Ny regel: Utvisning i tio minuter

Orange kort – i dag kan det godkännas

Ett orange kort som betyder tio minuter i utvisningsbåset?

Regeln är uppe på Fifas agenda och beslutet kan tas i dag när regelkommittén har sitt årliga sammanträde.

– Förslaget finns uppsatt som diskussionspunkt, säger svenske domarbasen Bosse Karlsson.

International Football Association Board (IFAB) är ett tämligen okänt organ, men faktum är att det är här man beslutat om alla fotbollens regler i 123 år. I?dag har IFAB sitt årliga möte,

i nordirländska Newcastle.

På agendan finns bland annat ett förslag om utvisningsbås i fotbollen, liknande system som redan finns i bandy, ishockey och handboll.

– Det förslaget finns med på diskussionsagendan, det är riktigt, säger Bosse Karlsson.

Nordirländskt förslag

Förslaget kommer från det nordirländska fotbollförbundet, som enligt uråldriga regler har en åttondel av rösterna i IFAB. Exakt vilken lösning som är påtänkt är inte givet. Det är till exempel inte klart hur länge man förväntas sitta i båset.

Det är heller inte klart hur systemet ska fungera. Grundtanken är att gult kort betyder att man samtidigt blir utvisad ett visst antal minuter.

Men det kan också bli så att man inför ett orange kort som blir ett slags mellanting mellan gult och rött. Det systemet testades nyligen i Vatikanens årliga fotbollsturnering Clericus Cup, där italienske Serie A-domaren Stefan Farina gjorde ett gästspel. Fast då var korten blå.

– Det är svårt att svara på hur ett eventuellt förslag kan se ut eftersom det handlar om just en diskussionspunkt. Ska jag vara helt ärlig tror jag inte att det här kommer att genomföras, det är min personliga uppfattning, säger Bosse Karlsson.

”Hur löjligt som helst”

Tur är i så fall det, om du frågar flera av de allsvenska spelarna.

– Hur löjligt som helst, säger Blåvitts Pontus Wernbloom och får medhåll av Helsingborgs Erik Wahlstedt:

– Njae, jag förstår ju tanken, men jag tror inte att det skulle fungera. Får man sitta tio minuter i båset blir man ju kall och måste värma upp igen.

Utvisningsbås

Skulle IFAB mot all förmodan ta ett omedelbart beslut kan det bli utvisningsbås i allsvenskan – i sommar.

– Hur fort det går beror på hur stor frågan är. När IFAB tog beslutet 1992 att förbjuda tillbakaspel till målvakter införde vi det mitt under säsongen, säger Bosse Karlsson.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN