Hammarby-AIK – direkt från Råsunda

avMarcus Leifby

FOTBOLL

sportbladet.se:s Marcus Leifby följer säsongens första Stockholmsderby på plats

Hammarby mot AIK.

Tony Gustavsson mot Rikard Norling.

Det har blivit dags för säsongens första derby i Stockholm.

sportbladet.se:s Marcus Leifby finns givetvis på plats och rapporterar direkt från Råsunda.

SLUT!! 1-1 slutar det. Och vilken match vi fick se. Jag tycker den hade det mesta förutom ett vettigt passningsspel. 1-1 känns väl ändå som ganska rättvist om vi ska titta på antalet målchanser och sett till hur spelet såg ut. Starkt av AIK att resa sig trots utvisningen på Arnefjord och 0-1 i baken. Poängen lär kännas som en seger för AIK och som en blytung förlust för Hammarby. Bajen har ju två, tre riktigt bra läge att definitivt stänga matchen när AIK flyttade upp allt under den sista kvarten. Straffen, om den var klar eller tveksam, får vi återkomma till. Jag får i alla fall rapporter om att det är dansken Traoré som blir syndabock. Råsunda töms så sakteliga på folk, hoppas bara det blir lugnt på stan i natt. Jag och kollega Lundin tackar för oss – Lundin satte Bomben i dag tack vare AIK:s straff och kammade in dryga fem tusen. Jag vet vem som bjuder på lunch och fika imorgon. Återkommer med tränarsnack från presskonferensen om den stund. Så länge... tack för att ni var med och hör av er om ni har några synpunkter. Jag har precis fått två mejl... En tycker att jag var alldeles för svartgul i min rapportering medan den andra tycker att jag var grönvit. Kanske ett tecken på att jag låg någonstans mittemellan... Ciao!

92 Jagne dras ned, osäker på vem den skylldige är. Poppen mot Ortiz... och mål! Poppen går åt rätt håll men straffen är alldeles för bra slagen. Oj oj oj vilken, ursäkta uttrycket, jävla avslutning... Bajen-klacken är knäpptyst – annat drag på Norra nu. Svårt att se om straffen var rätt dömd härifrån där jag sitter.

92 STRAFF AIK!!!

90 Fem minuters tilläggstid. Minst. Hammarby får en bra möjlighet att slå i spiken i kistan men chansen mynnar ut i en hörna.

87 Poppen Björklund har varit riktigt bra i dag. Derbyhjälte tillsammans med Chanko förstås om resultatet står sig. Ska bli intressant om Rami får stå nästa match nu. Borde han få göra det egentligen om man ställer Poppens insats i dag mot Ramis i de inledande omgångarna? Och skulle Tony Gustavsson våga peta Rami? Intressant. Mycket.

86 Norling är helt dyngsur och ser aningen nervös ut där nere. Bra frisparksläge för AIK när Bojan trillar till sig en avblåsning. Bojan tar frisparken själv men får ingen bra träff alls. Returen blir ändå farlig men linjemannen vinkar för offside. Chansen rinner ut i sanden.

84 Hammarby kontrar på ett allt mer desperat AIK och Zengin spelar Charlie Davies helt ren. Avslutet? Nej.. Örlund räddar friläget... Charlie Davies. Vad ska man säga. Killen behöver tolv såna lägen för att få in bollen känns det som. Och sen väntar karln ju alltid med att göra mål till sista omgången.

82 Tre Hammarby-poäng här och laget har fem poäng ned till AIK. Tuff start för Gnaget i så fall. Chanko gör ännu en makalös löpning och är på vippen att dra in 2-0 vid Örlunds första stolpe.

80 Mycket långt och chansartat från AIK nu men det är väl rätt. På det här underlaget kan allt, precis allt, hända. Chanko får applåder. Han sliter kopiöst och har varit riktigt bra. 23 578 på plats i kväll.

77 Chanko varnas. Bojan och Dulee väggar sig förbi snyggt på högerkanten och Jagne tar avslutet som täcks ut av en Hammarby-spelare. AIK ligger på för ett 1-1-mål nu.

75 Bajen-fansen kör ”öka takten sista kvarten” en gång till. Inte varje gång de får göra det två gånger i samma match. Eller, dessvärre har det väl hänt tidigare...

74 Zengin vågar sig ut för att slå hörnan men misslyckas totalt. Han blir förbannad och vänder sig mot AIK-klacken och skriker något innan han börjar jobba hem. Kollega Karlsson – youtube-kungen som bistår mig med så mycket ovärderlig information hemifrån –  tycker att ni ska titta på den här från VM 1982. Zico. Inte riktigt som Chankos men nästan.

75 Ja. Ser ut som att det ska spelas lite boll här trots allt. Klockan har dragits tillbaka till den 73:e minuten och jag följer givetvis efter. Fortfarande ingen Johannesson på planen. Drog han hem till Stocksund? Spelarna joggar fram och tillbaka för att få igång sina stela kroppar igen efter brejket. Jo fan, där är ju Johannesson. Och där är matchen igång igen.

74 Hammarby-spelarna lämnar planen med AIK-spelarna stannar. Några försöker mana till lugn. Samtidigt kör Bajen-klacken sin klassiker ”öka takten sista kvarten”. Nja... nu lämnar AIK-spelarna planen också samtidigt som lukten av brandrök sprider sig över Råsunda. Är det ännu ett stycke tragisk svensk läktarkultur vi får se här? Stora delar av AIK-klacken försöker hålla igång. Norling har varit ute och vädjat till klacken också. Tomt på planen här som ni ser...

72 Det regnar in saker från Norra Stå nu. Johannesson avvaktar och stoppar matchen samtidigt som min J-tangent hänger sig. Ingen som vet riktigt vad som händer här nu... Ser ut som om matchen ska fortsätta i alla fall. Chanko ska försöka lägga en hörna men det fortsätter regna in saker över honom. Johannesson går bort mot bänkarna igen och in i omklädningsrummet.... Är det dags igen?

70 Målet tänder Bajen-klacken som gungar ordentligt på Södra nu. Tystare i norr, av förklarliga skäl. Han har känsliga fötter Chanko, det har han visat tidigare. Lyftningen över muren är perfekt och bollen sitter helt otagbart i Örlunds högra kryss.

68 Lolo Chanko knorrar in 1-0 för Hammarby på värsta Zico-manér!!! Riktigt snyggt. Han firar i hög ute vid Hammarbys bänk. Vilken olycksminut för AIK.

66 Rött kort Arnefjord. Han får sitt andra gula när han drar ned Davies strax utanför straffområdet när han är på väg att löpa sig fri. Riktigt bra frisparksläge för Hammarby. ”Domarskandal” skriker AIK-klacken. Väntat.

62 Obolo nära att snurrsparka in 1-0 för AIK men han får inte träff. Eller han får träff men en dålig och bollen smiter ut till en hörna som blir resultatlös. Rubarth hann springa 7689 meter innan han byttes ut. Ibland känner jag att informationen jag öser ut från den här live-rapporteringen är helt ovärderlig, inte sant? Trycket ökar på Råsunda igen samtidigt som Paulinho är riktigt nära att sätta 1-0. Arnefjord räddar undan med pannan någon meter från mållinjen.

60 Då kommer bytet Eller bytena. Valdemarin och Rubarth ut. Halvtimmen kvar.

58 Ny hörna för Bajen. Hammarby har börjat den andra halvleken riktigt bra. Passningsspelet dock fortsatt bedrövligt emellanåt. Nu är det dags för Bojan! Och Saihou Jagne. Två intressanta byten av Norling som vill ändra matchbilden vi har sett här i andra halvlek. Vet i stort sett ingenting om Jagne. Har hört att han är snabb – lite av AIK:s egen Ruel Fox, enligt Dulee.

55 Nä. Nu vill jag ha in Bojan. Kom igen nu Norling, in med Bojan. Han lär vara hur sugen som helst och jag har inte sett honom spela än i år. Skulle Bojan avgöra i dag så kommer ingen av oss komma ifrån den mixade zonen före halv sex imorgon bitti.

55 Lurigt inlägg från Chanko som Örlund tvingas styra över egen ribba. Hörna.

51 Hörna AIK samtidigt som regnet strilar ned över Råsunda igen. Ny bomb kastas in från Bajen-klacken. Enligt några killar nere i pressrummet blev Canal Plus-kameramannen förbannad/skadad efter den första smällaren, som landade bakom örat, och bara övergav sin kamera.

50 Charlie tar sig runt sin gubbe på högerkanten och hittar Petter Andersson som är får avsluta helt solo i straffområdet. Grym räddning av Örlund. Där ska det bara vara mål. Där hade till och med Kebér gjort mål tror jag.

47 Mitt 0-0 tips ser inte så dumt ut. Så vitt jag kan minnas har jag aldrig misslyckats med ett tips när jag har live-rapporterat. Minns Köpenhamn och där jag redan tidigt i första halvlek släppte min teori om 3-3 och den fulla dansken.

46 Ja, va fan, nu kör vi igång andra halvlek. Johannesson verkar ha jäkligt brått hem till Stocksund. Två kaffe och två kanelbullar fick jag med mig upp från fikarummet i alla fall.

Paus 0-0 och vi dricker kaffe. Mållöst ska nog Hammarby vara mest nöjda med. Daniel Mendes har haft två riktigt bra lägen, bland annat ett öppet mål från halvdålig vinkel, och Dulee Johnson ett från bra läge strax utanför straffområdet. Hammarby sticker upp emellanåt och är inte alls ofarligt. Charlie Davies jagar på allt och skapar en del oro i AIK-försvaret. Mattan här ser svårspelad ut med tanke på hur passningsspelet ser ut. Stundtals riktigt, riktigt dåligt. Kul att se att Dulee Johnson är tillbaka. Han har varit bra i första halvlek. Han är ju bra, det visste vi. Och självförtroendet är det inte heller något fel på. Inför dagens match sa mittfältaren: - Jag är som Steven Gerrard och visst kan de sätta mig på bänken. Men jag är en bra spelare och det ska mycket till för att sätta mig på bänken. Vad säger man? Självförtroende som Muhammed Ali och Mike Tyson tillsammans och lika livlig fantasi som Hans Holmér. Tillbaka strax, måste värma mig lite. Under tiden kan ni titta på hur turkarna skapar stämning på sina matcher. Grymt! Inte riktigt lika bra stämning på Råsunda ikväll. Och inte någon Pippi-ramsa heller...

45 Två minuters tilläggstid. Lite kladd på mittplan leder fram till Davies på högerkanten som slår ett inlägg snett inåt bakåt men det hamnar en bra bit upp på AIK:s planhalva – hos AIK-spelare. Nja... Vi får nog stänga den här halvleken mållös ser det ut som.

42 Petter tar frisparken och trycker den rätt i muren efter ett pet. Två minuter kvar.

39 Dulee trixar lite med Chanko och får frispark. Nu har det nog slutat regna. Nisse Johansson får problem med en studsande boll och Charlie Davies är på väg att komma igenom. Bra slit av amerikanen. Avslutet på volley är däremot ingen höjdare. Bajen får frispark i rätt bra läge – tio meter utanför AIK:s straffområde – rakt framifrån.

38 Regnet har börjat ösa ned över Råsunda samtidigt som Zengin varnas när han stoppar Rubarth bryskt. Tuff match så här långt och Johannesson har det kämpigt där nere. Håll i nu Veron annars kan det här spåra ur.

35 Petter Andersson varnas och Johannesson hinner inte stoppa ned kortet förrän det åker upp igen – den här gången rätt i nyllet på Arnefjord som stoppar Davies ojuste. Svängigt nu. Hammarby slarvar bort en frispark – AIK kontrar och Mendes (tror jag det är) river sig till ett halvt friläge. Ny räddning av Björklund. Stark match så här långt av Poppen och just nu är det nog bara AIK:are som saknar Rami.

33 Tjerna tar ett halvdant avslut med vänstern från bra läge. Poppen Björklund klarar med visst besvär. I anfallet efteråt är Dulee igenom och tar avslut från fritt läge vid straffområde. Björklund räddar med en benparad. Det där läget var inte alls så dumt.

31 ”Sulan” ger Obolo en rejäl tryckare i ryggen och argentinaren ramlar i ett par meter innan han får stopp på sig själv.

29 Får rapporter från kollegor och chefer att matchen håller dålig klass. Upplever det inte riktigt så. Okej, passningsspelet håller väl ingen La Liga-klass direkt men det händer i alla fall en del. Vi har redan fått se några varningar, ett par hyfsade målchanser. Och stämningen är det inte heller något fel på.

27 Paulinho är nära att stöta in 1-0 för Hammarby på en fin boll från Chanko. Kalmar kör över Gais, leder med 3-0 och Giffarna leder nykomlingsmötet mot Ljungskile med samma siffror. Grattis Rickard!

26 Någon i Bajen-klacken kastar in en ordentlig smällare som landar bakom örat på en kameraman. Vet inte riktigt hur det gick med honom.

24 Pierre Bengtsson är nära att ställa till det ordentligt med en bedrövlig hemåtpass. Charlie Davies är så när att nypa bollen och komma helt fri. Örlund kastar sig och styr bort bollen med högerhanden. Får han göra det? Är det inte hemåtpass och indirektfrispark?

20 Bengt-Erik Hedberg från Luxemburg mejlar: ”Vem fan är Nora?”. Hon jobbar som reporter och programledare på Canal Plus. Tidigare TV4 Sporten. Kolla länken nedan så ser du. Lägg märke till Magnus Haglunds långa, långa tystnad också.. Underhållande.

19 Härlig sekvens. Hammarby kontrar och Zengin försöker överstega sig förbi Pierre Bengtsson på högerkanten. Bengtsson bryter och skickar fram bollen mot Valdemarin. Argentinaren vinkas av för offside, tar ned bollen med handlar och skickar bort den. Varning.

17 Charlie Davies springer runt som en speedad iller på planen. Snubblar en del också, det ska ju gå så fort. Vill mycket.

14 Mejl från en av mina mest trogna läsare, David. Han håller på Bajen. Här har ni förklaringen: ”Grön vit in i själen sedan 1980 då jag 11 år gammal var med mina föräldrar på semester i Dalarna och hamnade på Domnarvsvallen och såg Brage ta emot Bajen. Minns inget av matchen men väl av fansen. En i klacken var överförfriskad och drogs iväg av ett par poliser. Reaktionen från läktaren lät inte vänta på sig: "RÖSTA PÅ GÖSTA, SNUT VID VARJE KNUT!”.Sedan vill jag minnas att det flög iväg ett paket fil (!) mot farbror blå också...det var tider det”.

12 ”Poppen” ute och plockar ned en hög boll trots tuff uppvaktning. Björklund spelade ju rätt många Stockholmsderbyn med BP ifjol så det här ska väl inte vara några konstigheter.

10 Daniel Mendes får matchens bästa chans när han kommer igenom i Hammarbys straffområde. Han hamnar lite ur vinkel och missar det nästan öppna målet. Farligt. Frågan är om bollen som nådde fram till Mendes kom från Dulee Johnsons fötter. Han har börjat matchen rätt bra Dulee. Spelsugen klart.

9 Hyfsat anfall av Hammarby som avslutas med en offside-avvinkning på Paulinho. Nicken gick tätt, tätt över så spelar kvitta. Hammarby på väg att ta tag i matchen nu.

2 Zengin mot Rubarth möts på ena kanten. Intressant match i matchen. Finns fler. Hjärnornas kamp mellan Gustavsson och Norling till exempel. Claudio Martin Dadomo Minervini varnas – och jag kan inte hålla på att skriva ut hans namn hela tiden så vi kallar honom för Claudio kort och gott – efter en smått galen tackling på Nisse Johansson. Johannesson är snabbt uppe med kortet.

1 Bra stämning. Gissar på 24 325 åskådare. Båda klackarna håller igång ordentligt.

1 Så där jag. Då är vi igång. AIK börjar med avspark och anfaller mot sin klack på Norra Stå. Poppen – Ramis ersättare – står alltså med ryggen mot motståndarklacken. Ska bli intressant att se hur han klarar av det här.

19.58 Lite mer derbykuriosa. AIK-seger den här gången och ett fantastiskt mål av Mats Rubarth – eller vad sägs om den här avslutningen . Om jag inte minns helt fel så vann AIK derbyt med 5-2. Lägg märke till Olle Nordins smått galna glädje där han skakar händerna och tittar upp mot skyn för att tacka gud. Typ. Lite brasiliansk touch så där.

19.54 Fem minuter sen drar det igång här. Bajens klassiker ”Just i dag är jag stark” spelas nu när Hammarby-spelarna entrar planen.

19.48 Lite derbykuriosa måste vi ju bjuda på . Den här – från 1982 – är ju läcker på många sätt. Peter Gerhardsson målgest vid både 1-0 och 2-0 ser man ju alldeles för sällan i dagens fotboll. Armarna upp och sträck, ett litet hopp och sen böjningen av kroppen. Bajen-målvakten Anders Forsbergs annorlunda stil – när han nästan som en gymnast som ska upp på barren tar några hoppsa-steg innan han drar i väg bollen – är ju skön. Och sen Arne Hegerfors förstås. Med odödliga Hegerfors-kommentarer som ”Det var ett bra derby det här”... eller ”Det är ju inte dåligt hur han får till det, det säger ju bara pang”...

19.45 Lite derbystatistik från de fem senaste åren. AIK vann alltså båda derbyna mot Bajen ifjol medan Hammarby tog två skalper mot AIK 2006. Vad ska vi då tro om dagens match? Nja... Lurigt, så klart – som det alltid är med derbymatcher. När jag åkte fick jag en 0-0-känsla i magen. Så 0-0, tyvärr. Jag garderar upp med en 2-0-seger för AIK.

2007 Hammarby-AIK 1-2 AIK-Hammarby 1-0

2006 AIK-Hammarby 0-2 Hammarby-AIK 2-0

2005 Inget möte

2004 Hammarby-AIK 1-1 AIK-Hammarby 0-1

2003 AIK-Hammarby 1-3 Hammarby-AIK 1-1

19.43 Gemensam aktion av båda klackarna i en protest mot Svenska fotbollförbundet. ”SVFF – fotbollsmördare” ekar på Råsunda. Hammarbyklacken lämnar snabbt ramsan för att i stället skrika ”Solna-tattare”... Kvart kvar till match.

19.40 Stefan Johannesson dömer derbyt i kväll. Alltså inte Sebastian Veron som några kanske tror. Och så vitt vi vet så har Stefan Johannesson inte spelat i Manchester United eller Lazio. De uppgifterna är dock inte bekräftade från något håll. Stefan brukar sköta sig bra i derbyna. Kommer från Stocksund.

Foto: Sebastian Veron?
Foto: Stefan Johannesson?

19.35 Ytterligare Sportbladet-medarbetare störmmar in på pressläktaren. Från höger: Simon Bank, Johan Lundin, Kristoffer Bergström, Jonathan Fast, Robert Laul.

19.32 Och när vi ändå är inne på Canal Plus... Nora ”nio poäng på nio matcher” Strandberg jobbar i kväll. Och kollega Emil Karlsson sitter hemma och håller tummarna.

19.29 Djurgårdens Mikael Dahlberg är på plats på Råsunda – sitter som gäst i Canal Plus-studion. Här i sminket i Råsundas inre. Frågade vilka han höll på men fick ett svävande och luddigt svar... 0-0, en jävla massa skador och utvisningar kanske?, frågade jag. – Ja, kanske det, svarade Dahlberg som är alldeles för snäll och smart för att hålla med om något sådant.

19.24 På tal om Bojan. Grabben har ju hunnit med en del i sin karriär redan. Och på temat derbyn så har han en meritlista som de flesta på planen i dag inte ens har varit i närheten av. Bojan har lirat det galna derbyt i Belgrad mellan Röda Stjärnan och Partizan Belgrad och debuterade i Glasgow Rangers i ett Old Firm mot Celtic.

19.19 AIK:s ställer upp med: Daniel Örlund, målvakt – Markus Jonsson, Daniel Arnefjord, Nils-Eric Johansson, Pierre Bengtsson – Daniel Mendes, Dulee Johnson, Daniel Tjernström, Mats Rubarth – Iván Óbolo, Lucas Valdemarin. Notera att Dulee Johnson alltså är tillbaka i laget och går direkt in i startelvan efter sin ”avstängning” eller ”time-out”. Två argentinare på topp, som väntat. Bojan Djordjic däremot får starta sitt första riktiga Stockholmsderby på bänken. Nacka-BP räknas inte.

19.17 Hammarbys startelva, från höger: Kristoffer Björklund – David Johansson, Suleyman Sleyman, Christian Traoré, Claudio Martin Dadomo Minervini – Erkan Zengin, Louay Chanko, Petter Andersson, Klebèr Saarenpää, Charlie Davies – Paulinho Guará. Här sitter vi just nu och förvånas över att Klebèr får förtroende från start – på mitten och allsvenskans längsta namn Claudio Martin Dadomo Minervini.

19.14 Fin klarblå himmel över Råsunda men kallt som satan om benen. Tyckte ändå att jag tog på mig rätt bra med kläder. Lagen kommer precis ut för att värma upp och Råsunda fylls så sakteliga. Just nu ser AIK-klacken ut att ha ett litet, litet övertag.

19.10 Får precis rapporter om att Rami Shaaban missar derbyt. Svårt att säga vilka som är mest bekymrade över det, Hammarby eller AIK? Ryktas om att Rami dragit på sig någon influensa... Kan även handla om en förkylning med tanke på att han varit ute ganska mycket sista tiden... och ”hängt tvätt”...

19.00 Japp. Då var vi på plats på Råsunda för årets första derby i Stockholm – Hammarby mot AIK. Matchen börjar som vanligt lite senare än övriga – avspark här 20.00. Laguppställningarna har precis släppts, vi återkommer till startelvorna strax. Eftersom Hammarby är hemmalag får vi nog räkna med en publiksiffra på mellan 20-25 000. Blir ju så när matchen spelas på Råsunda – AIK:s hemmaplan. Vi som finns här för er i kväll är jag, Marcus Leifby, ja Dulee Johnson hade nog kallat mig för sportbladet.se:s egen Ernest Hemingway. Bredvid mig har jag redaktör Johan Lundin – lite av en Paulo Coelho...

ARTIKELN HANDLAR OM