Bank: Hamrén sköter sitt uppdrag – kanske är det problemet

FOTBOLL

Förbundsbas Nilsson pratade om ”en fantastiskt spännande tid för svensk fotboll”.

Det är det alltid.

Jag önskar bara att de blev tydligare med vad de tänker om tiden som kommer sedan.

Det dröjde kanske en kvart innan första frågan om Zlatan Ibrahimovic kom, och då dras ändå Sveriges lagkapten och ende världsstjärna med en lite oroande skada.

En behöver inte ha följt svensk landslagsfotboll – och bevakningen av den – med mer än ett halvvaket öga de senaste åren för att förstå att det betyder något.

Det fanns alltså en del annat att prata om.

Håller inte med, men har förståelse

Nabil Bahoui och Emil Forsberg öppnar dörren från allsvenskan till Europa, Brane Hrgota stänger dörren för Kroatien. Trixtekniker som Muamer Tankovic och Niklas Hult och europaetablerade start- spelare som Mattias Johansson, Oscar Hiljemark och Oscar Wendt står utanför truppen och knackar på.

Vi kan bryta åsikter om enskilda spelare härifrån till evigheten eller i alla fall EM. Jag tycker ju, till exempel, att Wendt motsvarar allt i Erik Hamréns kravprofil, och att han visat det i en av världens bästa ligor. Och jag saknar Hiljemark i en trupp tunn på centrala formmittfältare. Å andra sidan har jag, till skillnad från många, förståelse för att en förbundskapten med en förbundskaptens försämrade förutsättningar hellre satsar på spelare som testats i internationella matcher än spelare som visat att de eventuellt, kanske, klarar internationella matcher.

Men på sikt finns det intressantare och mer brännande frågor.

Om vi nu ser på sikt. Om det nu är ett perspektiv som värderas.

Kortsiktiga visioner

När en ny landslagstrupp presenteras fungerar det på samma sätt som det 99 gånger av hundra gör när vi pratar om landslaget. Det är Hamrén som står längst fram och pratar visioner, och de visionerna sträcker sig väldigt sällan längre än till nästa match.

Det är ju hans jobb.

I går frågade jag honom om hans arbetsbeskrivning, trots att jag vet hur den ser ut. Erik Hamréns första och andra uppdrag är att vinna matcher. Här, nu, omedelbart. Estland, Österrike, Ryssland.

Och visst, det är en fantastiskt spännande tid för svensk fotboll. Men sedan kommer nästa tid, och för att ta sig an den krävs både perspektiv och ideologi.

Finns den ideologiska, långsiktiga kraften kring svensk landslagsfotboll 2014?

När Hamrén försöker blåsa in entusiasm under Zlatan-kudden så handlade det till en början om drag under galoscherna och full fart framåt, och efter det om enstaka friska namn som kom in, fick rubriker, bleknade bort.

Vad hade hänt om en kunnig, driven sportchef gett honom mandatet och uppdraget att se bortom nästa match och förklarat att jo, det är klart att EM är viktigt, men att det är ännu viktigare att spela ihop ett lag som kan bära landslaget om två, tre, fyra år?

Så länge som Sverige fortfarande hade ett lag som rimligen kunde tro på att man kunde bygga på trygga namn och utmana i ett slutspel så fanns det ingen större anledning att tänka så.

Jag tror inte att det är där vi befinner oss längre.

Jag tror att det till och med skulle finnas en acceptans för att pantsätta närtiden för framtiden.

Lär av fotbolls-VM

2014 är det svårare än någonsin att ”spela ihop” ett landslag, utrymmet för att ”ge spelare chansen” är mindre än förut. Ett av de stora skälen till att VM blev så underhållande var att väldigt få lag kunde klara sig på rigid organisation. De hade ju inte hunnit sätta stensäkra strategier, så utrymmet för individuell briljans blev större än i tidigare mästerskap.

Sverige är inte överlägset organisatoriskt längre, det är längesedan de var det. Däremot finns ett knippe hel- och halvintressanta spelare som kanske kan vara någonstans om ett par år.

Några enstaka rubriksatsningar på säsongens smakspelare stör mer än det tillför, men en stringent, långsiktig satsning på de där spelarna som Hamrén säger att han tror på skulle vara både sympatiskt och spännande på riktigt.

Jag förstår att han inte genomför den, det är inte hans uppdrag just nu.

Men det kanske det borde vara.

ARTIKELN HANDLAR OM