Återbud till landslaget – men hjälte i Holland

FOTBOLL

Tankovic gjorde mål och assist i Eredivisie

Foto: TT
Muamer Tankovic.

Han var för skadad för att spela med landslaget.

Men på lördagskvällen gjorde Muamer Tankovic mål och assist när AZ Alkmaar vann med 3-1 mot Dordrecht.

– Det är klart att det inte är optimalt, säger Håkan Ericson, förbundskapten i U21-landslaget, till fotbollskanalen.se.

Muamer Tankovic, 19, blev uttagen i U21-landslaget till EM-kvalmatcherna mot Grekland och Turkiet. Men i förrgår lämnade 19-åringen återbud.

– Vi kände till skadeläget och har i samråd kommit fram till att hans fot behöver läkas innan han kan träna för fullt och delta i landslagsspel. Ersättare tas ut efter helgens matcher, sa Håkan Ericson till Svenska Fotbollförbundet.

Bjöd på kyligt avslut

Trots återbud spelade Tankovic från start i kvällens match mellan Dordrecht och AZ Alkmaar. Där blev han målskytt för bortalaget.

Alkmaar tog ledningen genom Guus Hupperts i den sjätte minuten och sedan ökade Tankovic på till 2-0 i den 22:e minuten. Han fick bollen utanför straffområdet, tog med sig och chippade bollen över målvakten Filip Kurto.

Hemmalaget reducerade i den 53:e minuten. Men bara fem minuter senare utökade Alkmaar till 3-1 genom Steven Berghuis efter en passning från Tankovic, som byttes ut i den 64:e minuten.

U21-förbundskaptenen Håkan Ericson medger att det kan se märkligt ut när en spelare tackar nej till landslaget, och sedan spelar i klubblaget.

– Ja, jag förstår att man kan se det så, absolut. Men saken är den att "Mujo" använt smärtstillande under AZ:s matcher och att han inte kunnat träna fullt ut. Det är någonting som pågått ett bra tag och vi har haft kontinuerlig kontakt under den tiden. Till sist kom vi överens om att den bästa lösningen för hans egen del vore att använda de nio, tio dagar som landslagslägret pågår till att kurera sig fullt ut, säger Ericson till fotbollskanalen.se.

”Haft en väldigt öppen dialog”

Enligt Ericson spelar han för AZ på grund av att de har tunt på anfallssidan.

– Det är klart att det inte är optimalt. Generellt sett tycker jag att en spelare som spelar i klubblaget ska vara tillgänglig även för landslaget. Men i just det här fallet har vi haft en väldigt öppen dialog med både AZ och "Mujo" och av respekt för dem är det självklart att han ska få den tid han behöver att läka, säger Ericson.

I våras tillhörde Tankovic det svenska A-landslaget, den här gången blev han uttagen i U21-landslaget. Men det ska inte ha något med återbudet att göra, enligt Ericson.

Tankovic byttes ut i den 64:e minuten mot Dordrecht. Viktor Elm hoppade in i den 85:e minuten, medan Mattias Johansson satt på bänken hela matchen.

Fler svenskmål

Det blev även lite andra svenskmål i Europa i kväll. Erkan Zengin nätade för Eskisehirspor i 2-1-vinsten mot Konyaspor, Denni Avdic hittade målet för Heracles (1-3 mot Excelsior) och Ola Toivonen drog in en straff för Rennes i 1-0-segern mot Caen.

ARTIKELN HANDLAR OM