Han blir Zlatans nye chef

FOTBOLL

Sportbladets Petra Thorén om Laurent Blanc

Laurent Blanc drar sig inte för att vara raljant, är en man som håller sitt ord, som blickar framåt mer än snegla bakåt och som har stor respekt för Sveriges och Paris stora anfallsstjärna – som han faktiskt spelat mot.

Det lärde jag mig om PSG:s nye tränare i fjol.

Vad jag fortfarande inte vet är om han lyckas säga Zlatan Ibrahimovics namn korrekt.

Foto: Ska lyfta PSG. Laurent Blanc ska ta Zlatan Ibrahimovic och PSG till Europatoppen. ”PSG är en fantastisk klubb med stor potential”, ska ha Blanc sagt innan han tog över klubben.

Slutet av februari 2012, eftermiddagen i Clairefontaine, franska landslagets nationalanläggning, är alldeles stilla.

Trädkronorna vajar som inget hade hänt sedan tiden då Laurent Blanc var en nationalhjälte i Les Blues med tajta vita shorts, långt lockigt hår och ett stort hjärta.

Ett 70-tal journalister har samlats i det stora presstältet, de flesta män från fransk media. På plats är vi två svenska journalister: kollegan Johanna Frändén, då utsänd från SVT, och jag själv.

Frankrike ska möta Tyskland ett par dagar senare som ett led i sina EM-förberedelser och såklart är förbundskaptenens fokus just där.

Men både Johanna Frändén och jag har ett annat uppdrag:  kan ”Le Président” säga i alla fall några ord om Erik Hamréns landslag inför sommarens EM.

Frändén öppnar och bemöts av ett ”ni är alldeles förtjusande mademoiselle, men jag är tyvärr inte här för att prata om Sverige...:”

När jag sedan gör ett nytt försök blir beskedet  ”ni är visst en hel svensk delegation här..”.

Kommentaren drar ner en del skratt i lokalen, men också förstående blickar från kollegor. När jag lite vasst påpekar att ”det var vi inte visst men vi var där för att göra vårt jobb” så svarade Laurent Blanc, precis som till Johanna, att det gick för sig att ta några minuter efteråt.

”Vad är det nu han heter”

Väl där ute på den asfalterade gången som leder från fotbollsplanerna in till slottsanläggningen var Laurent Blanc mycket avslappnad och tillmötesgående.

Och han var inte sen med att hylla Zlatan.

Eller var vad det han hette..?

– Vi känner väl till Kim Källström som spelar här i franska­- ligan och så den där... storvuxna i Milan ... vad är det nu han heter.... Zatlan? sa han framför SVT-kameran.

Diskussionen fortsatte  och jag minns att jag själv hjälpte till med intonationen på Ibrahimovic framför en nickande förbundskapten.

Hur det står till med uttalet nu lär vi snart få höra och efter Zlatans år i franska fotboll bör det vara utmärkt.

Laurent Blanc var imponerad av Sveriges anfallsstjärna redan då och det lär inte ha minskat efter Zlatans konstmål mot just Frankrike i EM och svenskens år i PSG.

PSG blir den andra klubben

Den före detta mittbacken sa att han mindes klart att de spelat mot varandra och bilderna på en ung Zlatan Ibrahimovic i början av sin internationella karriär i Ajax fajtandes med Manchester Uniteds mittback Laurent Blanc berättar varför.

Närmare EM betonade Blanc Zlatans betydelse för ett lag, i detta fall svenska landslaget.

”Det är en spelare som kan göra allt med bollen, ibland behöver han inte någon mer utan kan göra allt själv. Jag tror att motståndarna kommer att ta Sverige väldigt seriöst bara för Zlatan”, sa Laurent Blanc.

PSG blir Blancs andra klubblag, i Bordeaux gjorde han succé.

Om han lyckas? Blanc var PSG:s åttonde tränarval, så det finns ett visst tvivel. Franska tidningen L´Equipes krönikör Vincent Duluc tror att Laurent Blanc under tiden som förbundskapten lärt sig att leda den nya generationens fotbollsspelare och att han insett att han inte alltid kan lita på dess behov.

Han ledde sitt landslag med höga, tydliga krav, han skyddade sina spelare och spände blicken i oss när vi frågade om spänningar inom gruppen.

Redan 1998 var Laurent Blanc en karaktär i det mångkulturella landslaget som gjorde succé under hemma-VM. Han sköt Frankrike till semifinal, målet bakom Paraguays målvakt José Luis Chilavert var VM-historiens första golden goal det kom i den 114:e minuten. Men det var främst för sitt försvarsspel bredvid Marcel Desailly och kyssen på målvaktens Fabien Barthez panna som han gjorde avtryck.

Han skakade på huvudet och fnyste bort nostalgin kring ritua­len när jag under det franska landslagets EM-samling satt ner med Laurent Blanc och ytterligare fem journalister.

– Ni vet, det är vad ni kommer i håg. Att jag kysste honom...

Den 47-årige tränaren från Alès i södra Frankrike tittar helst inte bakåt. Blicken är riktad framåt och från och med måndag tränar han Paris Saint-Germain.

Och han vet vad han och laget mäts på: resultaten.

– tränaren som alltid blickar framåt och har stor respekt för Sveriges anfallsstjärna

Det har legat och pyrt i luften länge.

I går bekräftade PSG att Laurent Blanc, 47, blir deras nye tränare.

”Hans uppdrag blir att fortsätta bygga på vår klättring mot toppen av Europa”, skriver klubben på sin hemsida.

Den förre storspelaren och landslagstränaren har varit utan jobb sedan han lämnade det franska landslaget efter uttåget i kvartsfinalen i EM 2012.

Nu blir han alltså Zlatan Ibrahimovics nye tränare.

Blanc var – enligt uppgifter i fransk och brittisk press – PSG:s åttonde- alternativ, sedan huvud- stadsklubben fått nobben av Fabio Capello, André Villas-Boas, Frank Rijkaard, Michael Laudrup, Guus Hiddink, Roberto Mancini och Rafa Benitez.

Kontraktet sträcker sig över två år.

”Paris Saint-Germain är nöjt över att kunna meddela att Laurent Blanc anländer som ny tränare”, skriver klubben på sin hemsida.

Blanc har, förutom landslagsuppdraget, även en framgångsrik tränarsejour i Bordeaux bakom sig.

Säsongen 2008/2009 förde han laget till liga- titeln.

”En fantastisk klubb”

Häromdagen uttalade sig 47-åringen angående en flytt till Paris.

– PSG är en fantastisk klubb med stor potential, sa han då.

Carlo Ancelotti, som den gångna säsongen förde PSG till seriesegern och en kvartsfinal i Champions League, flyttar nu till Real Madrid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ligue 1