Hotet mot allsvenskan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-18

De allsvenska klubbarna kan tappa 80 miljoner på tv-kriget

Om Kentaro inte kan fullfölja sin del av tv-avtalet kan det innebära en jättesmäll för klubbarna.

En ekonomisk smäll på 80 miljoner.

Det kan bli det bistra resultatet för de allsvenska klubbarna i Kentaro-affärens spår.

– Tv-pengarna är livsavgörande för vår verksamhet, säger Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg.

Följ ämnen

Hovrätten underkände rättighetsbolaget Kentaros avtal med TV4 som innebar att TV4 skulle sända ytterligare 36 allsvenska matcher i år. Hovrätten beslutade också att Kentaro ska betala ett vite på fyra miljoner kronor till C More, som äger Canal Plus, för varje match som sänds utöver det tidigare avtalet.

Om HD i nästa vecka inte ger prövningstillstånd, och går på hovrättens linje, står Canal + som vinnare i tv-kriget.

En fällande dom kan sätta Kentaro i en ohållbar ekonomisk situation.

Skadestånd och böter

Om TV4 sänder de antal matcher som är planerade i höst uppgår bötesbeloppet för Kentaro till 144 miljoner kronor. Förutom de vitesbelopp man blir dömda att betala, löper man också stor risk att tvingas betala skadestånd på uppemot 100 miljoner kronor till Canal + - och dessutom ersätta TV4 med ett mångmiljonbelopp.

Samtidigt ska man leverera 128 miljoner om året till de allsvenska klubbarna.

– Kentaro är i en återvändsgränd. De kan inte överleva, säger en källa med insyn.

Konsekvensen kan bli att svenska Kentaro AB försätts i konkurs och att avtalet mellan Svenska fotbollförbundet och Kentaro bryts upp.

Enligt insatta källor som Sportbladet har pratat med handlar det om 35-40 miljoner kronor om året, som de allsvenska klubbarna riskerar att aldrig få ta del av.

– Det kan bli de värsta konsekvenserna. Titta på boksluten för de allsvenska klubbarna, det är ju inte många som har pengar. Och det går rätt snabbt i diket, säger en källa.

”En katastrof”

– Klart att det skulle vara en katastrof om avtalet sägs upp och man inte lyckas komma överens om något nytt, säger Paul Myllenberg.

Tv-avtalet gav Helsingborg runt nio miljoner kronor i fjol och Myllenberg räknar med att det handlar om något liknande i år.

– Det nya avtalet har inneburit att våra tv-intäkter femdubblades. Klart att det skulle ha stor betydelse för vår verksamhet om det inte fullföljs, säger Myllenberg, som ändå inte känner någon större oro:

– Jag är övertygad om att det skulle gå att förhandla fram ett minst lika bra avtal om det nu gällande av någon anledning spricker.

Följ ämnen i artikeln