”Alla är välkomna, fotboll är religion”

1 av 2
FOTBOLL

Stämningen på Friends beskrevs av de svenska spelarna som magisk och betydelsefull.

Sveriges lagkapten ­Zlatan Ibrahimovic hyllade de iranska fansen – män och kvinnor.

– För mig är fotboll för allihop, alla är välkomna. Fotboll är en religion, ­oavsett vad du kommer i från, oavsett vem du är, säger Zlatan Ibrahimovic efter segern.

Sportbladets betyg på svenska och iranska spelarna

Det var ingen vanlig vänskapsmatch.

Segern blev svensk (3–1), men det var en vinst för många fler.

Sverige–Iran var en träningsmatch med nerv och prestige på planen – och det var en manifestation.

Utanför arenan delade iranier inför matchen ut lappar med budskap om kvinnors rätt att gå på fotboll i Iran. Inne på arenan visade iranska kvinnor sin glädje över att få göra det.

Iranättlingar, kvinnor och män, satte tillsammans färg på stämningen och ­delade med sig av glädjen över att få stötta sitt lag.

De svenska spelarna njöt.

– Magiskt, det kändes helt fantastiskt även om det var till deras fördel. När det är så, för oss eller för dom, så spelar det ingen roll. Man vill bara spela och dela med sig sin glädje, säger Zlatan Ibrahimovic.

”Fotboll – en religion”

När Sportbladet frågade PSG-stjärnan om vad han trodde att det betydde för de iranska kvinnorna att få se matchen live svarade han uppriktigt.

– Jag har inte följt det där, så jag är inte så bra på det. Men för mig är fotboll för allihop, alla är välkomna. Fotboll är en religion, oavsett vad du kommer i från, oavsett vem du är.

Backen Andreas Granqvist påpekade samma sak:

– Det är så det ska vara. 2015 det är inget snack om saken, det är klart att vem som vill kolla på fotboll ska få göra det.

Det var fler spelare som pratade om fansens värme.

– Det var kul, det kändes som att det var mycket glädje på läktaren. Som det ska vara på fotboll. Det var ­häftigt, säger anfallaren Marcus Berg.

– Man märkte av glädjen på läktaren och det var fint att se, säger mittbacken ­Erik Johansson.

”Helt otroligt”

Sverige inledde matchen med att ta ledningen, 1–0 av Zlatan Ibrahimovic och 2–0 av Marcus Berg. Sen fick Iran straff som Javad Nekounam placerade säkert till höger om Robin Olsen.

Ola Toivonen punkterade matchen i slutet av andra halvlek, men det var de iranska spelarna som efter slutsignal dröjde sig kvar och tackade fansen längst.

– Vi var väldigt förvånade. Vi är vana vid ett stort publikstöd hemma, men helt

otroligt att uppleva det på bortaplan. Det var fantastiskt och jag vill tacka var en av alla de som kom hit för att stödja oss, sa Javad Nekounam till svenskfotboll.se.

Sportbladets betyg på svenska och iranska spelarna