Kroatien framme i semifinal – vann på straffar mot Ryssland

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryssland fick in en sen kvittering och tog kvartsfinalen mot Kroatien till straffar.

Men där tog VM-sagan slut efter två grova straffmissar av Smolov och Fernandes.

”Ärligt talat har Smolov ingen annan än sig själv att skylla”, twittrar journalisten Gary Al-Smith om Rysslands olycklige anfallare.

Ryssland stod för en jätteskräll när laget slog ut Spanien i åttondelsfinalen. I inledningen av kvartsfinalen mot Kroatien visade de ryska spelarna att de inte var nöjda med den stjärnsmällen.

Efter en halvtimme tog laget ledningen när Denis Tjerysjev väggade med Artiom Dziuba och bombade in sitt fjärde mål i VM med ett jätteskott från distans.

Men glädjen för den ryska publiken på Fisjt-stadion i Sotji blev kortvarig. Kroatiens anfallare Mario Mandzukic tog sig fram till vänster i det ryska straffområdet och slog ett lågt inlägg till Andrej Kramaric som i den 39:e minuten prickade in kvitteringen med pannan.

1 av 3 | Foto: Manu Fernandez / TT / NTB Scanpix

Haltade i förlängningen

Efter paus blev Kroatiens dominans alltmer påtaglig och såväl Kramaric som Ivan Ivan Perisic hade fina chanser att göra ett ledningsmål. Den senare sköt i insidan av stolpen när bollen hamnade framför hans fötter efter en tilltrasslad situation i Rysslands straffområde.

Matchen gick dock till förlängning där Kroatien, trots att flera av lagets spelare haltade runt med krampkänningar, tog ledningen. Drygt tio minuter in i förlängningen slog Luka Modric en hörna som Domagoj Vida nickade förbi Igor Akinfejev.

Men de ryska spelarna och den alltmer högljudda publiken gav sig inte – och med fem minuter kvar av förlängningen kom kvitteringen. Alan Dzagoev, som missat stora delar av VM på grund av skada, slog ett frisparksinlägg in i Kroatiens straffområde. Där dök ytterbacken Mario Fernandes och nickade in kvitteringen som innebar att matchen fick avgöras på straffar.

Där vann Kroatien efter att Fjodor Smolov och Fernandes stått för två grova missar för Ryssland. Smolov försökte sig på en lös Panenka-chipp, men målvakten Danijel Subasic räddade enkelt. Fernandes satsade på kraft, men vristskottet gick utanför.

Ivan Rakitic satte sedan den avgörande straffen och skickade Kroatien till semifinal. Där väntar England.

”Måste slå en mer beslutsam straff”

Efter matchen var kritiken mot framför allt Smolov hård. Till skillnad från resten av laget fick den ryske anfallaren aldrig spelet att lossna i VM.

”Ingen skulle vilja vara i den här mannens skor i kväll”, skriver journalisten Gary Al-Smith, som bland annat jobbar för BBC och New York Times, intill en bild av Smolov på Twitter.

”Men ärligt talat har Smolov ingen annan än sig själv att skylla efter att ha försökt göra det spektakulära när han egentligen bara behövde göra mål. Ja, bara göra mål...” fortsätter Gary Al-Smith.

Den tidigare Chelsea-spelaren Damien Duff kommenterade Smolovs insats i irländsk tv.

– Jag tror att Vladimirs (Putins) hantlangare kommer ringa honom i kväll, säger han i RTE:s sändning.

Journalisten Karl Matchett, som bland annat arbetar för ITV, gick även han hårt åt Smolovs straffmiss.

”Visst, Fernandes straff är inte bra. Men Smolov … det där var kaos. Man måste slå en mer beslutsam straff för att få en bra start”‚ skriver han på Twitter.

Semifinalen mellan Kroatien och England spelas på onsdag klockan 20.00.

Publicerad: