SvFF-ordföranden: "Fifas rykte har aldrig varit sämre"

Av: Martin Tolén, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Karl-Erik Nilsson oroad: "Otroligt illa"

Karl-Erik Nilsson mötte pressen på plats i Vaduz, Liechtenstein.
Foto: Bildbyrån
Karl-Erik Nilsson mötte pressen på plats i Vaduz, Liechtenstein.

Michel Platinis stängs av och hans tänkta roll som ny Fifa-president hotas.

Det svenska förbundet har tidigare stöttat Platini och är nu oroliga för följderna.

– Det här är otroligt illa för hans kandidatur, säger svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Nyheten slog ned som en bomb.

Michel Platini stängs av tillsammans med Sepp Blatter och Jeroeme Valcke under 90 dagar och Platini – som var favorit att ta över efter Sepp Blatter – riskerar nu att stoppas från att bli ny president. 

Det svenska fotbollsförbundet har tidigare öppet stöttat fransmannen Platini att ta över efter Blatter den 26 februari 2016 när valet avgörs och kräver nu mer information.

– Vi tillsammans med väldigt många andra har förordat Platini. Exakt vad det här innebär nu vet vi först 26 oktober när det här ska behandlas. Det här är otroligt illa för hans kandidatur som Fifa-president och det här är naturligtvis inte alls bra, säger svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

"Självmål på självmål"

I stället går Fifas vice ordförande Issa Hayatou in i rollen som president i Sepp Blatters frånvaro fram till nästa val.

Som kommande president nämner Karl-Erik Nilsson Prince Ali från Jordanien som en tänkbar kandidat om inte Platini tillåts ställa upp.

– Nu har jag inte satt mig in i exakt vad den här avstängningen innebär, men det är ju en otroligt stor händelse både för Fifa och fotbollen och nu måste vi skaffa mer information. Vi hoppades ju och trodde att han (Platini) inte skulle bli föremål för en sådan avstängning.

– När det gäller Fifa är vi ganska luttrade. Fifas rykte har aldrig varit sämre än nu, det har varit självmål på självmål, säger Karl-Erik Nilsson.

Kan ta över U20-VM

Tidigare avslöjade Sportbladet att Fifa erbjöd Sverige att ta över U20-VM för damer, men i sista stund gav det till Papua Nya Guinea efter att Sydafrika tvingats hoppa av och nu kommer ny information om det misstänkta fusket.

– Papua Nya Guinea själva är oerhört oroliga om de kunna leva upp till Fifas krav om säkerhet och sjukvård och de ska lämna ett beslut 15 oktober. Vi har erbjudit Fifa och sagt att vi är beredda på att ta över ett arrangemang med kort varsel, säger Nilsson.

Publicerad: