Utdömd – nu lika het som Ronaldo

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

För svag för storklubben – nu påstås han vara klar för Chelsea

Andrej Kramaric.
Foto: TT
Andrej Kramaric.

Dinamo Zagreb trodde att de hade en Luka Modric.

De insåg för sent att det var en Davor Šuker.

Efter att Andrej Kramaric vänt klubben i sitt hjärta ryggen är den tidigare utdömde talangen nu Europas hetaste målskytt tillsammans med Cristiano Ronaldo.

Vad gör du med en målskytt som inte längre gör mål? Det var den stora frågan Matjaž Kek ställdes inför när hans klubb Rijeka värvade Andrej Kramaric.

Kramaric var kroatisk fotbolls stora framtid. Anfallaren hade varit given i landets ungdomslandslag sedan han var 14 år med 22 mål på 53 ungdomslandskamper genom utvecklingsåren. I storklubben Dinamos akademi hemma i Zagreb hade Kramaric också sprutat in mål.

”Modric gjorde samma sak”

Efter att ha slagit klubbrekord med 450 mål i pojklagen fick anfallaren debutera för a-laget redan som 17-åring 2009 och spelade även Chamions League-fotboll redan året efter. Men efter sju mål på 24 matcher hände något.

Nye tränaren Vahid Halilhodžić såg supertalangen framförallt som en inhoppare och med bristande speltid uteblev också målen. Två tränare senare tog Ante Cacic över laget och förklarade situationen för Kramaric.

– Han är en intressant spelare men kommer inte få spela så mycket. Min rekommendation är att han för hans eget bästa går på lån så att han inte förlorar mer speltid. Eduardo, Corluka och Modric har alla gjort samma sak... De kom tillbaka och hade fantastiska karriärer. Det bästa för Kramaric och Dinamo är om han går på lån och kommer tillbaka som en bättre spelare nästa sommar, sa Cacic.

Eduardo da Silva lånades ut i två omgångar innan han såldes till Arsenal 2007, Vedran Corluka en gång före Manchester City-flytten samma år och Luka Modric vid två tillfällen innan Dinamo byttes mot Tottenham 2008. Tre affärer som inbringade enorma summor till den kroatiska klubben som nu hoppades upprepa affärsstrategin en gång till.

Lösningen för 21-årige Kramaric blev en utlåning till lokalklubben Lokomotiv Zagreb och utvecklingen såg ut att bli precis sådan som Dinamo hoppats. Andrej Kramaric gjorde 20 mål på 45 matcher under 1,5 säsonger i klubben innan Dinamo kallade tillbaka den nyvakne supertalangen.

Men när Kramarics drömklubb, där han spenderat hela sin uppväxt, plötsligt hade återfått förtroendet för honom så hade kroaten själv tappat det för klubben. Trots garantier om mer speltid vände anfallaren Dinamo Zagreb ryggen.

– Jag är djupt besviken. Dinamo ville inte ge mig chansen. Mina känslor för klubben har inte förändrats men jag ska till Rijeka. Alla är överens, sa Kramaric.

Flyttades bort från målet

I Rijeka fanns en manager med en speciell plan för nu 22-årige Kramaric som skulle visa sig förvandla råämnet till ren klass.

Ända sedan barnsben hade Andrej Kramaric följts av scouter från Europas allra största klubbar men i deras rapporter dök alltid samma ord upp i minusrutan: Duellspelet. Samma svaghet Dinamo uppmärksammat och som Europas fotbollsexpertis nu var övertygad om skulle stoppa anfallaren från att bli en av världens allra bästa.

Men Rijeka-managern Matjaž Keks plan var lika enkel som genial. Han flyttade den 22-årige talangen från den trånga fängelsehålan mellan de två mittbackarna till det fria landskapet ute på kanterna och mellan motståndarnas försvar och mittfält. När Andrej Kramaric väl tvingades gå in i duell med de resliga mittförsvaret så hade han nu redan bollen vid sina fötter och blicken mot målet.

Efter att under försäsongen ha fått kritik för att slösa bort en av landets största talanger så lyckades Keks också övertyga Kramarics själv om att målen inte nödvändigtvis skapades i straffområdet. 22-åringen accepterade sin nya roll och gjorde mål redan kvarten in i debuten för sin nya klubb, den 15 september 2013.

Ett år senare är kroaten hela Europas hetaste anfallare tillsammans med Real Madrids Cristiano Ronaldo.

När Uefa inför helgens ligaspel listade de spelare som gjort fler mål än de spelat matcher för sitt lag under säsongsupptakten var Cristiano Ronaldo värst målsnittsmässigt med 18 mål på elva ligamatcher. Men bredvid portugisen presenterades Andrej Kramarics namn plötsligt för världen på allvar.

Påstås vara klar för Chelsea

Detta sedan 23-åringen inlett säsongen med osannolika 21 mål på 15 ligamatcher. Detta efter bland annat fem mål mot gamla klubben Lokomotiv Zagreb.

– Det kanske låter arrogant, men jag är ledsen att jag inte lyckades göra sex. Det hade varit ett rekord. Jag vill alltid göra fler mål och bli bättre. Jag har en målhunger, säger Kramaric.

Efter den osannolika säsongsstarten och nu totalt 37 mål på 38 ligamatcher för Rijeka samt fyra mål på fyra matcher i årets Europa League (inklusive ett hattrick mot Feyenoord i oktober) sitter scouterna återigen mer eller mindre på varandra när Andrej Kramaric spelar fotboll. Både i ligan med Rijeka och i det kroatiska landslaget där anfallaren fick debutera mot Cypern den 4 september.

– Det är uppenbart att han är en riktig målskytt. Han påminner mig om Davor Šuker. De finterna ser man inte ofta, sa förbundskapten Niko Kovac efter 2-0-segern.

Numera förekommer inte ens ordet ”duellspel” i scouternas block.

Atlético Madrid, Milan och Lazio har redan hört sig för samtidigt som Atalanta-bossen Pierpaolo Marino påstått att kroaten redan är klar för Chelsea. Ett amerikanskt affärskonsortium har också försökt köpa loss Kramaric för 30 miljoner kronor för att sälja honom vidare till någon av Europas storklubbar.

Men de som håller sina tummar allra hårdast för att Andrej Kramaric ska lämna den kroatiska fotbollen är förmodligen ändå Dinamo Zagreb. De har tvingats se sin guldklimp leda Rijeka till cuptiteln och supercuptiteln – efter finalseger mot just Dinamo. Med hjälp av 23-åringens mål skuggar nu också uppstickaren jätteklubben Dinamo i ligan, bara en poäng bakom.

Men just Dinamo Zagreb har lärt Andrej Kramaric en viktig läxa som nu ironiskt nog kan komma att fördröja övergången de så intensivt hoppas på. Den här gången kommer nämligen inte kroaten ha bråttom att skriva på för en ny storklubb. Den här gången väger istället förtroendet han fått i Rijeka tyngre än prestigen han fick när han tillhörde Dinamo.

Vill göra som Šuker

Därför fick spanska Valencia nyligen nej i sitt försök att köpa målkungen.

– Deras scouter satte högsta betyg på Kramaric men det fanns ett problem. Det är huvudsakligen Jorge Mendes som driver den klubben och jag krävde att få träffa honom ansikte mot ansikte men han var för upptagen för att träffa oss, säger Andrej Kramarics pappa.

Superagenten Mendes hade fullt upp med sina mer kända klienter som Angel di Maria och Radamel Falcao under sommaren. Nu har familjen Kramaric istället utsett Ajax, Bayer Leverkusen eller Sevilla som ett bra mellansteg på väg mot de allra största arenorna. Och det är den spanska klubben som har en fördel.

Samtidigt som Dinamo Zagreb ville att Andrej Kramaric skulle följa i Luka Modric, Vedran Corluka eller Eduardo da Silvas fotspår har anfallaren själv hela tiden haft en annan plan. Han ville aldrig bli utlånad och sedan komma tillbaka som en kassako vid en övergång till en storklubb som Tottenham, Manchester City eller Arsenal. Han ville göra som en annan Dinamo-legendar.

Nationalhjälten Davor Šuker lånades aldrig ut av Dinamo. Istället övertygande den legendariske målspottaren precis tillräckligt mycket i den kroatiska ligan för att nå ett mindre mellansteg på väg mot klubbadresserna Real Madrid och Arsenal. Spanska Sevilla.

– Det var där Šuker satte sitt märke innan han gick till Madrid, säger pappa Kramaric.

Nu är Andrej på väg att göra samma sak. Det kan han både tacka och beskylla Dinamo Zagreb för.

Källor: jutarnji.hr, jako.hr, uefa.com, novilist.hr, 24sata.hr, index.hr, vecernji.hr.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.