Göteborgs maskin hackar - allt går Malmös väg just nu

ÖREBRO

Malmö FF behärskade inte konstgräset.

Det räckte att Afonso gjorde det.

Brassen bjöd på en halv Maradona och MFF kopplade ett järngrepp om guldstriden.

Kanske gillar en brasilianare inte att bli jämförd med ärkefienden Argentinas störste genom tiderna men det får han ta som den komplimang det är.

Afonso grundlurade två örebroare. Först med en klackvariant runt Magnus Samuelsson några meter in på Malmös planhalva. Sen bollen på ena sidan om Mikael Danielson, Afonso runt på den andra. Rusch på 70 meter och chipp över John Alvbåge.

Lekfullhet och konstruktivitet

Maradona dribblade bort många fler engelsmän när han gjorde sitt fantastiska VM-mål i Mexiko 1986, men det gemensamma är det effektiva artisteriet.

Det finns många som kan klacka och slå tunnlar för tunnlandets skull medan få har förmåga att kombinera lekfullhet med konstruktivitet.

I måndagens strålande hemmamatch mot Djurgården var Afonsos och Niklas Skoogs målsumpande det enda som räddade regerande mästarna från en grym resultatmässig utskåpning.

När Malmöspelarna tydligt visar hur illa man tycker om de oberäkneliga studsarna och det snabba bollrullandet på Eyravallens konstgräs är det just Skoog och Afonso som säkrar segern.

Flyt skapat av en tanke

Skoog påstod att han till skillnad från sina tre frilägen i Malmö senast nu blundade och sköt.

Det tror jag inte ett dugg på.

Han tittade upp, fixerade sen bollen och drog till med vänstern precis som en målskytt ska göra. Att bollen sen fick den perfekta bågen över Alvbåge på den halvdistans han var tvungen att ta är flyt men ändå flyt skapat av en tanke.

Malmö är nu det enda allsvenska laget som, typ i måndags, har råd att två av lagets absoluta stjärnor har en mellandag. När anfallare bränner sina frilägen spelar det ingen roll hur bra de är i övrigt. Specialister måste leverera det dom ska leverera.

Konstgräs fördel för hemmalag

Örebro var, framförallt inledningsvis, det bättre laget. Därför att underlaget alls inte är lika för alla när man möter ÖSK, Sundsvall och nästa år Elfsborg borta.

Hemmalagen spelar varannan match på det konstiga underlaget och ges därmed en enorm fördel. Örebro behärskade underlaget betydligt bättre som lag men Malmö vann därför att man totalt sett har individuellt skickligare spelare på de flesta platserna.

Konstgräs kommer förmodligen att bli det enda godkända underlaget i en framtid som tyvärr inte är så långt borta.

Men så länge som de stora fotbollsnationerna väljer att fortsätta på gräs tjänar inte svensk fotboll på att vara föregångare.

Spelet blir annorlunda och helt enkelt sämre. Ett trippande in i situationer i stället för full satsning och en boll som far iväg som vore den fullproppad av anabola.

Konstgräset är en ekonomisk satsning, inte en fotbollsmässig. Det är i de stora evenemangsarenornas grytor, där gräs inte växer problemfritt och det ska kunna vara popkonserter och fotboll om vartannat, som plasten fyller sin stora funktion.

Greppet är kopplat...

Svenska kommuner använder klimatet som ursäkt men ju mer vi ligger före utvecklingen ute i Europa, ju mer distanserar vi oss från den fotboll som kvalitetsmässigt redan är överlägsen våra klubbars.

Allting går Malmös väg i toppstriden nu.

Göteborgs maskin hackar.

Halmstad har fyra tunga poäng att plocka in. Kalmar försvann definitivt med 0-0 mot Helsingborg.

MFF är det enda topplag som är på formmässig uppgång och man är det trots att man tillhört den absoluta toppen hela säsongen.

Greppet är kopplat.

Stefan Alfelt

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN