Målsnålt möte när AIK förlorade

avJohan Björck

Publicerad:
Uppdaterad:

DUBAI. Ett bollkontrollerande Sjachtar Donetsk blev för mycket för AIK i ett soligt Dubai.

Matchen slutade 2–0 efter att AIK – främst genom Nabil Bahoui – pressat på för kvittering.

– Man ser att de är skickliga, men inte så att de klär av oss på något sätt, säger tränaren Rikard Norling.

Foto: BJORN LINDAHL

AIK startade med sju juniorer mot Midtjylland, men till mötet med Sjachtar Donetsk hade man bytt ut hela laget. Stockholmsklubben inledde bra, men sedan tog det ukrainska storlaget över.

AIK inkasserade sin andra förlust efter 0–2.

– Det är ett bra lag, det märker man. De har också matchat ganska flitigt, jag upplever att våra spelare inte är i matchform på samma sätt som de är. 15-20 minuter in i andra halvlek märkte man att spelarnas behov av att komma in i andra andningen kom inte så naturligt som det brukar göra när man är i matchfas. Även om de är skickliga, man ser att de är skickliga och de har ett spelövertag så tycker jag vi gör det ganska bra faktiskt, säger tränaren Rikard Norling.

– Det är mer kollektivt vi arbetar ihop bra, ingen som faller ur. Det är bra att våra ”wingar” får köra igenom. Jag tycker att vi står upp. Man ser att de är skickliga, men inte så att de klär av oss på något sätt. Vi har läge i första, Yasin och Silva.

Vad tar du med dig hem till Sverige?

– Jag hade tre delar jag ville ha med mig innan lägret. Det var att vi skulle jobba med vårt låga defensiva spel i träning. Sen vårt höga offensiva spel. Och även komma hem med en större kraft och balans i spelartruppen än vad vi hade när vi kom hit. Alla de tre delarna har uppfyllt, och då måste jag någonstans vara nöjd.

Olsson glänste

AIK lyckades stundtals etablera spel på sin högerkant efter att Kristoffer Olsson visat vilka kvalitéer mittfältaren besitter. När bollen väl transporterades in i boxen fanns där ingen som tog vara på chanserna.

Foto: BJORN LINDAHL

AIK gjorde en bra första halvlek och kunde ha tagit ledningen när Stefan Silva lämnades ensam i straffområdet. Men Sjachtar Donetsks målvakt räddade.

I början av andra halvlek small det direkt. Efter ett väggspel tryckte Marlos in 1–0. Bara minuter senare blev Marlos utvisad och det ukrainska laget fick avsluta med tio man.

AIK flyttade därefter upp laget och försökte nå bakom Donetsk backlinje. Efter en nära kvittering av Nabil Bahoui kunde dock Sjachtar Donetsk avgöra matchen i slutminuterna efter att Facundo Ferreyra säkert satte bollen i mål bakom en chanslös Oscar Linnér.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

AIK

Donetsk