Damspelarnas lön: En niondel av herrarnas

Nionde bäst i världen – men långt efter allsvenskan

Damallsvenskan är världens nionde bäst betalda serie för damidrottare.

Det visar Sportingintelligences globala löneenkät för 2017.

Trots det tjänar damspelarna bara en niondel av sina manliga kollegor i herrallsvenskan.

Den nya globala löneenkäten från Sportingintelligence har redan skapat rubriken mot bakgrund av avslöjandet att PSG:s brasse Neymar tjänar lika mycket som de 1 693 damspelarna i Frankrike, Tyskland, England, USA, Sverige, Australien och Mexiko tillsammans. I enkäten framgår också fler intressanta siffror kring den svenska lönebilden.

Femte bäst betalda fotbollsliga

Damallsvenskan i fotboll är enligt undersökningen världens nionde bäst betalda liga för damidrottare. Räknar vi bara fotbollsligor är damallsvenskan med sin snittlön på 9900 kronor i månaden femma i hela världen.

Kanske inte helt förvånande trots allt då serien också rankas som Europas tredje bästa av Uefa. Men jämfört med herrarna är damerna fortfarande långt efter ekonomiskt.

Herrarnas snittlön: 89 100

Sportingintelligence har talat med generalsekreteraren för Sveriges spelarförening Magnus Erlingmark som uppger att snittlönen för den svenska herrallsvenskan ligger på 89 100 kronor i månaden. Alltså ungefär nio gånger så mycket som damernas.

Enligt löneenkäten har också bara 110 av de 240 registrerade spelarna i damallsvenskan professionella kontrakt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.