På plats i ”världens arsle”

FOTBOLL

Andreas Johanssons val: kolgruvor och hårda extrapass i regn

WIGAN

Ett skitlag i en skitstad?

Andreas Johansson skrev på för Wigan i den engelska andradivisionen och fick höra snacket.

Har han tappat förståndet - eller tagit en genväg till glamouren i Premier League?

Foto: "Kan förstå att folk undrar" Andreas Johansson valde Wigan: ”Det finns ju mer än i både Mellerud och Degerfors i alla fall”.

För bara några månader sedan beskrev en kvinna som heter Sue Nelson staden Wigan för "världens arsle".

Nelson leder en nationell kampanj för renare gator, och trodde knappt sina ögon då hon såg hur skräpigt det var i den lilla staden i nordvästra England.

Hon är inte den första att förundras över omgivningarna. Redan på 1930-talet skrev George Orwell boken "The Road To Wigan Pier", om det hårda livet i stadens kolgruvor.

Skräp och kolgruvor. Så värst mycket mer har aldrig behövts för att sammanfatta Wigan.

Mer än i Degerfors

Det är här han har hamnat, Andreas Johansson, en av allsvenskans allra bästa spelare de senaste tre åren.

- Ja, det är kanske inte den allra vackraste staden, men jag tycker ändå att den verkar ganska mysig. Jag har inte hunnit se så mycket mer än området kring arenan, men... Det finns ju mer än i både Mellerud och Degerfors i alla fall.

Johansson har precis avslutat förmiddagsträningen och pustar ut. Han har tvingats köra extrapass ända sedan han kom. Managern Paul Jewell tycker att han fortfarande har en del att ta igen efter det svenska vinteruppehållet, och låter honom vänta på debuten.

Inte regntålig

Naturligtvis regnade det under träningen, precis som det gjort under alla andra träningar den här veckan.

- Tyvärr tål inte vår träningsplan regn, så den är ruskigt svår att spela på just nu, ler mittfältaren.

Wigan Athletic har aldrig spelat i Premier League, men nu kan det mycket väl vara dags. Ägaren David Whelan har blivit miljardär på sportkläder, och pumpar nu in pund efter pund i verksamheten.

A-laget är ett exempel på vad pengar kan åstadkomma - toppmoderna JJB Stadium med plats för 25 000 åskådare ett annat.

Fotboll för råskinn

- Det är en liten klubb som har blivit väldigt stor. Egentligen är det här den bästa tiden i klubbens historia. Det märks, jag tycker att hela föreningen präglas av en väldigt positiv anda.

Många reagerade när du skrev på. Serien du ska spela i brukar förknippas med finesslös fotboll för råskinn.

- Jag kan ju förstå att folk undrar. När jag sitter hemma i Sverige är det ju United, Arsenal och Liverpool jag tittar på - Wigan hade jag aldrig hört talas om. När de först hörde av sig kan jag erkänna att jag var lite skeptisk. Division ett-fotboll tycker man inte känns så jävla roligt, men när jag bestämde mig räknade jag ju mer eller mindre med att vi ska gå upp till nästa säsong. Jag är klart imponerad av truppens kvalitet. Alla är väldigt duktiga fotbollsspelare, passningssäkra och bekväma med boll. Jag skulle helt klart hävda att Wigan är stråt vassare än Djurgården.

Hur upplevde du den sista tiden i Djurgården?

- Klubben har förändrats jättemycket från hur det var under guldåren. Många spelare försvann, och känslan i klubben blev annorlunda. Sista halvåret kändes inte speciellt roligt. Det var inte samma Djurgården längre, och jag kände mig frustrerad över hur det blev.

Varför gick det utför så snabbt?

-Alla snackar ju om hur viktigt det är med kontinuitet i ett lag, men vi stod ju plötsligt utan hela vår stomme. Anledningen till att det gick så dåligt som det gjorde var ju att vi hade för stor omsättning på spelare.

Och på ledare?

- Det är ju inte som i AIK, att vi byter tre eller fyra om året, utan det som har hänt är ju egentligen att Kjell Jonevret har kommit in. Tidigare hade vi ju Zoran som ställde oerhört höga krav på oss spelare, men när Jonevret kom in så försvann det. Han kände kanske att vi inte hade en lika bra trupp som tidigare och anpassade sig efter det, jag vet inte.

Vilket trivs du bättre med?

- Jag trivs nog bättre med att ha höga krav.

Zoran Lukic har tidigare beskrivit dig som "mentalt svag". Tror du att en tuff proffsmiljö kan få dig att växa som spelare?

- Som fotbollsspelare, och även som människa. Jag kände verkligen att jag ville flytta från Stockholm, och gärna komma till ett helt nytt land. Att våga prova något nytt tror jag är bland det viktigaste man kan göra.

Andreas Johansson valde att prova på "världens arsle". Om bara lagets form håller i sig kommer Thierry Henry och Ruud van Nistelrooy och hälsar på där nästa säsong.

Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM