En miljon till den som spräcker Sydafrikas nolla

FOTBOLL

Staffan Heimerson: Anonym rikeman utlovar svindlande summa

JOHANNESBURG. Fotbollsfebern har nått Sydafrikas storstäder, när det är en månad tills fotbolls-VM invigs. Världens mest älskade man, Nelson Mandela, är – om hans hälsa håller – ceremonins stjärna.

Dagen därpå spelas den månadslånga turneringens första match. Sydafrika möter Mexiko.

Hemmalaget går under smeknamnet Bafana Bafana och är till vardags inte vatten värt. Dess främsta egenhet är att laget inte skjuter mål. Fotbollsintresset i landet fokuseras till vardags på British Premier League och Barcelona. Men nu plötsligt är Bafanas spelare stjärnor – och en anonym rikeman har via en av stadens tidningar låtit det bli känt: ”Jag betalar en miljon Rand (lika mycket i kronor) för det första målet”. Summan är svindlande med syd-afrikanska mått mätt.

Samtidigt har Fifa satt fart på sin icke-originella idé att plagiera OS-facklans stafett genom värdlandet. VM-trofén, en grotesk och sex kilo tung pokal i 18 karats guld, har från Kapstaden startat en turné genom landets alla provinser och de nio städer där VM-matcher spelas. Den har de senaste månaderna turnerat genom de flesta av Afrikas länder.

Bucklan får inte röras

Det sker med säregna ritualer som ska skapa mystik av Den Heliga Graal. Bucklan får icke beröras av andra händer än kungars och presidenters samt den 11 juli av VM-finalens vinnande lag. Spektaklet övervakas av 40 personer ur Fifas säkerhetspersonal, alla klädda i vita handskar.

Stämningen i det allt kallare Johannesburg – vintern är i antågande – blir allt hetare. De flesta bilar har Sydafrikas färgsprakande flagga vajande från sina radioantenner. Gatuförsäljare bjuder ut alla de 32 VM-

lagens flaggor i kommers mitt

i den hetsiga trafiken. Expediter i varuhusen och

servitriser på snabbmatsställen är klädda i fotbollströjor.

Samtidigt hotar turneringen att för Sydafrika bli ett ekonomiskt fiasko. Hotellen drabbas av avbeställda rum. Många biljetter är osålda. Arrangörerna hade väntat en invasion av tyskar. Sanningen är att mycket få kommer. Tyska medier har haft en negativ rapportering och avbeställningarna förklaras med att de är rädda för det ökända sydafrikanska våldet.

Wags – en guldgruva

Intresset ökar för dem som kommer – Johannesburgs tidningar rapporterar att the Wags – wifes and girlfriends till de engelska spelarna – trots lagledningens ovilja att ha dem med, hyr sviter på de finaste hotellen och har shoppingvanor som får

butiksägarna att dregla.

ARTIKELN HANDLAR OM