twerka och fokusera på de riktiga skandalerna om man verkligen bryr sig om sporten.

Det har gått några dagar sedan dj:n Martin Solveig frågade Ballon d’Or-vinnaren Ada Hegerberg om hon kan twerka och sedan dess har världen i grova drag lärt sig två saker: Vem Ada Hegerberg är och hur man gör när man twerkar.

Att damfotbollen är en återkommande måltavla för sexism visste de allra flesta sedan tidigare. Reaktionerna på frågan till Hegerberg har varit många och ibland mycket underhållande, efter kvällen då en dj inte räddade hennes liv, men tog hennes kändisskap till en ny nivå.

Skådespelaren Hugh Grant (som väl inte har ett fläckfritt förflutet i kvinnopolitiska spörsmål, men ändå) lyckades kanske bäst av alla när han twittrade ut en bild på Marie Curie, nobelpristagare i fysik och kemi i början av 1900-talet, med frågan ”But can you twerk?”

Vad hände då på Ballon d’Or-galan i Paris och hur olämplig var frågan till Hegerberg egentligen? Ja, jag kan i alla fall räkna upp kanske femtio större skandaler som damfotbollen varit föremål för, varav en handfull har börjat och slutat med Svenska Fotbollförbundet.

Att hyra in en dj för att spela de nominerades favoritlåtar under kvällen och be dem dansa – Kylian Mbappé drabbades av samma öde och dansade lite motvilligt – var väl mer än något annat ett krystat sätt att hotta upp en gala som riskerar att bli stel och tråkig. Att ”twerka”, för er som fortfarande inte förstår exakt vad det innebär och inte vågar fråga, är att bokstavligen skaka rumpa på ett utmanande sätt. Dansen syns i snart sagt varje R'n'B-video, men sägs komma från Elfenbenskusten från början. Namnet är ett sammandrag av ’twist’ och ’jerk’.

Faktum är att vi svek henne kollektivt

Det är förstås inte en fråga värdig en Ballon d’Or-vinnare, men det finns, som sagt, mer akuta problem om man på riktigt oroar sig för sexismen mot damfotbollen. Ett problem är direkt kopplat till det som hände på galan: En fyra sekunder lång video där Ada Hegerberg avfärdar Martin Solveig efter en idiotfråga blev det bestående minnet från kvällen, den första någonsin då en kvinna skulle få ta emot Ballon d’Or. En paradoxal och, för all del, småpolitisk effekt av det blev att herrbollen (hohoho) som tilldelades Luka Modric inte fick tillnärmelsevis lika mycket uppmärksamhet som Ada Hegerbergs.

Hegerberg har själv kommenterat ämnet sparsamt men smart de senaste dagarna, hon har förklarat att hon inte alls kände sig förnedrad, men att ämnet är viktigt att lyfta. Men faktum är att vi svek henne kollektivt när vi hakade upp oss på en töntig fråga ställd på hennes stora kväll. Hon var galans drottning och höll ett fantastiskt tal där hon avslutade med uppmaningen till alla tjejer som spelar fotboll att tro på sig själva. Vad alla dessa tjejer lärde sig av Ballon d’Or-galan? Att du kan få se din största skalp hittills i karriären ätas upp av rubriker om vad en i sammanhanget helt ovidkommande man sagt till dig.

Foto: AFP
Ada Hegerberg är den första kvinnan som fått ta emot det presitgefulla priset Ballon d’Or.

Det finns galor då damfotbollen förolämpats från första parkett, när prisbilar delats ut till herr- men inte damspelare, när hyllningar till damspelare fått kapas ”på grund av tidsbrist” i tv-produktionen. Jag satt själv på Uefas egen gala i Monte Carlo 2015 när Årets spelare skulle utses på herr- och damsidan och Michel Platini misslyckades med sin enda uppgift: att säga vinnarens namn. CéIia Sasic fick priset, Michel Platini läste motiveringen innantill och kallade henne ändå ”Cecilia”. Inte blev det några rubriker av det. Då är, eller var, ändå Michel Platini en fotbollsman, vars absolut lägsta kravbild är att känna till världens bästa fotbollsspelare på båda sidor.

Skönt för stunden att hitta en syndabock

Det här är de mest flagranta exemplen på ojämställdhet inom fotbollen. Ni känner till alla de andra också, om ekonomin och de patetiska ersättningssystemen från Fifa och Uefa. Hur Sveriges damlandslag fram till nyligen hade ett avtal med Svenska Fotbollförbundet som gav dem dryg 200 kronor per dag när de var på landslagsuppdrag.

Ibland verkar fotbollsvärlden tro att sexism är samma sak som sexuella anspelningar som går för långt. De flyger förstås mycket bättre på sociala medier. Men jag lovar att det är hundra gånger värre att bli ignorerad och osynliggjord än ”utsatt” för en plump fråga från en obetydig dj (hand upp alla som pratat med en dj i tjänst och fått till en spirituell och givande diskussion förresten).
Kanske var det skönt för stunden att vi gemensamt hittade en syndabock att kasta den överblivna Metoo-ilskan på. Hade vi sansat oss lite fanns det en annan bra fråga att ställa till arrangörerna av Ballon d’Or-galan, som uppmärksammats förvånansvärt lite i galans efterspel: Varför slår France Football på stora jämställdhetstrumman när de 62 år efter prisets grundande äntligen ger damspelarna samma pris, bara för att instifta ett helt nytt pris för U21-spelare, Kopa-statyetten som tilldelades Kylian Mbappé, endast till herrar?

ARTIKELN HANDLAR OM