Klart Rosenberg ska vara med i EM-kvalet

FOTBOLL

Flinck: Bäst i allsvenskan – kan uppfylla Hamréns önskningar

MALMÖ. Åge Hareide fick tre sådana där chokladägg med Markus Rosenberg.

Allsvenskans överlägset bäste spelare kan uppfylla rätt många av Erik Hamréns önskningar också i höst.

Klart att Rosenberg ska vara med i EM-kvalet.

Foto: Sportbladets Johan Flinck.

En hemvändande forward av hög allsvensk klass som kompletterar Magnus Eriksson perfekt med sina djupledslöpningar.

Det var väl ungefär så många såg på värvningen av Markus Rosenberg.

Men MFF fick så mycket mer:

Målskytt, framspelare, matchvinnare, slitvarg, ledargestalt, lagkapten, klubbikon, förebild, frälsare... för att nämna nio viktiga roller som Rosenberg intagit i MFF sedan han vände ”him”. Nio uppfyllda önskningar eller tre chokladägg om man vill räkna så.

Åge Hareide sammanfattade det kanske bäst – och finast – i går när jag frågade honom om vad han säger om Rosenberg efter en sådan här match, när MFF visade att man kan vinna också på det här sättet.

Taktisk varning

Norrmannen avslutade då sitt långa svar, där han prata om flera av de ovan nämnda egenskaperna, med:

– Vi vill alla gärna vara lika Markus och det hoppas vi att vi kan bli.

Mot Örebro visade Rosenberg också att han kan ta en taktisk varning. Svärmorsdrömmen får själv säga vad han vill (han ska/får inte säga något annat heller) men ni som lyssnat på Hareide i veckan har förstått att han hade tänkt ställa över Rosenberg mot Gefle borta i alla fall – konstgräsmatch tre dagar före Champions League-playoff är inget för Rosenberg i det här läget. Att då dra av sig tröjan i den 89:e minuten efter att avgjort matchen är förstås enbart klokt.

Men hur ska det gå för MFF utan Rosenberg?

Användbar på flera positioner

Om jag räknat rätt så har han nämligen legat bakom tolv av MFF:s tretton senaste mål när han varit på plan (vi kan ju inte begära att Rosenberg ska göra mål från bänken... eller snart kan vi nog det också). Vi snackar om de fem senaste matcherna, efter kvitteringen mot Kalmar hemma.

Det är förstås den poängformen, och konkurrenssituationen på forwardsidan, som gör att Erik Hamrén ska ta ut Rosenberg till EM-kvalet i september. Samt att han kan vara användbar på flera positioner när Hamrén nu är inne på ett alternativ som 4-3-1-2. Varför inte ytterforward där?

Så många fler önskningar behöver Rosenberg inte uppfylla just i landslaget.

Och det är klart att Hamrén kommer att ta ut Rosenberg, om inte annat för att han under hela sin förbundskaptenstid sällan missat åtvilket håll en opinonsvind blåser.

■ ■ ■

Omedveten om Hareides i det närmaste kärleksfulla ord hyllade Rosenberg norrmannen i retur efteråt:

– Ännu en gång ett lyckat byte från vår taktiske tränare.

Man kan diskutera valet av Amin Nazari och Enock Kofi Adu tillsammans på det centrala mittfältet men förutom Rosenberg i sin vanliga, och ovärderliga, roll som Markus Rosenberg så var det en rejäl utskällning från Hareide i paus, två byten av densamme och en ny taktisk uppställning signerad tränarveteranen som vände den här matchen.

Gamla AIK:are nära sätta stopp

Direkt efter paus ställde MFF upp i en typ av sned 4-1-2-3-uppställning: Adu bakom Eriksson och Forsberg centralt med trion Kroon-Rosenberg-Kiese Thelin framför med slagsida åt höger så att man släppte vänsterkanten åt Ricardinho.

– Och så har vi ju aldrig spelat, som Eriksson konstaterade.

■ ■ ■

Men tänk ändå så nära det var att ett överskottsbolag med gamla AIK:are (”Crespo” Kamara, Gustavsson, Åhman Persson) coachat av en AIK:are (Axén) hade satt stopp för ett nytt MFF-ryck i toppen.