AIK riskerar miljonsmäll

FOTBOLL

AIK riskerar att behöva betala tillbaka miljontals kronor klubben fått i sponsorpengar från konkursade Panaxia. Konkursförvaltaren i Panaxia utreder om sponsorpengar betalats ut felaktigt och om AIK ska stämmas.

– Vi utreder om det här är återvinningsbara pengar. Rör det sig om olagliga värdeöverföringar? säger Panaxias konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson.

Panaxia hade sponsringsavtal med AIK som uppgick till tre miljoner kronor vardera till hockey respektive fotboll, plus att Panaxia avlönade två, kanske tre, ungdomstränare, enligt konkursförvaltaren.

Dessutom finns det, enligt konkursförvaltaren, en lång rad transaktioner mellan AIK och bolag som var "närstående" till Panaxia, men som inte utreds i samband med konkursen. Det är därför omöjligt att veta hur mycket pengar som gått från Panaxia till AIK, enligt Lars-Henrik Andersson.

Om konkursboet ska kräva AIK på pengar eller inte avgörs bland annat av när Panaxia kan anses ha hamnat på obestånd, det vill säga när bolaget inte längre klarade att betala sina skulder. Enligt Lars-Henrik Andersson inträffade det sommaren 2010. Pengar som betalats mellan den tidpunkten och Panaxias konkurs i september 2012 riskerar AIK att tvingas betala tillbaka, om konkursförvaltaren väljer att driva kravet.

ARTIKELN HANDLAR OM