Alex Miller avgår som tränare för AIK

Uppdaterad 2018-08-02 | Publicerad 2010-11-10

”Alex har gjort det han kom hit för att göra”

Alex Miller, 61, avgår som tränare för AIK.

I dag, på en presskonferens på Karlberg, berättade skotten varför.

Han känner sig bakbunden.

– Jag känner att jag inte har kontroll över hur träningen ska genomföras eller vilka spelare som ska vara kvar eller komma till AIK.

Följ ämnen

Efter en tumultartad inledning på säsongen, när guldtränaren Mikael Stahre först lämnade för uppdrag i Grekland och sportchefen Björn Wesström tog vid, valde AIK att satsa på skotten Alex Miller, med ett förflutet i bland annat Liverpool.

”Vill tacka supportrarna”

Miller kom till AIK 22 juni, inledde med att cupavancera borta mot Ängelholm, och lyckades, efter några om och men, rädda AIK kvar i allsvenskan i och med segern mot Elfsborg i den sista hemmamatchen för två veckor sedan.

Under hans ledning, i 16 allsvenska omgångar, vann AIK sju matcher, kryssade i två och förlorade sju.

Men nu är det över. I dag hoppade Miller av som tränare för ex-mästarna.

– Jag vill tacka spelarna för deras professionella inställning och också supportrarna som gav laget ett bra stöd när vi behövde det som mest, säger Alex Miller i ett pressmeddelande.

Ingen ersättare klar

På presskonferensen på Karlberg berättade han mer ingående om varför.

– I mitt kontrakt står det, i svart på vitt, att jag som tränare har full kontroll över att ta ut spelare samt full kontroll över träningen av spelare. De två områdena är väldigt viktiga före en tränare, och det är orsaken till att jag lämnar, säger han.

Skotten tycker inte att AIK gett honom det utrymmet.

– Jag känner att jag inte har kontroll över hur träningen ska genomföras eller vilka spelare som ska vara kvar eller komma till AIK. Det finns ingen kommunikation om vilka spelare ska vara här. En tränare måste få bestämma över träningen och spelarna. Jag har mina principer. Jag har alltid sett efter resulaten, men om det är deras sätt att arbeta, låt dem göra det, men det är inte mitt sätt att arbeta.

Inte ordnat ersättare

Skotten, som hade ett år kvar på kontraktet med AIK, har tidigare kopplats samman med en nyskapad talangutvecklingstjänst inom det skotska fotbollsförbundet.

AIK har inte hittat någon ersättare till Miller men arbetet med att rekrytera en ny huvudtränare har redan inletts.

– Alex har gjort precis det han kom hit för att göra, räddat det allsvenska kontraktet. Vi har diskuterat de förutsättningar vi har och de utmaningar vi står inför 2011 och har med dessa som bakgrund kommit överens om att gå skilda vägar, säger AIK Fotbolls ordförande Mats Gustavsson i ett pressmeddelande.