Kindberg: ”Jag kommer fortsätta som vanligt”

avErik Karlsson

FOTBOLL

Daniel Kindberg arbetar med ÖFK:s spelarförsäljningar och rekryteringar trots brottsmisstankarna och timeouten som styrelseordförande.

Helt rimligt, menar han själv i en intervju där han också öppnar för att komma tillbaka som ordförande under pågående utredning.

– Det är klart att det går, säger han.

Det var efter att Sportbladet avslöjat att Sotirios Papagiannopoulos suttit i ett timslångt möte med FC Köpenhamn om en eventuell överågn som det framkom via sajten Osdsport att brottsmisstänkte ordföranden Daniel Kindberg fortfarande var delaktig förhandlingar och spelarförsäljningar.

Presschef Patrick Sjöö förtydligade för Fotbollskanalen att det endast var i det här fallet, men att Kindberg sedan skulle träda tillbaka.

Men när Sportbladet senare når Kindberg själv tillbakavisar han de uppgifterna. Han tänker jobba vidare precis som tidigare med allt som inte rör styrelsearbetet.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

– Jag tog timeout från mitt uppdrag som styrelseordförande och i dess beslutprocess, men berättade redan då att jag kommer fortsätta vara tillgänglig i det arbete som rör övriga delarna i föreningen som jag alltid gjort. Det vore djupt oansvarigt av mig om jag slutade hjälpa dem på kansliet, i akademin eller runt a-laget. Och särskilt i de processerna som rör spelarrekrytering och försäljningar. Exakt det jag sa på presskonferensen, och jag kommer fortsätta stödja det arbetet, säger Kindberg.

”Vore djupt, djupt felaktigt”

Du ser inga problem med att du är under utredning misstänkt för ekonomisk brottslighet och samtidigt sköter miljonaffärer för klubben? 

– Absolut inte. Nej absolut inte. Tvärtom vore det oansvarigt av mig om jag inte bistod klubben i de här förhandlingarna, det är kontakter och förhandlingar som förevarit i ett och ett halvt år i vissa fall. Skulle jag då lämna föreningen i det här läget? Det vore djupt, djupt felaktigt. 

– Det har inget med att göra att en förundersökning pågår, jag är oskyldig till dess att någon utom rimligt tvivel bevisar att jag gjort någonting. 

Vad är din titel i klubben just nu skulle du säga?

– Formellt är jag styrelseordförande som har timeout från styrelsearbetet, men som också stödjer föreningen i alla de processer som har pågått sedan tidigare. 

Tillförordnade ordförande Hans Carlsson menade i en intervju med ÖP att han inte kände till att du var med i förhandlingarna kring ”Sotte”?

– Det är helt felaktigt. Jag har pratat med Hans om det och så har han inte alls sagt, det är ett totalt felaktigt citat.

Det finns fler affärer på horisonten med Ken Sema och Saman Ghoddos, kommer du vara inblandad i de eventuella flyttarna också?

– Ja, jag, Kyle McAuly och Graham Potter jobbar ihop i alla sådana frågor, vi kommer jobba precis som förut.

”Har en förklaring”

Presschef Patrick Sjöö sa raka motsatsen i en intervju med Fotbollskanalen, det stämmer inte då?

– Nej det stämmer inte.

På tal om ”Sotte”-affären nu, är det nära en övergång till FCK?

– Nej det skulle jag inte säga, de är inte närmare än någon av de andra klubbarna. De sitter inte i förarsätet på något vis. Det finns tre klubbar som är i samma status just nu om man ska vara uppriktig.

När det gäller misstankarna mot Daniel Kindberg säger han att han inte förhörts ytterligare och inte vet mer om utredningens gång.

– Nej, jag kan inte heller beröra utredningen. Det pågår en förundersökning och jag kommer uttala mig om förundersökningen läggs ner eller om det eventuellt går till rättegång, då uttalar jag mig i rätten, säger han.

Känner du att du haft förklaringar till åklagaren gällande bland annat att din affärskompanjon sponsrar ÖFK med summor som motsvara mer eller mindre hela företagets omsättning? Något som utifrån ser ut som rent målvaktsupplägg för att slussa pengar till föreningen?

– Ja. Sen är din beskrivning inte korrekt, absolut inte. Men ja, absolut har jag en förklaring från mitt perspektiv.

”Skulle tappa förmågan att göra optimala affärer”

Hur lång ser du framför dig att den här timeouten från ordförandeposten är? Är det beroende på om åtal väcks?

– Nej det har inte riktigt med det att göra, det är en dialog mellan mig och styrelsen. Jag föreslog den här åtgärden för styrelsen och vi har sagt att vi utvärderar fortlöpande.

Kan du återinträda som ordförande om misstänkarna kvarstår?

– Ja, det är klart att det går, men sen om jag vill det vet jag inte. Formellt sett går det, alla är oskyldiga till dess att någon dömts.

Avslutningsvis, skulle ÖFK klara sig som klubb utan din inblandning, anser du?

– Ja det är klart att de klarar sig, men det är att utsätta klubben för risken att tappa viktig information, tappa kontakter och tappa förmågan att göra optimala affärer och det vill jag aldrig utsätta klubben för. Det vore djupt oansvarigt.

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM