Bollarna – så olika är de

FOTBOLL

Krister Nordin och Håkan Svensson betygsätter allsvenskans olika bollar

En hårdskjutande kultfigur.

En allsvensk veteranmålvakt.

Fem värstingbollar.

– Det är ju ingen som frågar oss målvakter när de ska utveckla bollarna, säger Håkan Svensson.

Sportbladet har testat de fem största sportfabrikanternas värstingbollar; flaggskeppen i sortimentet; de dyraste med mest teknologi.

Vi lät AIK:s Krister Nordin och Håkan Svensson agera försökskaniner.

Mest kom det att handla om den nya EM-bollen: Adidas Roteiro, som också är den mest omdebatterade bollen i fotbollshistorien.

I regel har utespelarna gillat den EM-bollen, som känns lättare och ger hårdare skott, medan målvakterna inte är lika nöjda.

Vi får samma reaktioner från Nordin och Svensson, som spelar i Adidassponsrade AIK och vant sig vid bollen sedan i vintras.

– Adidasbollen är den klart skönaste. Det är också den lättaste, säger Nordin.

”Ingen frågar målvakterna”

– Alla vill ju se mer mål och det förstår jag. Med den här bollen blir skotten hårdare och det händer mer; den är mer vindkänslig. Sedan har den en väldigt blank yta vilket gör att den är svårare att få grepp om, framför allt när det är blött, säger Svensson.

– Jag gillar de bollar med mer läder i. Det blir mer känsla i dem. Fast det är ju ingen som frågar oss målvakter när de ska utveckla bollarna, säger Svensson, som rent målvaktsmässigt håller Umbro- och Nikebollarna högre än Adidasbollen.

Den nya bollen innebär att både Nordin och Svensson till och med fått ändra i sin fotbollsteknik för att anpassa sig till den nya bollen.

– Man får variera tekniken i tillslaget. När man skjuter med till exempel Pumabollen är man inte så rädd att den ska sticka iväg över målet, medan man på Adidasbollen måste luta kroppen mer över bollen, säger Nordin.

Håkan Svensson:

– Man boxar bort Adidasbollen oftare i stället för att försöka hålla den när det är blött. Då brukar jag också använda lite mer slitna handskar. Det är små trix man lärt sig.

Krister Nordin och Håkan Svensson betygsätter allsvenskans olika bollar

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM