Nya turer i spanska EM-bråket

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-03

Fotbollsförbundet trotsade regeringen – som nu slår tillbaka

David Villa kan andas ut.

Madrid (TT-Reuters)

Kommer Spanien att få spela i EM-slutspelet i sommar?

Frågan hänger fortfarande i luften och ser ut att bli en het politisk potatis.

På måndagen stod det klart att Spaniens fotbollsförbund trotsar landets regering och senarelägger sina val, som nu kommer att hållas i november.

Den spanska regeringen hade tidigare, genom sportministeriet (CSD), krävt att fotbollsförbundet skulle hålla val före sommar-OS i augusti.

Fifaordföranden Sepp Blatter hotade då med att utesluta Spanien från EM, eftersom nationsförbunden måste vara fristående från politiskt styre enligt det internationella fotbollsförbundets regler.

Efter fotbollsförbundets beslut kontrade sportministeriet med att lagen ska gälla för alla och att förbundet – i strid med Fifas absoluta krav på att ingen politisk inblandning får förekomma – måste hålla val före den 31 mars.

I ett uttalande påpekade sportministeriet:

”Ingen institution, hur viktig den än är, ska tro att den står över lagen och de beslut som tagits av domstolarna. CSD kommer att analysera fotbollsförbundets ståndpunkt och vid ett lämpligt tillfälle ta ett beslut om hur det ställer sig till det.

Sportministeriet tog i december beslutet att samtliga nationella idrottsförbund som deltar i OS i Peking måste hålla sina förbundsval under de tre första månaderna i år.

Eftersom Fifa inte tillåter politisk inblandning riskerar Spanien att uteslutas från EM och från all internationell cupfotboll om man flyttar valet från november till mars.

I fredags dömde spansk domstol emot fotbollsförbundets förfrågan om undantas från reglerna.

Skulle Spanien uteslutas från EM-slutspelet i Österrike och Schweiz i juni får Nordirland spanjorernas plats och möter Sverige i Innsbruck den 14 juni.

Fifa har tidigare inte tvekat att utesluta såväl Portugal som Grekland för politisk inblandning. Båda länderna anpassade sig omgående till Fifas regler.

Frågan är om Spanien gör det.

TT