”Det är inte roligt, man vill bara tillbaka”

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Han sköt Sverige till VM – men missar sommarens fotbollsfest på grund av en knäskada.

I dag besökte kvalhjälten Blågults förläger.

– Det är inte roligt, man vill bara tillbaka, säger Jakob Johansson.

För två veckor sedan avslöjade Sportbladet att Jakob Johansson missar sommarens VM. Knäskada han ådrog sig i playoff-matchen mot Italien i Milano stoppar honom från att åka till Ryssland.

Det svenska fotbollslandslaget har kört igång förlägret inför VM. Vid dagens träning på Stockholm Stadion var Johansson på besök.

Foto: Peter Wixtröm
Jakob Johansson fick stå bredvid.

”Kan vara jobbigt mentalt”

– Det är både kul och tråkigt på samma gång. Kul att vara med en liten bit på vägen, men självklart hade jag hellre varit därute. Det är trist. Som sagt, något man ändå varit inställd på, säger mittfältaren.

– Det har varit tråkigt och jobbigt. Men samtidigt var det något man visste om eftersom jag har bekanta som också råkat ut för samma skada. Man har hört att det är en lång process och det kan vara jobbigt mentalt, och just den biten tycker jag ändå har funkat okej. Jag tycker inte att jag har grävt ner mig allt för mycket, det är bara att kämpa på och göra det bästa av situationen. När det gäller VM vet jag att det har varit tufft att nå fram i tid. Det är inte roligt, man vill bara tillbaka.

Tanken är att mittfältaren endast ska hälsa på i dag, han ska även köra träning med sjukgymnast i eftermiddag. Annars blir det att följa VM på hemmaplan.

Ser VM från tv-soffan

– Det blir från tv-soffan i en blågul tröja, säger han.

Johansson berättar att han från början, redan den 13 november, visste att det skulle bli tufft att nå VM. Han har aldrig riktigt trott att det skulle vara möjligt. De senaste månaderna har han även haft problem med menisken.

– Det är som jag har sagt hela tiden. VM har inte varit i tankarna. Jag visste den 13 november att det här blir tufft. VM var primärt inte i mina tankar då. Det handlade om att bli bra, den här skadan var inget man ville forcera, säger Johansson.

Foto: Peter Wixtröm

– Ingen prognos, det handlar om att få bort den smärtan som gör ont just nu för att kunna göra mer. Jag har varit tvungna att ta det lugnare på grund av meniskproblemen. Det är svårt att säga om jag är tillbaka inom en månad eller tre månader, det är så diffust alltihop.

Bestämt sig för att lämna AEK

Johansson mål mot Italien på hemmaplan var den enda fullträffen i dubbelmötet. Men mittfältaren har inte tänkt så mycket på att det var han som sköt Sverige till VM.

– Det har jag inte reflekterat över speciellt mycket, det är mer andra som har påmint mig om det. Det är klart att det är något att komma ihåg. I statistiken ser man inte att det var en halvträff som gick via en italienare, säger han.

Nu är fokus på att bli frisk och hitta en ny klubb. Det enda som är klart är att han ska lämna grekiska AEK Aten.

– Vi får se vad som händer där, säger han.

Arenorna - här avgörs fotbolls-VM 2018 00:59

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller