AIK:s reserv: ”Jag känner mig redo”

avAndreas Käck

Gnaget litar på sina två målvaktsjuniorer: Kunde inte drömma om det

Foto: Foto: Pontus Orre
Oscar Linnér och Rager Rebandi på AIK:s träning

I höstas stod han i mål i FC Djursholm U17.

I dag utgör Oscar Linnér det yngsta allsvenska målvaktsparet någonsin ihop med Rager Rebandi.

Båda är födda 1997.

– Klart det kommer hastigt, men jag känner mig redo, säger Oscar Linnér.

Hade någon sagt det för en månad sedan hade de förmodligen bara skrattat.

Men nu är det inget skämt. När AIK möter Kalmar i den allsvenska omstarten i dag utgörs målvaktsbesättningen av två målvakter födda 1997.

Den speciella situationen har uppstått då ordinarie förstemålvakten, EM-guldhjälten Patrik Carlgren, skadade sig i torsdagens ­Europa League-match mot VPS, kombinerat med att normale reserven Kenny Stamatopoulos spelar Gold Cup med Kanada.

Låste sig i torsdags

– Klart att det känns ­annorlunda att sitta här och förbereda sig för en allsvensk match. Det hade jag aldrig kunnat drömma om för några månader sedan. Det är sådana här situa­tioner man måste älska, samtidigt hoppas jag att folk tar hänsyn till att både jag och ”Ragge” är 18 år gamla. Vi är liksom fortfarande ­juniormålvakter. Men det är bara gå ut och njuta av situa­tionen och tycka det är jävligt kul, vilket det är, säger Oscar Linnér.

18-åringen – som av allt att döma kommer spela från start i dag – fick känna på hetluften redan i torsdags då han ersatte den skakade Patrik Carlgren.

– Det var rätt kallt och regnigt. Jag satt där på bänken och kallsnackade med grabbarna, sen kom det: ”Du ska in!”. Första tävlingsmatchen liksom, debut i Europa League...

Hur kändes det?

– Det slog nästan lås i huvudet. Och det märktes väl på prestationen. Jag är inte helt nöjd med hur det gick, men jag hoppas ­vara mer mentalt förberedd den här gången, säger ­Linnér.

Rager Rebandi i sin tur, är inställd på att sitta på ­bänken. Men bara det är stort nog, tycker han.

– Klart det är häftigt. Jag har ju följt AIK i hela mitt liv och nu ska jag vara med i A-lagstruppen i en allsvensk match. Samtidigt så försöker man inte göra en stor grej av det. Det är ­inget bra, för då blir man bara spänd och nervös, säger han.

Riktiga AIK:are

Så, vilka är egentligen AIK:s unga målvaktspar?

Oscar Linnér är fostrad i Djursholm men har varit AIK:are sedan barnsben. Dels för att hans pappa är AIK:are, dels för att han bodde granne med ­Andreas Andersson som liten grabb.

– Det stämmer faktiskt. Det var när vi bodde ute i Stocksund fram tills jag var typ 8–9. Klart att det bidrog till att intresset för AIK ­ökade, säger Oscar, innan han hastigt avbryts av ­Rager:

– Får jag fråga: Andreas Andersson – vem är det?

– Forward va?, säger ­Linnér.

Ja, forward, AIK-ikon och landslagsspelare.

– Jahaja, säger Rager ­Rebandi och skrattar ursäktande.

Han är också AIK:are, men Andreas Andersson var före hans tid.

– Jag lirade i Sundbyberg tills jag var 11–12 eller så. Sen kom jag till AIK och sedan dess har jag gått på i stort sett alla matcher.

”Stod på norra...”

Oscar Linnér är likadan.

– Jag är född -97 och du vet matchen mot Hammarby 2004, den som avbröts när folk var halvvägs på väg igenom stängslet?

Ja…

– Då stod jag på norra, sju år gammal, med farsan. Och att nu får vara med på allvar med det här laget … det känns fantastiskt, säger ­Linnér.

Det enda han fokuserar på nu är att inte bli för tagen av stundens allvar.

– I den här matchen ­kommer jag spela med ­stora marginaler. Om jag trycker ut bollen till inkast någon gång – fine, då får det bli så. Det är bättre än att jag ska chansa och börja dribbla med bollen. Som sagt, det är en stor grej att spela ­allsvenska match för AIK. Men som jag sa tidigare: Jag känner mig redo, säger Oscar Linnér.

ARTIKELN HANDLAR OM

AIK