Fotboll

Vasquez: ”De i IFK försökte sänka mig”

Av: 

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

Stor intervju med jättetalangen som försvann: ”Jag är ingen förlorare...”

Göteborg. En ”rabonaspark” gjorde han världskänd.

Men det blev ingen drömkarriär – i dag spelar Andres Vasquez i Wil 1900 i Schweiz.

– Jag ser inte mig själv som en förlorare. Jag har vunnit på allt jag har gjort, säger 27-åringen i en lång intervju med Sportbladet.

Han gick från att vara en 19-årig talang i IFK Göteborg till en Youtube-kändis. Den 7 maj 2007 gjorde Andres Vasquez den omtalade ”rabonasparken”.

Mittfältaren vann en duell mot en spelare i Örebro, avancerade framåt, satte vänsterfoten bara högerbenet och sköt iväg bollen. Den fick en perfekt bana och satt i bortre hörnet.

– Jag har kollat på en del Maradona-videos. Man har sett det innan, och nu har man gjort ett sådant själv. Det är ett riktigt drömmål, sa Vasquez då.

Efter det jagades han av journalister, agenter, klubbar och även Perus landslag hörde av sig och ville att han skulle spela för dem.

”Haft mycket otur”

Då drömde han om att spela i Spanien, Italien eller England. Men karriären blev inte riktigt som han hade tänkt sig. Sju år senare spelar han för Wil 1900 i andradivisionen i Schweiz.

– Jag ser inte mig själv som en förlorare. Jag har vunnit på allt jag har gjort, säger Vasquez.

– Jag har spelat då och då, haft mycket otur i karriären. Du måste prestera hela tiden, annars kommer det någon annan. Alla är utbytbara.

Vi backar bandet till 2007.

I maj gjorde han drömmålet mot Örebro, men i november gick han och IFK Göteborg skilda vägar. Vasquez berättar att det blev ohållbart att stanna i klubben.

– Det låste sig i Blåvitt för mig. De i klubben gillade inte att jag hade den framgången, det blev helt enkelt för mycket för många. De tyckte inte om att det gick så bra för mig just då, kände jag. Jag kände det direkt efter målet. Att målet var bra, men ändå inte. Jag visste att folk skulle tänka att jag var kaxig, så det var viktigt för mig att inte vara kaxig. Att jag skulle tro att jag var något för ett jävla mål, mål är ingenting, säger han och fortsätter:

– De försökte sänka mig: ”nu tror han att han är något för det där målet”. Men jag tror inte de i klubben förstod mig, de ville inte lära känna mig.

”Fick betala dubbla priset”

Det ryktades om att du misskötte dig i klubben?

– Jag kom försent, precis som alla andra. Vi är människor, alla gör misstag. Men det var inte så att jag var ensam om att komma sent. Om någon annan gjorde det så hade alla förståelse för det, men jag fick betala dubbla priset om jag dök upp sent. Jag kände mig, vad säger man, det heter ”aislado” på spanska?

Vänta lite, ska kika på Google translate...det blir ”isolerad” på svenska...

– Jag hade önskat en bättre förståelse från klubben. Överlag tycker jag att man har varit för dåliga från Blåvitts sida att ta hand om talanger. Du har ju ansvaret för att få ut det mesta av materialet du får till dig. Även om det är lite trasigt, så ska de rätta till det och få det att fungera.

Vad kunde de ha gjort annorlunda för dig?

– När Kabba Samura spelade i laget så satt han alltid själv och lyssnade på musik. Det finns ett lag, och så står han själv där. Det var samma sak när jag spelade där. Det är väldigt lätt att säga: ”Det är Andres som är en idiot som inte vill vara med oss”. Så har det varit för mig, så har det varit för Kabba Samura och (Mathias) Ranégie. Jag var själv med när Ranégie spelade här.

”Inte mobbad, men inte med”

– Men när man bygger ett lag och ska bygga vinnarmentalitet så underlättar det om alla för vara med i gänget. Det kändes inte som att jag var en vän till spelarna, utan jag var där och jobbade. Jag var som ett utlandsproffs i Blåvitt.

Vad tror du att det beror på?

– Det är klart att de kan säga att ”han kom försent, han pratade skit, han var speciell”. Jag kommer från förorten i Göteborg. Jag var den enda produkten som kom från IFK då, som hade spelat i klubben från tidig ålder. De kanske inte var vana vid en personlighet som mig. Det är ett känsligt ämne. Det finns säkert de som kan intyga att det var så här, men det finns säkert de som upplevde det tvärtom. Jag tycker man kan se att det funkar i AIK och Malmö, men inte i IFK. Du är inte mobbad eller utstött. Men du är inte med.

– Jag vet inte hur de såg på mig. Jag var inte kaxig, jag var glad, jag var lycklig, jag var ung. Jag ville spela, jag ville visa.

På grund av det valde du att lämna för FC Zürich i Schweiz?

– Jag hade inget annat val, jag var tvungen att fly på något sätt. FC Zürich var ett jättebra alternativ för mig, det är en storklubb. Men det blev inte som jag hade tänkt mig.

– Jag spelade några matcher i början, gjorde lite mål och så. Men sedan blev jag skadad och hade svårt att ta en plats. Man får inte så mycket chanser utomlands. Jag kom aldrig riktigt in i det.

Ångrar du att du gick just dit?

– Blir det en succé - så var det en succé. Det var lite otur. Det var kanske inte det bästa att gå dit tre spelare från Sverige samtidigt, ungefär på samma positioner. Med Oliver Cabrera i spetsen.

Känner du något agg mot Cabrera för att din karriär blev som den blev?

– Nej, inte alls. Han är en affärsman. Han kom hit, gjorde sin affär och gick vidare, det är en del av spelet. Jag tycker inte det är konstigt. Om jag hade varit en Zlatan hade jag lyckats ändå.

Ska börja plugga

Under tiden i FC Zürich lånades han ut till Grasshoppers. 2011 återvände dock Vasquez till Sverige – han skrev på för två år med Häcken.

– Jag fick lite skador, sen höll jag på med andra grejer. Jag höll på med mitt hus, jag tog körkort. Det var som jag behövde mellanlanda lite, tyvärr. Det blev fel. I slutändan hamnade jag inte i deras planer.

– Jag har läst upp lite ämnen också. När jag fick A-lagskontrakt med Blåvitt och var med i U21-landslaget så blev det en del resor utomlands. Så det fanns ingen tid för skolan, rent mentalt. På den tiden var det flickvännen, vänner, Facebook och Nattstad, eller vad fan det hette, haha. Det blev för mycket, helt enkelt. Jag måste plugga upp ganska mycket, som du förstår. Men jag har klarat av kärnämnen.

Vad vill du bli?

– Jag får prata med min studievägledare om det. Om det hade varit för några år sedan hade jag sagt astronaut, haha. Men det är nog för sent för mig nu. Jag hade kunnat tänka mig jobba med idrott, det hade nog passat mig bäst.

Nya laget ”håller allsvensk nivå”

Efter din tid i Häcken spelade du inte på fotboll på ungefär ett år. Sedan hamnade du i Wil 1900 i Schweiz. Där har det blivit tre mål på tio matcher.

– Egentligen hade jag kunnat komma hit tidigare, hade lite andra förfrågningar. Det var egentligen efter VM som jag kände mig motiverad och ville fortsätta spel. Jag trodde att jag skulle gå till IFK efter det som hände i Häcken.

Hade du kontakt med Blåvitt?

– Inte direkt. Men jag trodde jag skulle få chansen, som alla andra har fått chansen att komma hem.

– Det fanns väl lite skavanker, så klart. IFK ville väl inte.

Vilken nivå håller Wil 1900?

– Vi kan slå Mjällby och Gefle, och sådana lag. Det är allsvensk nivå.

Vilket betyg vill du ge din karriär?

– Hur många plus ska vi ge den? Med tanke på var jag kommer ifrån och hur jag har löst min situation så förtjänar jag nog Betyg: 2 av 5 plus.

Vad menar du med ”din situation”? Hade du en tuff barndom?

– Jag ska inte klaga på min barndom. Om Nelson Mandela och Muhammad Ali har klarat det, så ska jag inte gråta över det. Men det var inte lätt alltid, jag kommer från en fattig invandrarfamilj som kom nya hit och inte kunde språket. Mina föräldrar hade inte alltid jobb. Jag kommer från Bergsjön och det finns mycket kriminalitet där, mina föräldrar skyddade mig och visade mig sunda värderingar och tog hand om mig. Därifrån jag kommer så är det inte många som lyckas.

– Mina föräldrar var mina hjältar, så jag lyssnade på dem. Andra barn drogs in i droger och kriminalitet. Men jag blev inte uttråkad som de blev, för jag hade fotbollen. Du får en viss respekt i förorten om du är fotbollsspelare också. Du behöver inte vara cool genom något annat, du behöver inte kompensera det med något annat.

”Är inte pengakåt”

Har du varit besviken att du inte har fått göra drömflytten?

– Varför ska man vara bitter? Ska jag sitta hemma och tänka på alla miljoner man kunde ha tjänat? Haha. Sådan är inte jag.

– Jag är inte pengakåt. Jag trivs bra i nuläget, jag behöver inte några lyxgrejer. Det handlar om att må bra, bygga något för framtiden. Det blir svårt att komma till Real Madrid och Barcelona nu, även om det kan gå fort, haha.

Har du någonsin ångrat att du gjorde ”rabonamålet”?

– Nej, verkligen inte. Det där målet är mitt största konstverk. Men jag hoppas jag kan leverera lite mer. Det där målet är bara kärlek, det är inte så att jag vill ha det ogjort.

– Det var inte så att jag började ropa eller skrika på någon, att jag var bättre. Men de som vill kanske kan försöka få mig till en sådan person, att jag försökte vara en ”galactico”.

Känner du att du har något kvar att bevisa?

– Jag är alltid hungrig på att bevisa mer för mig själv. Jag ser inte mig själv som en förlorare. Jag har vunnit kärlek, pengar, vänskap, trygghet, familj, vänner, erfarenheter. Jag är en vinnare på det sättet. Jag mår inte illa på något sätt, absolut inte.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!