Kravet: ”Vi ska vinna stort”

FOTBOLL

Kampen om andraplatsen blir en rysare – nu behöver Sverige ösa in mål: ’Viktigt’

Foto: Elmander är avstängd och missar mötet med Färöarna.

Målskillnad kan ­avgöra rysarkampen om andraplatsen.

Därför blir det viktigt att ösa in mål mot svaga Färöarna på tisdag.

– Det blir extra viktigt att göra mycket mål där, säger Jonas Olsson.

Foto: HEMMA I NATT Zlatan och landslaget kom till spelarhotellet i Stockholm vid 03-tiden i natt efter förlusten mot Österrike och flygresan från Wien. På tisdag väntar hemmamatch mot Färöarna. Där krävs en målfest från Blågult.

Förlusten mot Österrike innebär att Sverige i princip kan glömma förstaplatsen och ett direktavancemang till VM. Den platsen är nu vikt för Tyskland trots Bragden i Berlin.

Men det kommer att bli en rysare mellan tre lag om den där andraplatsen – Sverige, Irland och Österrike. Svensk seger på tisdag mot Färöarna och samtliga i trion står på elva poäng.

Då kan målskillnad bli avgörande.

”Får ha fem forwards”

Och det är förstås mot svaga gruppjumbon Färöarna på tisdag som Sverige ska fixa ett målkalas.

– Det blir extra viktigt att göra mycket mål där, säger Jonas Olsson.

– Den ska vi vinna stort, gärna riktigt stort, säger Andreas Granqvist.

– Vi får spela med fem forwards då så att det blir målkalas, säger Johan Elmander med ett skratt.

Men i truppen finns nu bara två forwards kvar till matchen mot Färöarna eftersom Elmander är avstängd.

Kommer du att ta in en ny forward, Erik Hamrén?

– Jag har inte tänkt på det just nu. Jag har några timmar på mig till nästa match. Ni får vänta och se.

Nordfeldt ersätter

Granqvist om att Elmander är avstängd:

– Spelar egentligen ingen roll, vi ska vinna stort ändå.

Andreas Isaksson är också avstängd.

Ni får en ny målvakt, Andreas?

– Han ska inte ha så mycket att göra mot Färöarna, säger Granqvist.

Kristoffer Nordfeldt lär ersätta Isaksson i målet.

– Det känns bra. Jag har haft en bra säsong bakom mig och är jag är redo för detta, säger Hollandsproffset.

Halva kvalet kvar – här är sveriges svåra väg mot VM

11/9: Kazakstan (h) 2–0

SEtt nästan fullsatt Swedbank Stadion i Malmö fick se ett oglamoröst Sverige inleda med tre poäng trots knackigt spel. Publiken visade sitt missnöje och busvisslade kraftigt. ”Vi springer inte runt med öronskydd men de var frustrerade liksom vi”, sa Sebastian Larsson efteråt.

12/10: Färöarna (b) 2–1

SMed 25 minuter kvar av matchen låg Sverige under med 0–1 och var på väg mot ett historiskt fiasko. Räddare i nöden blev, som så många gånger förr, Zlatan Ibrahimovic som med en assist och segermålet såg till att blåbärsnationen besegrades.

16/10: Tyskland (b) 4–4

En svensk fotbollsklassiker. Efter en usel första halvlek, och 0–4 med halvtimmen kvar, stod Sverige för en heroisk upphämtning och grejade en poäng. ”Som lag är det nog något av de största jag har varit med om”, sa Zlatan efteråt.

22/3: Irland (h) 0–0

En blek insats gav bara 0–0 på Friends Arena och svenskarna buades ut av hemmapubliken efter slutsignalen. Det var första tävlingslandskampen med Erik Hamrén där Sverige blev mållöst. ”Självklart är jag besviken”, sa förbundskaptenen efteråt.

7/6: Österrike (b) 1–2

Två försvarsmissar gjorde att Sverige chockartat låg under med 0–2 efter en halvtimme. Johan Elmander reducerade i slutskedet av matchen men närmare än så kom man inte. ”De ser ju ut som trädgårdstomtar”, sa Radiosportens Christian Olsson riktat mot det svenska försvaret.

11/6: Färöarna (h)

På papperet ska det här vara en enkel afton för Sverige. Färöarna står fortfarande på noll poäng och har en målskillnad på 2–18 efter fem matcher. Bra möjlighet att studsa tillbaka och bättra på självförtroendet.

6/9: Irland (b)

En svår bortamatch där svenskarna bör vara nöjda med ett kryss. Räkna med att irländarna har ett vansinnigt publiktryck i ryggen. Aviva Stadium är en femstjärnig arena i Dublin med kapacitet för 51 700 åskådare.

10/9: Kazakstan (b)

Ska Sverige ta en VM-biljett måste man vinna den här matchen. Men kazakerna är skickliga på spelförstörande moment och när Sverige vann VM-kvalpremiären var det knappast efter något bländande spel.

11/10: Österrike (h)

Efter förlusten i går krävs seger på hemmaplan. Sverige har inte råd att tappa poäng om man ska nå hela vägen till VM. Kan bli måstematchen bland alla måstematcher.

15/10: Tyskland (h)

Vill det sig illa kanske Sverige måste slå Tyskland för att säkra andraplatsen i gruppen. Då måste alla spela på sin högstanivå. Drömscenariot är att tyskarna redan är klara för VM.

ARTIKELN HANDLAR OM