”Europa kan bojkotta fotbolls-VM i Qatar”

FOTBOLL

Förre generalsekreteraren vill flytta VM till vintern

Förre generalsekreteraren för Asiens fotbollsförbund Peter Velappan säger att han är orolig att de europeiska länderna ska bojkotta VM i Qatar 2022 på grund av hettan.

Nu har Franz Beckenbauer, medlem i Fifas exekutiva kommitté, öppnat för att flytta turneringen till vintern.

– Schemaläggningen för de stora ligorna skulle naturligtvis behöva ändras till 2022 om det här går igenom, men det borde inte vara något större problem, säger Beckenbauer till tyska Bild.

Peter Velappan varnar för att de höga temperaturerna, som kan uppgå till 40 grader under sommaren i Qatar, kan skapa kaos under fotbolls-VM 2022. Den förre generalsekreteraren för Asiens fotbollsförbund säger enligt BBC att han är orolig att de europeiska länderna ska bojkotta VM på grund av hettan.

”Du kan inte spela fotboll då”

– Qatar är ett vackert land men det finns inte en chans att du kan spela fotboll i juni eller juli här. Ingen spelare skulle någonsin vilja spela i de förhållandena, säger Velappan till BBC.

Velappan ansluter nu till kritikerna som vill att fotbolls-VM det aktuella året ska flyttas till vintern.

– Jag skulle verkligen rekommendera Fifa att flytta turneringen till januari, februari. Fifa är tvingade att göra allt de kan för lagen och fansens bästa.

Förre storspelaren Franz Beckenbauer, medlem i Fifas exekutiva kommitté, öppnade tidigare i månaden för att flytta VM till vintertid. Han får nu stöd från Alex Horne, generalsekreterare på det brittiska fotbollsförbundet.

England: Kanske att föredra

– Jag tror att det skulle vara möjligt om tolv år att spela VM i januari. Det kanske skulle vara att föredra mot att fans och spelare skulle vara i 50 graders värme under träningar, förberedelser och matcher, säger Horne till BBC.

PR-experten Mike Lee, som hade en huvudroll i Qatars ansökan, säger att det aldrig var ett alternativ i landets ansökan att spela VM på vintern. Han tonar också ner farhågorna för temperaturerna under turneringen.

– Om du tittar på vad Qatar presenterade under kampanjen så finns lösningarna redan där. Det kommer fungera med öppna, nerkylda arenor och de är nu drivna av solenergi, säger Lee.

– VM kommer att spelas under det traditionella ligauppehållet. Det är vad vi presenterade i anbudet och det är det kampanjen har baserats på.