”Nu är vi alla också världsmedborgare”

avPatrik Brenning

Källströms upprop och krav i flyktingkrisen

1 av 2

Svenska landslagets spelare planerar en aktion till stöd för flyktingarna i Europa.

Kim Källström hyllar nu också initiativen runt om i landet och sätter press på fler att agera.

– Nu är man inte bara medborgare i sitt eget land utan vi är alla världsmedborgare, säger Källström.

Bland annat via Aftonbladets kampanj ”Vi hjälper” har människor, organisationer och idrottsföreningar runt om i Sverige engagerat sig i flyktingkrisen i Europa. Nu planerar även det svenska fotbollslandslaget någon typ av aktion.

”Har tagit stort ansvar”

– Det kommer troligtvis komma något där vi kommunicerar vår ställning i det hela. Några spelare har tagit ett stort ansvar i den frågan. Det kommer men vi får avvakta lite, säger Källström.

33-åringen hyllar samtidigt aktionerna som nu sker runt om i Europa för att hjälpa människorna som flyr. Mittfältaren talar också om en ansvar för alla att göra vad de kan.

”Inte bara medborgare i sitt land”

– Det är något som står så långt ifrån idrotten men idrottsmän och offentliga människor har möjlighet att göra lite skillnad. Om många människor gör lite skillnad ger det stor effekt. Så det som fotbollslag och idrottsklubbar gör runt om i världen är jättebra. Man får en känsla att det byggs upp en rörelse inte bara av offentliga människor utan gemene man hemma tänker också ”vad kan jag göra för att hjälpa människor som hamnat i en fruktansvärd situation”. Nu är man inte bara medborgare i sitt eget land utan alla är världsmedborgare och det är viktigt att alla gör vad de kan för människor som hamnat i väldigt komplicerade situationer de inte skapat. Det är viktigt att tillägga att det är människor som hamnat i väldigt svåra situationer på grund av andra människors väldigt, väldigt dåliga beslut.

Agerar din klubb eller supporterförening för att hjälpa flyktingkatastrofens offer, hör av dig till sport@aftonbladet.se så lägger vi till er klubb i listan nedan! Hör även av er med ert initiativ till vihjalper@aftonbladet.se så läggs den ut på vår interaktiva karta.

FOTNOT: Sverige–Österrike spelas 20.45 tisdag och sänds i kanal 5.

Så kraftsamlar svenska idrottsklubbar och supportrar:

AIK: Tillsammans med Solna Stad och Solna Gymnasium ska AIK hjälpa till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Dessutom samlar AIK:s supportar in pengar i samarbete med Unicef.

Bajen Fans: Har under året erbjudit flera ensamkommande flyktingar biljetter till klubbens matcher. Skriver att de nu söker ett djupare samarbete med någon "ideell aktör inom området".

Bro-Bålsta Golfklubb Skänker 13 500 kr efter en tävling i helgen.

Bromma support: I samarbete med Unicef samlar Bromma support pengar Unicefs katastrofhjälp.

Brynäs: Under devisen "Det här handlar inte om hockey" och i samarbete med Unicef samlar Brynäs in pengar till krigets flyktingar. Insamlingen är uppe i 55 000 kronor.

Djurgården Fotboll: Världens barn får plats på DIF:s tröjor för att uppmärksamma Radiohjälpens insamling. Målet är att samla in 400 000 kronor.

Dösjöbro IF: Skånska fotbollslaget Dösjöbro mötte under kvällen Bjärred. Intäkterna för inträde uppgick till 5600 kronor – och allt skänktes oavkortat till välgörenhet.

Edsbyn Red Farmers: Bandyklubbens supportrar skänker pengar baserat på medlemsantal och uppmanar medlemmar att skänka mer.

Fagersta Södra IK: Division 4-laget Fagersta skänker hela entrékassan från nästa hemmamatch, 12 september, till Unicef.

FC Härlanda: Division sex-klubben från Göteborg samlar dels in pengar internt men utmanar också andra klubbar i området att samla in pengar. Två lag, Hönö IS och Pushers BK, har redan antagit utmaningen. Läs mer om initiativet här!

Gais: Gais uppmanar på sin hemsida medlemmar att skänka pengar till Sverige för UNHCR.

Gripen Trollhättan: Alla spelare i bandyklubbens A-lag kommer skänka pengar till UNHCR som är på plats i Grekland. Tränaren Magnus Nordin berättar mer om initiativet på Instagram.

Guliganerna: Elfsborgs supporterklubb har sedan i våras haft ett fadderprojekt, "Lika olika”, med Borås stad där man samlat in pengar till säsongsbiljetter för flyktingar som ett integrationsprojekt. Nu samlar de även i till den akuta situationen i samband med Unicef här!

IFK Haninge Brandbergen: Har en insamling av kläder, hygienartiklar och pengar genom Unicef och frivilligorganisationen "Vi gör vad vi kan". Läs om den här!

Hammarby Fotboll Har just inlett ett samarbete med Assyrier Utan Gränser som bedriver humanitära hjälpinsatser i Syrien och Irak (läs om det här!) och har sedan ett par år tillbaka bjudit ett par ensamkommande flyktingbarn till alla matcher.

Harg-Östhammar FF: Division fem-klubben från Uppland har sedan i början av sommaren hjälpt ensamkommande flyktingarbarn från en närliggande flyktingförläggning att få spela fotboll i föreningens regi.

HC Dalen: På initiativ av lagkaptenen David Fredriksson skänker spelare och styrelse i ishockeyklubben pengar till katastrofhjälp. Insamlingen görs i samarbete med Unicef här!

HIF:s supportergrupp Kärnan:

Helsingborgs supportergrupp Kärnan har precis som Blåvitt och MFF m.fl. en insamling i samarbete med Unicef.

HÅFF: Vid helgens hemmamatch mot Oskarström i division 4 skänktes alla intäkter från inträde, lotterier och kiosk till Röda korset.

IFK Mariefred P-05 fotboll ska samla burkar och flaskor genom Pantamera/Returpack och ska skänka intäkterna riktat till flyktingbarn.

Kalmar FF: KFF har även de en insamling i samarbete med Unicef.

Kalmar SK Kalmars friidrottsklubb skänker 10 000 kronor till Rädda Barnens konto för Barn i flykt.

Karlbergs BK: Stockholmsklubben hjälper till för att samla in kläder och pengar till den ideella insamlingen "Vi gör vad vi kan". Här hittar ni uppropet!

Korpen Innebandy: I Jönköping har Korpen-laget Ajjemenninge utmanat alla sina seriekollegor att skänka minst 200 kronor var till välgörande ändamål.

KSF Prespa Birlik Har startat en insamling i samarbete med Unicef.

Liverpool Sverige: Svenska Liverpoolsupportrar samlar även de in pengar i samarbete med Unicef under parollen "Barn ska inte vandra ensamma". Här hittar ni den!

Lokomotiv Blackeberg, Fotbollsklubben i division 5 mellan har initierat en insamling till UNHCR och deras arbete med flyktingkatastrofen i medelhavsområdet. Läs mer här!

Peking Ultras: Har redan inlett samarbete med ett lokalt flyktingboende för att integrera flyktingar i samhället genom fotbollen.

P18 IK: Visby-laget skänkte hela inträder från dagens match till Rädda Barnen.

MFF-familjen: MFF-supportrar har i samarbete med Unicef samlat in 265 000 kronor. Insamlingen hittar man här!

Morlanda Goif: Klubben från Orust fyller 70 år i helgen och firar det med en jubileumsdag. Alla intäkter från evenemanget går oavkortat till Unicef. Läs mer om det och klubbens arbete med ett lokalt flyktingboende här!

Norrby SK: Division fyra-laget skänker alla intänkter från nästa hemmamatch till Unicef.

Nässjö Basket Har startat en insamling av skor, kläder och filtar med anledning av den rådande flyktingsituationen.

FC Rosengård: "Malmö är en stad i världen. Vi är stolta över alla olika nationaliteter som finns hos oss". Så börjar Rosengårds insamling till Unicef. Här hittar du den!

Sandvikens IF: I samarbete med Svenska kyrkan görs insatser som skänker mat, vatten och tält till människor på flykt.

Stall Kolgjini: Under fredagskvällen inleddes hästauktionen Kolgjini Sales och stjärnkuskens stall har bestämt sig för att skänka 1 procent av den totala omsättningen till FN:s insamling för flyktingkatastrofen.

Uppdatering: Totalt samlade man in 180 000 kronor, skriver Kolgjini på Twitter.

Skellefteå AIK/North Power: Skellefteå AIK:s supporterförening North Power skänker 5000 kronor till Radiohjälpen och uppmanar lagets fans att skänka mer här!

Skuru Basket Sedan ett år tillbaka har ensamkommande flyktingbarn fått träna gratis i föreningen för att få chansen att öva på språket, skapa kontakter och ta ansvar i föreningen.

Spöland Vännäs IF: Alla intäkter från dagens matcher på Vännäs IP, damer div två och herrar div tre, kommer skänkas till Unicef.

Stenungsunds IF: Skänker 15 procent av intäkterna från sponsordag senare i månaden till fond för ensamkommande flyktingbarn. Skänker även kläder till den lokala flyktingförläggningen.

Sveakurd FC: Ett nystartat division sju-lag i Göteborg som jobbat mycket med aktiviteter för ensamkommande och andra flyktingar från Syrien. Alla caféintäkter från höstens matcher går också rakt till välgörenhet precis som intäkterna av en loppis.

Syrianska FC: Säljer rabatt-häftet 'City Deal' för 100 kr/st. Pengarna oavkortat går till Syriens barn.

Täby Flyers: Skänkar alla intänkter från helgens matcher mot Stockholm Mean Machines till Röda Korset.

Utsikten: I samband med superettanlagets match mot Sirius i helgen bjöd man in ett lag med ensamkommande flyktingbarn att möta ett lag med lokala kändisar. Matchen dömdes av Anders Svensson. Läs mer här!

We Are United: Manchester Uniteds svenska supporterklubb har även de startat en insamling i samarbete med Unicef. Den hittar du här!

Åtvidabergs FF: Klubben skänker 300kr per "all star-tröja" som säljs i klubbens shop under september till Rädda Barnen.

Alla spelare har dessutom skänkt vars 500 kronor till UNHCR och även uppmanat en del andra lag i allsvenskan att göra detsamma.

Änglarna Supportergrupp: IFK Göteborgs-supportrarna gör som MFF och startar insamling med Unicef. Insamlingen hittar du här!

Örebro Hockey: I samband med träningsmatchen mot Vita Hästen så samlar ÖHK och Svenska kyrkan in pengar. Vid entrén kan alla välja att skänka pengar i stället för att betala inträde.

Örebro SK: ÖSK fotboll inledde ett samarbete med Världens barn i förra veckan. På kort sikt kommer spelare i laget finnas med och samla in pengar på stan för Världens barns räkning samt att klubben kommer ha olika insamlingar i samband med lagens hemmamatcher i höst.

Örgryte: Kommer i samband med matchen mot Höllviken samla in kläder och pengar som i sedan ska fraktas till den grekiska ön Lesbos i samarbete med den ideella hjälpinsatsen "Vi gör vad vi kan".

ARTIKELN HANDLAR OM