”Jag vill vara en röst för transpersoner”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Hon har skrivit fotbollshistoria i VM-kvalet

Johnny ”Jaiyah” Saelua har skrivit fotbollshistoria.

Den samoanska landslagsspelaren har blivit första transperson att spela en VM-kvalmatch.

– Man skulle kunna tro att det varit många före mig, men tydligen inte.

Saelua har blivit den första transsexuella fotbollsspelaren att erkännas av det internationella fotbollförbundet, Fifa, för spel i VM-kval. Tillsammans med sitt landslag, Amerikanska Samoa, har Saelua spelat landets tre första VM-kvalmatcher någonsin i Oceanien.

– Det är en ära. Jag hoppas att jag kan vara en röst för transpersoner runt om i världen som känner sig begränsade i sina länder. Vi lever i 2000-talet och man skulle kunna tro att det varit många före mig, men tydligen inte, säger hon till 20minutes.

”Väldigt respekterade”

Själv är hon dock inte något större fan av ordet trans, utan föredrar att kalla sig Fa'afafine.

– Den bokstavliga översättningen är ”vi kvinnor eller ”kvinnlighet”. Men så att alla förstår kan vi säga att det är ”transpersoner inom den samoanska kulturen”. Jag gillar egentligen inte ordet transsexuell eftersom det förknippas med negativa saker i det västerländska samhället. Ordet Fa'afafine har i stället en mycket positiv innebörd. Vi är väldigt respekterade i Samoa. Historiskt sett har Fa'afafine sett som överlägsna både kvinnor och män, nästan som halvgudar, säger hon till 20minutes.

Förlorade 0-31

För öriket – som klättrat på världsrankingen de senaste åren – spelar hon mittback och tillsammans med sina lagkamrater har hon varit i USA i veckan för att lansera dokumentären ”Next Goal Wins” som handlar om hur Amerikanska Samoas lämnat botten av Fifa:s ranking och tagit sig vidare från fotbollshistoriens största förlust, 0-31 mot Australien. Allt under holländske tränaren Thomas Rongen. 

– Först trodde han inte att jag var en spelare. Sen under introduktionerna kom han till mig och jag sa ”mitt namn är Johnny Saelua, och jag är mittback”.

Se trailerna till ”Next Goal Wins” här (OBS Extern länk). 

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN