Här hälsar Ljungberg till ”Mister HBK”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-27

Stig Nilsson i stor intervju om sjukdomen, klubben i sitt hjärtat - och den stora talangen som blev världsstjärna

Med hasande steg och med stöd av en rullator förflyttar sig Stig Nilsson, 73, de få metrarna från vardagsrummet till tv-soffan.

Sjukdomen plågar och pinar en av den svenska fotbollens sista ledarhövdingar.

Hustrun Daisy, hans ungdomskärlek, hjälper honom att hitta en behaglig sittställning. Hon stoppar in videokassetten och i tv-rutan framträder Fredrik Ljungberg - megastjärnan i Arsenal och landslaget.

- Stig betydde så oerhört mycket, säger Fredrik Ljungberg.

Fredrik talar ömsint och varmt om och till en av sina favoritledare i Halmstad BK, klubben som fostrade honom. Sportbladet förmedlar en specialhälsning från London.

Rörd av hälsningen

Stig Nilsson lutar sig nära rutan. Han lyssnar ivrigt. Ögonen blir glansiga, han lyfter på glasögonen, torkar sig med en handduk. Han stöter fram orden, långsamt:

- Jag har taskig syn numera" men det finns min själ gott om tårar kvar i ögonen"

Den mustiga, träffsäkra formuleringskonsten känns igen.

Vem glömmer hans klassiska replik till Anders Bernmar, IFK Göteborgs storvärvare, när Peter Larsson - Stig Nilssons eget fynd - köptes av IFK Göteborg.

- När Bernmar talar om etik tror han att det handlar om en hundras.

Eller när Bosse Ringholm i en pausfika på Örjans Vall klappade Nilsson på axeln:

- 3-0, det tappar ni inte. Grattis!

- Som finansminister borde du väl veta att man inte ska ta ut nånting i förskott"!

I 30 år, tills en bruten hälsa tvingade honom att stiga av, stod Stig Nilsson på fotbollsbarrikaderna - Halmstad BK:s "starke man".

En av de stora ledarna

Först spelare, därefter lagledare, styrelseledamot, och slutligen ordförande.

Han tillhör - som Eric Persson, Nalle Halldén, Stig Svensson - den sortens ledartitaner som inte längre finns; de som levde med hela sitt hjärta i sina klubbars inre liv.

De älskade livsluften i omklädningsrummet och praktiserade lagledarskapet med samma entusiasm som de drev sina frågor i styrelserummen.

Inte alltid formell föreningsdemokrati. Malmö-hövdingen Eric Persson, vars ledarskap Stig Nilsson som ung följde på nära håll under sina malmöår, fällde uttrycket:

- Det är klart att vi har demokrati i Malmö FF. Men nå"n jävel måste bestämma i en fotbollsklubb. Och jävelen är jag.

Stig Nilsson skrattar när vi talar om citatet.

- Eric var ju hövding, jag var bara ordförande, men lite rätt hade han.

På Stig Nilssons hjärta byggdes Halmstad BK till en svensk storklubb.

När man lyssnar till dem som varit med under framgångsresan verkar det som om hela klubbens själstillstånd berott på Nilsson.

"Brydde sig om alla"

- Stig var den sortens ledare som brydde sig om alla, hög som låg behandlade han lika. Han var medkännande och hans ord gick att lita på. Han älskade sin klubb och engagerade sig i stort och smått med en lidelse som jag tror inte längre finns, säger klubbdirektören Mikael Kaller.

Under Stig Nilssons ledarskap erövrades klubbens första titel 1976 och sedan ytterligare tre.

Stora tränarnamn skapades - Roy Hodgson, Mats Jingblad, Stuart Baxter och Tom Prahl.

Spelartalanger från mindre klubbar - och i den egna fotbollsskolan - utvecklades till allsvenska stjärnor, ett antal av dem till landslagsspelare och europaproffs.

Den störste, Fredrik Ljungberg, blev den bästa affären. Stig Nilsson skötte förhandlingarna med några av de storklubbar i Europa som visade intresse för svensken. Och de fick lyssna till hans vassa tunga. FC Barcelona erbjöd en miljon, ett ungdomskontrakt.

- We are not selling fish, you see, sa Nilsson.

Och Barcelona hörde aldrig av sig mer. Det gjorde Arsenal. Affären blev den bästa i HBK:s historia - 40 miljoner.

Deras vägar skildes då för drygt sex år sedan, Stigs och Fredriks. På tv:n säger Fredrik:

- Stig, säger Fredrik, betydde så oerhört mycket för oss alla. Jag minns när vi spelat en bortamatch i allsvenskan. Sen hemresa till Halmstad, vi hade nog förlorat. Men när vi kom till restaurangen, rejält hungriga, var maten usel" Då rusade Stig in till kocken och röt att sådan mat var hans spelare inte värda. Kocken gjorde en ny omgång. Sådan är Stig. Han bryr sig"

Senast Stig Nilsson träffade Fredrik var när han besökte London för några år sedan tillsammans med sin son och sitt barnbarn. Fredrik hade ordnat biljetter till Arsenals hemmamatch.

Kallades "Oljestickan"

- Men när jag kom till luckan fanns det inga. Till slut hittade flickan i luckan ett kuvert. Det stod: "Oljestickan", det var Fredriks och alla andras smeknamn på mig. Jag arbetade ju på ett oljebolag.

Stig Nilsson berättar långsamt, och orden kommer stötvis. I handen håller han en handduk för att torka bort saliv.

Han har drabbats av dysfagi som kan uppstå vid sjukdomar i hjärnan och skadar de nerver som styr sväljningsmusklerna. Stig drabbades för några år sedan av ett par strokeanfall.

- Det började med att Stig fick stickningar i fötterna, säger hustrun Daisy. Läkarna i Lund trodde först att det var en tumör i huvudet och började en strålbehandling.

Den avbröts snabbt när det upptäcktes att det var stroke han drabbats av.

- Det har varit svårt att acceptera att ödet slog till så hårt. Livet har blivit så reducerat för Stig. Det värsta var väl när talet helt försvann. Vi fick hjälp av en talpedagog och tränade ursinnigt. Nu talar Stig så bra det går.

Stig Nilsson har dessutom drabbats av ett par svåra epilepsianfall. Det första inträffade på väg till guldfesten 2000.

Halmstad BK hade erövrat fjärde svenska mästerskapet, Stig var upprymd, sjöng och hurrade med spelarna på planen och i omklädningsrummet. Men i bilen fick han våldsamma skakningar i högerbenet. Anfallet var så kraftigt att lårbenshalsen gick av.

- Eftersom Stig har haft ett par anfall senare finns ju hela tiden en gnagande oro. Vi reste mycket förr men det går inte längre, säger Daisy.

Stig sträcker fram handen och smeker sin hustru på kinden.

- Du gör det mysigt för mig. Utan dig skulle det aldrig gå.

Spelade i MFF

Stig och Daisy träffades i Malmö i ungdomsåren, deras födelse- och uppväxtstad.

- Du var snyggaste tösen i stan. Jag visslade efter dig när du kom cyklade en sommardag vid Gideons hörna och sen släppte jag dig aldrig.

Stig och Daisy gifte sig 1956.

Stig spelade fotboll i Malmö FF. Han konkurrerade om en plats i A-laget med främst Ramon Filippini.

Han debuterade i allsvenskan 1950, borta mot Örebro.

- Vi vann med 5-1 och jag fick beröm av självaste Erik Nilsson. Han sa sällan något positivt om andra.

Det blev ytterligare två A-lagsmatcher innan Stig slutade, delvis påå grund av dålig syn.

Militärtjänsten gjorde Stig Nilsson på I7 i Ystad, som gruppchef. Där visade han sina ledaregenskaper.

Men den talangen fick inte militären någon glädje av, däremot oljebolaget BP, för vilket han blev distriktschef i Halmstad, och HBK.

Stig Nilsson var initiativrik, kraftfull, entusiastisk, medkännande - dominerande men med starka demokratiska inslag.

- Han hade fingertoppskänsla och stark intution, säger Mikael Kallur.

Vågade värva Roy

Som exempel på hur viktigt det var för Stig Nilsson att lyssna på omgivningen beskrivs värvningen av guldtränaren Roy Hodgson, okänd i Sverige 1976.

Nilsson tog Hodgson till Halmstad, lät spelarrådet bestämma. Lennart Ljung, Roland Fransson och Hasse Selander mötte Hodgson i ett samtal, rusade in till sin ordförande och formulerade sin glädje så här:

- För helvete, honom måste vi ha.

Stig Nilsson såg till att Hodgson fick jobbet. Det ledde till första guldet av fyra under hans ledarskap.

Nu är han avlöst, av Bengt Sjöholm, en av dem som var med och spelade hem ett av gulden - precis så som Stig ville ha det.

Den nilssonska filosofin - att hålla ihop HBK som en familj, att inte spekulera sig till framgångar, att värva billigt och sälja dyrt - lever än.

Följer laget via radio

Efter 30 år som ledare blev han lika mycket en del av Halmstad BK:s identitet som HBK blivit en del av Stigs egen identitet.

Nu följer Stig Nilsson sitt Halmstad via radion.

- För något år sedan var min kompis Björn Hellberg hygglig och refererade vad som hände. Men när man inte kan se själv är det inte roligt, säger Stig.

Och rullatorn följer med överallt.

- Det här är min Bugatti. Den är ju inte lika stilig och snabb som den där gamla sportbilen, men den duger att ta sig fram med.

Humorn har han i behåll, Stig Nilsson. Den siste fotbollshövdingen.

Stig ledde Halmstad till fyra SM-guld

Tränare som gjort karriär under Stig Nilsson

Ken Olofsson (sport@aftonbladet.se)