Wagner: Sverige får en svettig kväll 13 juni

FOTBOLL

Irland imponerar - är bättre än på länge

DUBLIN. Irland spelar som de alltid gjort, men bättre än på länge.

1-0 mot toppnationen Schweiz var i underkant när irländarna sprang, tacklade och nickade ned motståndet.

Sverige får ett på många sätt tufft motstånd i EM-premiären.

Foto: Sportbladets Michael Wagner.

Ön var grön, det blåste hårt och taxichauffören klagade på katolska kyrkans inflytande som gjorde att nästan alla pubar var stängda under långfredagen på Irland.

Men så när jag blädrade igenom några av tidningarna och skummade nätsajterna före avspark Irland-Schweiz – en liten dos av fräscht modernt tänkande.

Irländske förbundskaptenen Martin O’Neill fick kritiska påpekanden av flera skribenter för sitt plumpa uttalande på presskonferensen dagen före träningslandskampen efter en fråga om de irländska spelarfruarna var välkomna till EM-slutspelet i Frankrike.

”Well, det beror på hur snygga tjejerna är” svarade O’Neill sunkigt och fick välförtjänt skit.

Spelar som vanligt

Men vissa saker är svåra att ändra på.

Som hur Irland spelar sin fotboll. Det finns säkert de som tycker att det är lika mycket stenålder som O’Neills kvinnouttalande.

Dock: efter två minuters spel hade ”Nu-går-vi-ut-och-kör-järnet-och-matar-inlägg-Irland” gjort 1-0 på Schweiz, rankat tolva i världen. Detta efter en precisionshörna av Robbie Brady, nick av mycket duellstarke mittbacken Shane Duffy och styrning i mål av mittbackskollegan Ciaran Clark.

Innan Guinnessglasen ens var halvt urdruckna (barerna på Aviva Stadium var de enda som fick servera alkohol under långfredagen), alltså efter drygt tio minuters spel, så hade Irland sprungit och stressat fram fem hörnor.

Varenda av dem slagna av Norwichs Robbie Brady vars precisa vänsterfot gång efter gång hittade rätt yta i straffområdet där mittbackarna Duffy och Clark snurrade runt svårmarkerade.

Är det något som Sverige har lärt sig av den moderna EM-historien bör det väl ändå vara att undvika nick- och hörnmål i en EM-premiär (lex Sjevtjenko)?

Sverige får en svettig kväll

Ju längre matchen gick desto mer bollinnehav fick Schweiz. Naturligtvis orkade inte irländarna spela sin kraftfotboll och jaga på egna långbollar konstant i 90 minuter. Men schweizarna var trots perioderna av bollinnehav alldeles för ineffektiva.

Irlands sätt att spela fotboll må vara omodernt i mångas ögon (i Sverige kallar väl vissa det brottarfotboll?), men effektiv, rätt utförd.

Sedan Sverige mötte Irland i kvalet till VM i Braslien har irländarna under Martin O'Neill klättrat 38 positioner i världsrankingen, från 67:e plats till 29:a i dag.

Mot Schweiz saknades ändå spelare som Robbie Keane, Glenn Whelan, Jonathan Walters,  Anthony Pilkington och Jeff Hendrick.

När frustrerade schweizare inte längre orkade eller brydde sig om den här träningsmatchen var det Irland som var närmare ytterligare mål, men det slutade 1-0 och irländarna är obesegrade i de tio senaste hemmamatcherna.

Slutsatsen: Sverige får en svettig kväll i Paris 13 juni. Det här är ett Irland på väg framåt, i många bemärkelser, och bättre än det Irland som Blågult hade fullt upp med i VM-kvalet för ett par år sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM