”Ett skämt – han skämmer ut sig”

Granqvists ilska mot Neymar

avAndreas Käck

FOTBOLL

Mexikos förbundskapten kallade hans beteende för ”en skam för fotbollen”.

Nu kommer ännu en känga mot Neymar – den här gången från C Mores Lasse Granqvist.

– Hans uppträdande är ett skämt, säger han i podcasten ”Sporthuset”.

Neymar skulle bära Brasilien till guld.

Det var i alla fall tanken.

Men VM blev ett misslyckande för superstjärnan och hans ”Seleção”. Det stannade vid två mål för Neymar och vid kvartsfinal för laget.

I stället handlade rubrikerna nästan uteslutande om den 26-årige miljardspelarens förstärkningar.

Efter en situation i matchen mot Mexiko där Neymar stämplades och sedan rullade flera varv gick Juan Carlos Osorio till frontalangrepp mot PSG-spelaren.

– De har en spelare som bara ligger ner och jag tycker det är en skam för fotbollen. Det är inte direkt bra reklam för sporten, sa Mexikos förbundskapten.

”Ett skämt”

Neymar blev visserligen tacklad 23 gånger på fyra matcher – mer än någon annan spelare – men flera före detta spelare och experter menar att han borde sluta överdriva.

Nu lägger sig Lasse Granqvist i diskussionen.

I podcasten ”Sporthuset” ryter C More-profilen till mot Neymar och fördömer hans beteende.

– Hans uppträdande är ett skämt, säger han.

”Kommer inte åt dem”

Granqvist tror att man kan vara tvingad att ändra reglerna för att komma åt problemet, snarare än att försöka förklara för spelarna i fråga att de bör sluta.

– De här spelarna lever i en värld som inte någon kommer åt. Det är ingen som går in och säger åt Neymar att: ”Du skämmer ut dig själv och ditt varumärke, tänk dig för! Du skämmer ut din nation, du skämmer ut spelet fotboll. Sluta filma!”. Vem skulle göra det? Vem går till de här megastjärnorna som tjänar så pass mycket pengar att de i stort sett kan göra vad de vill, åka till månen och tillbaka? Det är ingen som kommer åt dem. Och då måste nog fotbollsrörelsen ta i frågan i dess fundament, till exempel införa bestraffning i efterhand. Börja i ungdomsturneringar, i U21 och liknande. Om det sedan leder till att stora ligor har avstängning i efterhand för filmningar, då kommer det att försvinna, säger Lasse Granqvist.


VM-historiens fem bästa målskyttar 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM