Listan där Zlatans PSG är rejält efter

FOTBOLL

De är störst, bäst och… ovanligt tysta.

Paris Saint-Germain satsar på att bli europamästare – men på publiksidan är de långt ifrån bäst ens i Frankrike.

När Zlatan Ibrahimovic och hans lagkamrater slog Saint-Etienne i ligacupen strax före jul (1–0) var presidenten Nasser Al-Khelaïfi besviken.

Inte på resultaten, men på inramningen.

– Ibland tycker jag att publiken på Parc des Princes är lite för lugn, mot slutet visslade en del till och med. Jag fattar inte det.

Uttalandet fick många supportrar att låta desto mer.

Har portats

PSG har de senaste åren stängt sina traditionella supportrar ute från arenan, med hänvisning till säkerheten. Den nya publiken är mer familjeorienterad, säkerheten har förbättrats på bekostnad av ljudnivån.

När PSG åkte till Saint-Etienne för ligamatch i februari visade ASSE-publiken med all tydlighet vad den tycker om Paris publikpolitik. De inledde matchen med två minuters tystnad, och höll istället upp en banderoll över hela kortsidan:

”Två minuters tystnad som på Parc des Princes. Två minuter för att visa qatarierna vad de gjort med Paris. Frihet för alla ultras” följdes upp med nästa banderoll:

”Smutsiga pengar acepterade, friheter kränkta, arbetarklassen utestängd, välkommen till PSG”.

Hyllats av Zlatan

Solidaritetshandlingen uppskattades mer av PSG:s fansgrupper än av PSG:s ledning, för att uttrycka det milt.

Zlatan Ibrahimovic, däremot, hyllade inramningen på ”Saintés” arena.

– Det är verkligen en fantastisk stämning på den här arenan om man jämför med andra. Det är härligt att spela på ett stadion med den inramningen, sa svensken.

Han är inte ensam om den uppfattningen.

I veckan lät den respekterade veckotidningen France Football sina läsare rösta om vilken arena i Ligue 1 som har den bästa inramningen. När över 22000 läsare röstat fanns en solklar vinnare.

Saint-Etienne fick 31 procent av rösterna, Nantes 21 procent, Lyon 15 procent och Marseille 12 procent.

Paris? De må vara överlägset bäst i fransk fotboll – men bara 4 procent tycker att de bjuder på ligans bästa läktarstämning.

ARTIKELN HANDLAR OM