”Är miljonbelopp det handlar om för oss”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
DIF Invests senaste årsrapport (för 2014)

FOTBOLL

Djurgården har miljonskulder – till sina egna riskkapitalister.

Försäljningarna av Daniel Amartey och Erton Fejzullahu gick direkt till föreningen, trots att DIF Invest har rätt till en stor andel.

– Vi tycker att vi borde ha fått utdelning, säger Hans Stenberg, ordförande i DIF Invest.

Riskkapitalbolaget DIF Invest har varit närstående Djurgården Fotboll sedan bildandet 1998. Bolaget har bland annat hjälpt föreningen att investera i spelarköp, och hade bara för ett par år sedan stora ekonomiska intressen i majoriteten av Djurgårdens spelartrupp – och därmed rätt till utdelning i samband med försäljningar.

De senaste åren har föreningen sett till att kraftigt begränsa DIF Invests intressen i spelartruppen, och har numera hundraprocentig kontroll över fotbollsspelarna i Djurgården. Riskkapitalistbolaget får heller inte längre – på grund av Fifas nya regler om förbud mot delägarskap – "köpa in sig" på nya spelare.

DIF Invest hade emellertid stora ekonomiska intressen i Djurgårdens dåvarande storstjärnor Erton Fejzullahu och Daniel Amartey.

– Vi finansierade båda spelarköpen, säger Hans Stenberg, ordförande i DIF Invest.

Lider av minusresultat

När Djurgården under 2014 sålde Amartey (runt 20 miljoner kronor) och Fejzullahu (runt 10 miljoner kronor) till FC Köpenhamn respektive Bejing FC väntade sig DIF Invest därmed en rejäl utdelning från föreningen.

Så blev det inte. För trots att Djurgårdens ekonomi stabiliserats, lider de fortfarande av de tidigare årens kraftiga minusresultat. Därför behöll föreningen helt enkelt hela försäljningssumman för Amartey och Fejzullahu.

– Vi har inte spelutrymmet för den typen av utdelningar just nu. De senaste sex-sju åren har vi gått med stora underskott, Lars-Erik Sjöberg, ordförande i Djurgården Fotboll.

Är det ett problem?

– Nej. Numera finns det pengar i föreningen, men vi har inte en stark nog balansräkning för att kunna dela ut pengar. Det är mer en teknisk fråga än en fråga om pengar, säger Sjöberg som betonar att den finansiella ställningen i Djurgården Fotboll efter många svåra år är bra.

Hans Stenberg menar att DIF Invest har stor förståelse för Djurgårdens ekonomiska förutsättningar, men...

– Vi tycker nog att vi borde ha fått utdelning för Amartey och Erton. Det handlar om miljonbelopp till oss.

”Vi är utelämnade”

Vad tycker investerarna om att det inte blev så?

– Det kommer alltid mycket frågor, för folk är ju intresserade. Man trycker på hela tiden och undrar varför vi inte fått utdelning. Samtidigt: några år tillbaka hade Djurgårdens Elitfotboll AB 20 miljoner minus. Då är det kanske mycket begärt att de ska betala ut utdelningar.

Till saken hör att Djurgården Fotboll är en relativt stor aktieägare i DIF Invest, och att det ekonomiska och juridiska upplägget är utformat så att styrelsen i Djurgården själva kan bestämma om de vill dela ut pengar, eller inte.

– Vi är utelämnade till styrelsen och kan egentligen inte påverka genom att än en diskussion, säger Hans Stenberg.

Lars-Erik Sjöberg flaggar för att klubben ska kunna dela ut pengar till DIF Invest antingen redan till vintern, eller första halvåret 2016.

– Vi har haft en bra ekonomisk utveckling och vill reglera det här, säger Djurgårdens ordförande.

Hans Stenberg och DIF Invest ser fram emot det:

– Det vore onekligen skönt om det blev så.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.