Resekaos för svenska supportrarna: ”Det är hopplöst”

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

Succé för det svenska landslaget i VM – resekaos för de svenska fotbollsfansen som vill hem till Sverige.

När svenskarna skulle lämna S:t Petersburg blev många strandade i den ryska tullen och missade sina hemresor.

– Det är en otrolig irritation här, många har jobb som de ska till i morgon, säger supportern Björn Persson.

När Emil Forsberg sköt in 1–0 i åttondelsfinalen mot Schweiz var glädjen enorm hos de drygt 4 000–5 000 svenska fansen på S:t Petersburg-stadion.

Förmodligen var det då inte många som tänkte på hur det skulle ta sig hem till Sverige igen.

Dagen efter landslagets avancemang rådde totalt kaos – massvis med svenskar fastnade flera timmar i den ryska tullen och missade därmed sina hemresor med båt och flyg.

– Det är desperat stämning här och allt är väldigt krångligt. Är inte alla ens papper ifyllda helt rätt får man göra om det. De är väldigt snåla med informationen och irritationen är hög bland svenskarna, säger Björn Persson, en av svenskarna på plats vid den ryska gränsen.

1 av 4 | Foto: TT
Supportern Björn Persson är kritisk till hur de ryska myndigheterna har skött logistiken.

”Aldrig upplevt något liknande”

Han berättar att det är mängder av svenska supportrar som stått i tullen i flera timmar och väntat på att få sina resehandlingar stämplade. Många missade sina transporter hem till Sverige, och många har fått ändra om sina reseplaner helt.

– Jag har aldrig upplevt något liknande. Det är hopplöst, många runt omkring är arga för de missar sin båt till Helsingfors. Vi ska köra bil dit, men det är svårt att få bilen över gränsen. Det blir till att övernatta i Helsingfors och så får vi hitta en lösning i morgon, säger Björn Persson.

– Det är en otrolig irritation här, många har jobb som de ska till i morgon.

Vakterna snabbt framme

Han är kritisk till hur de ryska myndigheterna har skött logistiken under VM.

– Hur de kan arrangera ett VM, men inte synka med myndigheterna, är underligt. Två tullbodar av sex är öppna, de är inte redo för det här. Man tycker att de borde ha insett att många människor kommer att ta sig in och ut från landet. De försöker kalla in mer personal just nu, men kommer inte kunna få in det i tid, säger Björn Persson.

Han har försökt att dokumentera kaoset på gränsstationen så gott det går, men han berättar att flera vakter har varit framme och stoppat honom från att fotografera.

– Så fort man tar upp kameran så kommer vakterna fram. Man vågar inte bråka med dem, säger han.

Trots vakternas uppmaningar lyckades han få till några bilder på besvikna och uppgivna svenskar som fastnat i tullen.